Αποστολική διαδοχή
Η Αποστολική διαδοχή είναι η μέθοδος με την οποία διεξάγεται η διακονία της Χριστιανικής Εκκλησίας που προέρχεται από τους αποστόλους με μια συνεχόμενη διαδοχή, η οποία συνήθως συνδέεται με τον ισχυρισμό ότι η διαδοχή γίνεται μέσω μιας σειράς επισκόπων.[1] Αυτή η σειρά θεωρείτο αρχικά ως εκείνη των επισκόπων μιας συγκεκριμένης έδρας που ιδρύθηκε από έναν ή περισσότερους από τους αποστόλους, αλλά γενικά σήμερα έχει γενικά την σημασία μιας σειράς επισκόπων, ασχέτως έδρας, έκαστος των οποίων είναι χειροτονημένος από άλλους επισκόπους οι οποίοι είναι παρομοίως χειροτονημένοι σε μια διαδοχή που ανάγεται στους αποστόλους.[2]
Η αποστολική διαδοχή "μπορεί επίσης να γίνει κατανοητή ως η συνέχεια στην δογματική διδασκαλία από την εποχή των αποστόλων μέχρι σήμερα"[3]
Σημασίες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Μάικλ Ράμσεϊ (Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι 1961-1974), περιέγραψε αυτές τις σημασίες της "αποστολικής διαδοχής":
- Ένας επίσκοπος που διαδέχεται έναν άλλο στην ίδια έδρα σήμαινε ότι υπήρχε μια συνέχεια της διδασκαλίας: "ενώ η Εκκλησία ως σύνολο είναι το σκάφος μέσα στο οποίο διαχέεται η αλήθεια, οι Επίσκοποι είναι ένα σημαντικό όργανο στην εκτέλεση αυτής της αποστολής".
- Οι επίσκοποι ήταν επίσης διάδοχοι των αποστόλων με την έννοια ότι "οι ενέργειες του κηρύγματος, της διακυβέρνησης και της χειροτονίας ήταν ίδιες με αυτές που είχαν εκτελέσει οι Απόστολοι".
- Χρησιμοποιείται επίσης για να σημάνει ότι "η χάρη μεταδίδεται από τους Αποστόλους με κάθε γενεά επισκόπων μέσω της επιβολής των χειρών".
Προσθέτει ότι αυτό το τελευταίο έχει υπάρξει αμφιλεγόμενο με την έννοια ότι έχουν υπάρξει ισχυρισμοί ότι αυτή η όψη του δόγματος δεν έχει βρεθεί πριν την εποχή του Αυγουστίνου της Ιππώνος, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι αυτονόητο στην Εκκλησία του δεύτερου και του τρίτου αιώνα.[4]
Σημειώσεις και παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ F.L. Cross, E.A. Livingstone (editors), The Oxford Dictionary of the Christian Church (Oxford University Press 2005 ISBN 978-0-19-280290-3), article "apostolic succession"
- ↑ «Justo L. González, ''Essential Theological Terms'' (Westminster John Knox Press 2005 ISBN 978-0-664-22810-1), p. 15». Google.com. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2013.
- ↑ Donald S. Armentrout, Robert Boak Slocum An Episcopal Dictionary of the Church (Church Publishing 1999 ISBN 9780898692112), p. 25 or
- ↑ Ramsey, Arthur Michael. The Gospel and the Catholic Church (translated from the Spanish edition published in the Dominican Republic: 1964, pp.134ff)