Αλαρό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άποψη της πόλης.

Το Αλαρό (ισπανικά: Alaró)είναι μια ισπανική πόλη και δήμος, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Μαγιόρκα, στις Βαλεαρίδες Νήσους. Συνορεύει με τους δήμους Κονσέλ, Μπινισαλέμ, Γιοσέτα, Μανκόρ ντελ Βάγιε, Εσκόρκα, Μπουνιόλα και Σάντα Μαρία ντελ Καμίνο.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή της πόλης χρονολογείται στην ισλαμική εποχή, στην αγροικία του Ολορόν. Η πρώτη τεκμηριωμένη ιστορία της ξεκινά το δέκατο τρίτο αιώνα, κατά τη διάρκεια της ανακατάληψης της Μαγιόρκα, όπου έχουμε πληροφορίες για την ύπαρξη του κάστρου της πόλης στο κέντρο της. Κατά τη διάρκεια της κατοχής του Βασιλείου της Μαγιόρκα από την Αραγονία, οι Μουσουλμάνοι κάτοικοι αντιστάθηκαν στο Κάστρο του Αλαρό -ένα από τα μοναδικά κάστρα Roquers στη Μαγιόρκα, ενώ θεωρείται ως ένα από τα τελευταία μέρη όπου συνέβη η χριστιανική επανάκτηση.[1][2]

Η πόλη ήταν η πρώτη που απέκτησε ένα αστικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, γεγονός το οποίο εγκαινιάστηκε στις 15 Αυγούστου 1901. Επί του παρόντος, το ηλεκτρικό δίκτυο είναι ενωμένο με το υπόλοιπο νησί, αλλά ως ένδειξη του πόσο σημαντικό ήταν για το νησί της Μαγιόρκα, στις 8 Μαΐου 2000, το Συμβούλιο του Νησιού της Μαγιόρκα χαρακτήρησε τον πύργο του παλιού εργοστασίου ως μνημείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος.[3][4][5]

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες για χρόνια στο Αλαρό ήταν η βιομηχανία υποδημάτων. Ο Δήμος του Αλαρό είχε κάποτε περίπου 30 εργοστάσια και πάνω από 2.000 άτομα εργαζόμενους σε αυτή τη δραστηριότητα. Σήμερα, η βιομηχανία αυτή έχει μειωθεί στο ελάχιστο, καθώς υπάρχει μία μόνο σημαντική εταιρεία σε αυτόν τον τομέα. Παλαιότερα υπήρχαν επίσης σημαντικά ορυχεία λιγνίτη, τα οποία σχετίζονταν με δραστηριότητες παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Για κάποιο χρονικό διάστημα ανήκαν στην εταιρεία ηλεκτρισμού GESA (τώρα μέρος του ομίλου Endesa)

Σήμερα, η πόλη του Αλαρό, όπως και πολλές άλλες στο νησί, έχει γίνει μια προαστιακή πόλη, με τους περισσότερους κατοίκους της να εργάζονται στην πρωτεύουσα του νησιού (Πάλμα ντε Μαγιόρκα).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]