Αγωνιστικός προσανατολισμός
Ο αγωνιστικός προσανατολισμός είναι μια ομάδα αθλημάτων που απαιτεί ικανότητες ναυσιπλοίας με τη χρήση χάρτη και πυξίδας για την πλοήγηση από σημείο σε σημείο σε ένα διαφορετικό και συνήθως άγνωστο έδαφος, ενώ υπάρχει κίνηση με ταχύτητα. Στους συμμετέχοντας δίνεται ένας τοπογραφικός χάρτης, συνήθως ένα προσχεδιασμένος χάρτης αγωνιστικού προσανατολισμού, τον οποίο χρησιμοποιούν για να βρουν τα σημεία ελέγχου.[1]
Αρχικά, το άθλημα εμφανίστηκε σαν πλοήγηση εδάφους για στρατιωτικούς. Από τότε αναπτύχθηκε με πολλές εκδοχές. Η παλαιότερη και πιο δημοφιλής εκδοχή είναι ο αγωνιστικός προσανατολισμός με τα πόδια. Όσα αθλήματα περιλαμβάνουν ένα αγώνα εναντίων ενός ρολογιού και απαιτούν πλοήγηση με ένα χάρτη είναι μορφές αγωνιστικού προσανατολισμού.
Τα αγωνίσματα αγωνιστικού προσανατολισμού συνδυάζουν τη Ναυσιπλοΐα με μια συγκεκριμένη μέθοδο ταξιδιού. Επειδή η μέθοδος ταξιδιού καθορίζει την ανάγκη εξοπλισμού και τακτικής, κάθε άθλημα απαιτεί συγκεκριμένους κανόνες για διαγωνισμό και οδηγίες και σχεδιασμό. Αθλήματα αγωνιστικού προσανατολισμού είναι:
- Αγωνιστικός προσανατολισμός με κανό
- Αγωνιστικός προσανατολισμός με αυτοκίνητο
- Αγωνιστικός προσανατολισμός με τα πόδια
- Αγωνιστικός προσανατολισμός με mountain bike
- Ορεινός μαραθώνιος
Σε διεθνές επίπεδο, το άθλημα διοικείται από την Διεθνή Ομοσπονδία Αγωνιστικού Προσανατολισμού.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «About Orienteering». The Canadian Orienteering Federation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2008.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- «Τι είναι το άθλημα του Orienteering». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-11-11. https://web.archive.org/web/20171111230013/http://www.orienteering-greece.org/what-is-orienteering/. Ανακτήθηκε στις 2017-11-11.