Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βασιλική Σαν Φραντσέσκο ντι Πάολα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°50′7.08″N 14°14′51.00″E / 40.8353000°N 14.2475000°E / 40.8353000; 14.2475000

Βασιλική Σαν Φραντσέσκο ντι Πάολα
Χάρτης
Είδοςελάσσονα βασιλική και εκκλησία
Αρχιτεκτονικήνεοκλασική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°50′7″N 14°14′51″E
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός[1]
Θρησκευτικό τάγμαOrder of the Minims
Θρησκευτική υπαγωγήΑρχιεπισκοπή της Νεαπόλεως
Διοικητική υπαγωγήΝάπολη[2]
ΧώραΙταλία[2]
Έναρξη κατασκευής1816
ΑρχιτέκτοναςPietro Bianchi
Προστασίατμήμα μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς (από 1995) και ιταλικό πολιτισμικό αγαθό[2]
Commons page Πολυμέσα

Η Βασιλική Σαν Φραντσέσκο ντι Πάολα (ιταλικά: Basilica di San Francesco di Paola‎‎) είναι εκκλησία της Νάπολι, που βρίσκεται στην δυτική πλευρά της Piazza del Plebiscito, της κεντρικής πλατείας της πόλης. Αποτελεί μια βασιλική νεοκλασικού ρυθμού.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Ζοακίμ Μυρά, βασιλιάς της Νάπολι, κατασκευάζει το μεγάλο κτίριο με κολόνες προς τιμή του αυτοκράτορα Ναπολέων Α'. Με το τέλος της Ναπολεόντιας Αυτοκρατορίας, οι Βουρβόνοι έλαβαν πίσω το Βασίλειο της Νάπολι και το 1815 ο Φερνινάνδος Α' συνεχίζει την κατασκευή και την αφιερώνει στον Άγιο Φραγκίσκο της Πάολα, ο οποίος είχε διαμείνει σε ένα μοναστήρι που βρισκόταν σε αυτή την τοποθεσία τον 16ο αιώνα. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1824, αλλά τα εγκαίνια της εκκλησίας γίνονται μόλις το 1836 από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΣΤ', που της δίνει τον τίτλο της βασιλικής, την καθιστά ανεξάρτητη από την επισκοπή της Νάπολι και της δίνει το προνόμιο το ιερό της να βρίσκεται γυρισμένο προς τους πιστούς.

Η εξωτερική όψη της εκκλησίας είναι λογικό να θυμίζει έντονα το Πάνθεον της Ρώμης. Εμπρός στην πρόσοψη βρίσκεται ένας νάρθηκας που στηρίζεται από έξι κολόνες και δύο ιωνικούς ημικίονες που στηρίζουν ένα επιστήλιο πάνω στο οποίο βρίσκεται χαραγμένη η επιγραφή : « DOMD FRANCISCO DE PAULA FERDINANDUS I EX VOTO A MDCCCXVI ». Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι κυκλικό με δύο πλαϊνά παρεκκλήσια. Ο τρούλος έχει ύψος 53 μέτρα.

Ο νάρθηκας καλύπτεται από ένα αρχιτεκτονικό τύμπανο στην κορυφή του οποίου βρίσκονται τα αγάλματα που αναπαριστούν την Θρησκεία/Πίστη ανάμεσα στον Άγιο Φραγκίσκο της Πάολα (τον τιμώμενο άγιο της βασιλικής, στα αριστερά) και τον Άγιο Φερνινάνδο (στα δεξιά προς τιμήν του βασιλιά Φερνινάνδου).

Ο νάρθηκας είναι προσβάσιμος τόσο από το προστώο όσο και από τα σκαλοπάτια της αυλής. Στο προστώο βρίσκονται τα αγάλματα των τεσσάρων βασικών και των τριών θεολογικών αρετών.

Στην οροφή της βασιλικής υπάρχουν τρεις τρούλοι. Αυτός του κέντρου έχει 53 μέτρα ύψος κα είναι χτισμένος πάνω σε ένα αρχιτεκτονικό τύμπανο μεγάλο σε ύψος και ταυτόχρονα πλατύ.

Ο θόλος όπως φαίνεται από το έδαφος.

Φτάνουμε σε ένα αίθριο, το οποίο πλαισιώνεται από δύο παρεκκλήσια εκ των οποίων το δεξιό περιλαμβάνει ένα Sant΄ Onofrio orante, ένα νεανικό έργο του Λούκα Τζιορντάνο.

Στο κέντρο μια ροτόντα διαμέτρου 34 μέτρων καλύπτεται από τον θόλο, ο οποίος στηρίζεται από 34 κολόνες κορινθιακού ρυθμού ύψους 11 μέτρων με αρχιτεκτονικά τύμπανα από μάρμαρο Μοντραγκόν, που εναλλάσονται με πυλώνες.

Πάνω από την κυονοστοιχία βρίσκονται οι θέσεις που χρησιμοποιούνταν από την βασιλική αυλή και κατά μήκος των δεξιών τοιχών οχτώ αγάλματα:

Στα ιερά των παρεκκλησίων βρίσκονται, από τα δεξιά προς τα αριστερά, οι παρακάτω πίνακες :

Απέναντι από την είσοδο του θόλου βρίσκεται το κυρίως ιερό, έργο του Ανσέλμο Κανγκιάνο (1641), το οποίο μεταφέρθηκε το 1835 από την εκκλησία Santi Apostoli, πλούσιο από λάπις λάζουλι και πολύτιμους λίθους. Στα πλάγια δύο άγγελοι Θεοφόροι σε επιχρυσωμένο συμπιεσμένο χαρτόνι.

Στην αψίδα: Saint François de Paule ressuscite un mort, πίνακας του Βιτσέντζο Καμουτσίνι.

Στο σκευοφυλάκιο : Immaculée, του Γκασπάρε Λάντι και μια Circoncision του Αντόνιο Κάμπι.

  • R. Middleton, D. Watkin, Architettura dell'Ottocento, Martellago (Venise), Electa, 2001.
  • Vincenzo Regina, Le chiese di Napoli. Viaggio indimenticabile attraverso la storia artistica, architettonica, letteraria, civile e spirituale della Napoli sacra, Newton e Compton editore, Naples, 2004.
  1. Ανακτήθηκε στις 6  Ιανουαρίου 2021.
  2. 2,0 2,1 2,2 catalogo.beniculturali.it.