Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανώτατο Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανώτατο Σοβιέτ ΕΣΣΔ

Верховный Совет СССР
Είδος
ΤύποςΔιθάλαμο
ΣώματαΣοβιέτ της Ένωσης
Σοβιέτ των Εθνοτήτων
Ιστορία
Σύσταση1938
Κατάργηση1991
ΑντικατέστησεΣυνέδριο των Σοβιέτ και
Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή
Αντικαταστάθηκε απόΣυνέδριο Λαϊκών Αντιπροσώπων
Μετά την ΕΣΣΔ:
Ανώτατα Συμβούλια
Τόπος συνεδριάσεων
Μεγάλο Ανάκτορο, Κρεμλίνο

Το Ανώτατο Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης (ρωσικά: Верховный Совет СССР) ήταν το ανώτατο νομοθετικό σώμα στη Σοβιετική Ένωση, όπως επίσης το μόνο που είχε τη δύναμη για να περάσει συνταγματικές τροποποιήσεις. Εξέλεγε το Προεδρείο, που σχηματιζόταν από το Συμβούλιο των Υπουργών και το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ διόρισε και το Γενικό Εισαγγελέα της Σοβιετικής Ένωσης.

Το Ανώτατο Σοβιέτ αποτελούταν από δύο τμήματα, το Σοβιέτ της Ένωσης (Совет Союза) και το Σοβιέτ των Εθνοτήτων (Совет Национальностей), το καθένα με ίσες νομοθετικές εξουσίες, με μέλη που εκλέγονται για τετραετή θητεία.[1]

  • Το Σοβιέτ της Ένωσης εκλέγονταν με βάση τον πληθυσμό με έναν αναπληρωτή για κάθε 300.000 ανθρώπους στη Σοβιετική Ομοσπονδία.
  • Το Σοβιέτ των Εθνοτήτων αντιπροσώπευε τις πληθυσμιακές ομάδες, με 32 βουλευτές από κάθε δημοκρατία, 11 από κάθε αυτόνομη δημοκρατία, πέντε από κάθε αυτόνομο όμπλαστ, και ένα από κάθε αυτόνομο οκρούγκ. Οι διοικητικές μονάδες του ίδιου τύπου έστελναν τον ίδιο αριθμό μελών ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον πληθυσμό τους.
  1. Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, 3rd edition, entry on "Верховный Совет СССР", available online here[νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]