Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αζάτ Αμπάσοφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αζάτ Αμπάσοφ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Азат Зиннәт улы Аббасов (Ταταρικά)
Γέννηση19  Ιανουαρίου 1925
Γιελάμπουγκα
Θάνατος11  Οκτωβρίου 2006
Καζάν
Τόπος ταφήςκοιμητήριο των τατάρων στο Καζάν
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσία
Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΡωσικά
ΣπουδέςΩδείο της Μόσχας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταλυρικός τραγουδιστής
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΚαλλιτέχνης του Λαού της ΕΣΣΔ
Καλλιτέχνης του Λαού της ΡΣΟΣΔ
Αξιόλογος Καλλιτέχνης της ΡΣΟΣΔ
d:Q55788438
honorary citizen of Kazan

Ο Αμπάσοφ Αζάτ Ζινάτ ουλί (στο ταταρικό Κυριλλικό αλφάβητο: Аббасов Азат Зиннәт улы, ρωσικά: Аббасов Азад (Азат) Зиннатович, Abbasov Azad (Azat) Zinnatovič, 19 Ιανουαρίου 1925 στη Γιελαμπούγκα της τότε Ταταρικής ΑΣΣΔ - 11 Οκτωβρίου 2006) ήταν τάταρος τραγουδιστής της όπερας (λυρικός-δραματικός τενόρος), που τιμήθηκε με το τίτλο του Λαϊκού Καλλιτέχνη της ΕΣΣΔ το 1977[1].

Αποφοίτησε από τη Σχολή Αεροπορικής Τεχνικής του Καζάν και εργάστηκε στο εργοστάσιο "Ελικόπτερα του Καζάν Ελικόπτερα" ως σχεδιαστής. Το 1944, όταν ο φίλος της οικογένειας του Αμπάσοφ, ο Τάταρος συνθέτης Σαλίχ Σαϊντάς τον συμβούλεψε να αφιερώσει τον εαυτό του στο να τραγουδά επαγγελματικά, ο Αζάτ προσχώρησε στο Εθνικό Ταταρικό Στούντιο Όπερας εντός του Ωδείου της Μόσχας. Αποφοίτησε από το ωδείο το 1950 και επέστρεψε στο Καζάν. Από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1990 ήταν σολίστ του Ταταρικού Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου Μουσά Τζαλίλ με έδρα το Καζάν.[2]

Ο Αμπάσοφ εκτέλεσε περισσότερα από 100 τμήματα σε όλες σχεδόν τις κορυφαίες συναυλίες. Μεγάλα τμήματα είχαν τα Τζαλίλ και Τουλάκ (Τζαλίλ, Τουλάρ και Σουσιλού από τον Νατζίπ Τσιχάνοφ), το Σαμάτ (Σαμάτ από τον Χοσνούλα Βαλιούλιν), το Αλφρέντο Ζερμόν (La traviata από τον Τζουζέπε Βέρντι), και Σεργκέι (Κατερίνα Ιζμάιλοβα από τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς).

Ήταν γνωστός για τον υψηλό φωνητικό πολιτισμό του με μια εξαιρετικά ακριβή προφορά. Το ρεπερτόριό του είχε μεγάλη ποικιλία, που περιείχε ρωσικά, ταταρικά και δυτικοευρωπαϊκά οπερατικά κλασσικά. Η αξία της ανάπτυξης της φωνητικής του τέχνης εκτιμήθηκε ιδιαίτερα: του δόθηκε μια τάξη του Τιμημένου Καλλιτέχνη του Ταταρστάν, καθώς και ο τίτλος του Λαϊκού και Τιμημένου Καλλιτέχνη της Ρωσίας και της ΕΣΣΔ.

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». web.archive.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. «Azat Abbasov». The Republic of Tatarstan. Department of Foreign Affairs to the President of the Republic of Tatarstan. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2011.