Βισάγιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 11°00′N 123°30′E / 11.000°N 123.500°E / 11.000; 123.500

Βισάγιας
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΝοτιοανατολική Ασία
(Ειρηνικός Ωκεανός)
Κύρια νησιάΠαναϊ, Νέγκρος
Σέμπου,Μποχόλ
Λεϊτε, Σαμάρ
Έκταση61.077 km²
Υψόμετρο2435 μ
Υψηλότερη κορυφήΌρος Κανλάον
Χώρα
Δημογραφικά
Πληθυσμός17.155.207 (απογραφής 2007)
Πυκνότητα294,28 /χλμ2
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η περιοχή Βισάγιας είναι ένα σύμπλεγμα νησιών και αποτελεί μια από τις τρεις κύριες γεωγραφικές περιοχές των Φιλιππίνων. Οι κάτοικοι των νησιών ονομάζονται Βισάγιαν. Στη γλώσσα τους ονομάζουν την περιοχή Καμπισαγιάν. Τα κύρια νησιά της περιοχής είναι τα:

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγα είναι γνωστά για την περιοχή πριν την άφιξη των Ισπανών. Διασώζεται όμως πως αποτελούσαν κατά τον 12ο αιώνα μέρος της Αυτοκρατορίας Σριβιγιάγια. Είναι σίγουρο ότι οι κάτοικοι διατηρούσαν σχέσεις με τα Μαλαισιανά βασίλεια καθώς όταν το 1521 έφθασε ο Μαγγελάνος στην περιοχή οι κάτοικοι μπορούσαν να συνεννοηθούν στη Μαλαισιανή γλώσσα.

Η άφιξη των Ισπανών αρχικά δεν ενόχλησε τους τοπικούς πληθυσμούς.Μάλιστα πολύ γρήγορα άρχισαν να εκχριστιανίζονται. Ωστόσο σύντομα οι τοπικοί πληθυσμοί άρχισαν να εκδηλώνουν τη δυσαρέσκεια τους προς την Ισπανική κατοχή με επαναστάσεις όπως αυτή του Φραγκίσκου Νταγκοχόυ. Εκτός από τους Ισπανούς και οι Μόρο επέδραμαν εναντίον κάποιων νησιών των Βισάγιας την ίδια εποχή. Η περιοχή διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά τη διάρκεια της Φιλιππινέζικης επανάστασης.


Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Βισάγιας αποτελούνται από πολλά μικρά και μεγάλα νησιά και περιβάλλονται από την ομώνυμη θάλασσα. Η έκταση της περιοχής είναι 58,295 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και στις υπόλοιπες Φιλιππίνες τα Βισάγιας κατοικούνται από πολλές διαφορετικές εθνότητες όπως οι Σεμπουάνο οι Καλουγιανόν οι Εσκάγια οι Καράγια και οι Μασμπατένο. Υπάρχουν πολλές προ-Ισπανικές ιστορίες για τους φυλάρχους (Ντάτου) της περιοχής και τα κατορθώματά τους.