Ασιατική γάτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ασιατική, γνωστή και ως Μαλαισιανή γάτα, είναι μια ράτσα γάτας παρόμοια με τη Βιρμανική, αλλά σε διαφορετικά χρώματα και σχέδια τριχώματος.[1] Η ράτσα ομαδοποίται στο ξένο τμήμα στις εκθέσεις γατών.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ράτσα αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, ξεκινώντας με μια γέννα με γατάκια που εκτράφηκαν το 1981 από τη βαρόνη Μιράντα βον Κίρχμπεργκ .

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει φαρδύ, στρογγυλεμένο στήθος και λεπτά πόδια με ουρά μεσαίου μήκους. Τα στρογγυλά και φαρδιά μάτια συνήθως έχουν το χρώμα του κίτρινου. [2] Τα θηλυκά δεν είναι τόσο μεγάλα όσο τα αρσενικά. [3] Μπορούν να ζυγίζουν από 6 έως 13 κιλά. [4]

Μαύρη Ασιατική γάτα

Τρίχωμα και χρώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κοντότριχο τρίχωμα της ράτσας είναι γυαλιστερό και μπορεί να είναι πολλαπλών χρωμάτων και σχεδίων.[3]

Χαρακτήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ασιατική γάτα είναι πολύ στοργική και καλή με τα παιδιά, αλλά και γενικά με τους ανθρώπους. Μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά με την Βιρμανική γάτα. Τους αρέσει να εξερευνούν και ακόμη και να απολαμβάνουν τα ταξίδια. Είναι μια αρκετά ομιλητική και μάλλον θορυβώδης γάτα με φαινομενικά ισχυρή θέληση.[4] Αυτές οι γάτες θα φροντίσουν να της δώσετε την προσοχή που ζητά και πάντα φαίνεται να θέλουν να τις κρατάτε και να τις αγκαλιάζετε. Θα αλληλεπιδρούν συνεχώς με ανθρώπους, ακόμα και με αγνώστους. Τους αρέσουν πολύ τα χάδια.

Μια μαύρη Ασιατική γάτα

Υγεία και φροντίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιβάλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι μια καλή οικόσιτη γάτα. Ωστόσο, συνιστάται να μπορεί να μένει μόνο σε διαμερίσματα, εάν δεν αφορά την πόλη. Δεν απολαμβάνει δυνατούς θορύβους από αυτοκίνητα, λεωφορεία ή φορτηγά. Επομένως, εάν χρειάζεται να ζήσετε σε ένα διαμέρισμα, πρέπει να είναι κοντά σε ένα ήσυχο προάστιο, διότι η ράτσα είναι ευαίσθητη σε θορύβους και δεν της αρέσει καθόλου η πόλη.

Περιποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να φροντίσετε το τρίχωμα μιας ασιατικής γάτας, θα πρέπει να βουρτσίζεται κάθε εβδομάδα.[4]

Υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτές οι γάτες ζουν μεταξύ 12-18 ετών.[4] Ως αποτέλεσμα της δομής του προσώπου τους, μπορεί να έχουν προβλήματα με το ροχαλητό, αλλά εκτός από αυτό δεν έχουν πάρα πολλά προβλήματα.

Αναπαραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν γατάκια από την ηλικία περίπου επτά έως οκτώ μηνών. Αν και είναι ξεχωριστή ράτσα, μπορεί να γεννηθεί και από την Βιρμανική γάτα, αφού είναι σχεδόν ίδια ράτσα. Ένα γατάκι μπορεί να παράγει και Βιρμανικά γατάκια, αλλά και Ασιάτικα γατάκια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Siegal, Mordecai (1983). Simon & Schuster's Guide to Cats. Simon & Schuster. ISBN 0671491709. 
  2. «Asian Breed Standaards». World Cat Federation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2012. 
  3. 3,0 3,1 «Asian». Purina (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2018. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «Malayan - Information, Characteristics, Facts, Names» (στα αγγλικά). CatBreedsList.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-10-12. https://web.archive.org/web/20181012004350/http://www.catbreedslist.com/all-cat-breeds/Asian-cat.html#.W8aWGC2ZOt8. Ανακτήθηκε στις 2018-10-17. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]