Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αστυνομία Μεταλλείων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αστυνομία μεταλλείων, ή ορυχείων ονομάζεται γενικά ο αστυνομικός έλεγχος που εφαρμόζεται στα πάσης φύσεως ορυχεία.

Στην Ελλάδα δεν υφίσταται οργανικά αυτοτελής τέτοια διοικητική υπηρεσία, πλην όμως ασκείται αυτή, σύμφωνα με τον υφιστάμενο Μεταλλευτικό Κώδικα, υπό τον Επιθεωρητή των μεταλλείων στον οποίο ανήκει η επίβλεψη και ο έλεγχος της ασφάλειας της ζωής και της υγείας των απασχολουμένων εργατών των ορυχείων, η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των πάσης φύσεως εξοπλισμών τους, της καλής λειτουργίας αυτών καθώς επίσης και της προστασίας των επί της επιφάνειας ευρισκομένων προσώπων, κτισμάτων και εγκαταστάσεων, δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών κ.λπ.

Για τους παραπάνω λόγους ο επιθεωρητής των μεταλλείων ή ορυχείων εκδίδει απαραίτητες διαταγές, απ΄ ευθείας στους μεταλλευτές ή μεταλλουργούς αναφέροντας σχετικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης, πρώην Υπουργείο Βιομηχανίας. Ειδικότερα σε επείγουσες περιπτώσεις παρέχεται στον Επιθεωρητή το δικαίωμα να διατάξει ακόμα και την αναστολή, ή την παύση, των εργασιών λαμβάνοντας παράλληλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα ανάλογα των κατά περίπτωση επισφαλών.

Για τον σκοπό αυτό η Γενική Επιθεώρηση Μεταλλείων εκδίδει αστυνομικές διατάξεις που ρυθμίζουν όλες τις λεπτομέρειες του τρόπου εργασιών, (μεταλλευτικής), των οποίων οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Μεταλλευτικού Κώδικα.

Με την σύσταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), οι Επιθεωρήσεις Μεταλλείων (Νοτίου και Βορείου Ελλάδος) μεταφέρθηκαν (μαζί με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του τομέα ενέργειας του Υπ. Ανάπτυξης) διοικητικά στο ΥΠΕΚΑ. Με τον νέο οργανισμό του ΥΠΕΚΑ, Π.Δ.100/2014 (ΦΕΚ 167/28-8-2014), οι Επιθεωρήσεις Μεταλλείων υποβιβάστηκαν σε τμήματα και εντάχθηκαν στο σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του ΥΠΕΚΑ.

  • Η Αστυνομία Μεταλλείων συγκαταλέγεται στις λεγόμενες εξαιρετικές αστυνομικές αρχές.

Στην αρχαία Αθήνα ίσως να υπήρχαν ιδιαίτεροι υπάλληλοι που επόπτευαν τα μεταλλεία αν ληφθεί υπόψη οι αναφορές στα περί των μεταλλείων εγκλήματα καθώς και οι ειδικές διαδικασίες που ακολουθούσαν αυτών λεγόμενες "δίκαι μεταλλικαί", (Δημοσθένης, παραγραφή προς Πανταίνετο, 35), όπου οι καταπατητές, ή όσοι διάνοιγαν ορυχεία χωρίς άδεια, ή παρενοχλούσαν με οποιονδήποτε τρόπο την κανονική λειτουργία τιμωρούνταν ιδιαίτερα αυστηρά.
Μάλιστα αναφέρεται ότι ο Δίφιλος καταδικάσθηκε επί τούτου σε θάνατο και ακόμη δήμευση της περιουσίας του, επειδή είχε αφαιρέσει μεταλλικούς δοκούς στήριξης θόλων από σήραγγες ορυχείου αργύρου, για βιοπορισμό, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή των εργατών.

  • Κ. Γαρδίκας "Αστυνομική"
  • Κ. Μ. Σταμάτης "Αστυνομικό Δίκαιο"