Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αριστοτέλειον Θέατρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αριστοτέλειον Θέατρο
Χάρτης
Είδοςθέατρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°37′36″N 22°56′59″E
ΧώραΕλλάδα

Το Αριστοτέλειον είναι χώρος που λειτουργεί ως θέατρο και κινηματογράφος και βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, ανήκει στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Το Αριστοτέλειον λειτουργεί ως κινηματογράφος από το 1967. Επί σειρά ετών στην αίθουσα φιλοξενήθηκε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Από το 2001 η διεύθυνσή του πέρασε στα χέρια του Σάκη Γισγάκη ο οποίος προχώρησε στη ριζική ανακαίνιση του χώρου και στον εξοπλισμό του με τα κατάλληλα μέσα για την υποστήριξη και θεατρικών παραγωγών. Πρόσφατα την διεύθυνση ανέλαβε ο Σάκης Γισγάκης[1].

Η αίθουσα φιλοξένησε επίσης τις εκδηλώσεις των Δημητρίων[2] καθώς και παραστάσεις της Όπερας της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα φιλοξενεί θεατρικές παραγωγές, συναυλίες καθώς και διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Καθημερινά για σχολεία και τις Κυριακές για το κοινό δίδονται παιδικές θεατρικές παραστάσεις.

Το περιστύλιο του Αριστοτελείου είναι περίπου 300 τ.μ φιλοξενούνται εκθέσεις ζωγραφικής Ελλήνων και ξένων ζωγράφων καθώς επίσης εκθέσεις γλυπτικής και φωτογραφίας. Εκεί φιλοξενήθηκαν και τα κέρινα ομοιώματα από το Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης. Σήμερα λειτουργεί ως Κέντρο για την μετάδοση του ρωσικού πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης.

Το Αριστοτέλειο έχει χωρητικότητα 647 θέσεων στην πλατεία και 60 θέσεων στο θεωρείο και 65 θέσεων στον εξώστη[3].

  1. Παπαβασιλείου, Βασίλης (2015). «Αλέξης Γισγάκης: «Οι παραστάσεις που σέβονται το κοινό είναι αυτές που θα ξεχωρίσουν»». Ora Θεσσαλονίκη. Ora Θεσσαλονίκη. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2016. 
  2. «43α Δημήτρια: το Πρόγραμμα». www.zougla.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2016. 
  3. «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ ΘΕΑΤΡΟ - ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ». aristoteleion.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]