Αγγελική αρχαγγελική
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Η αγγελική αρχαγγελική με λατινική ονομασία Angelica Archangelica είναι βότανο πολυετές, ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα όπου θα τη βρείτε καλλιεργημένη ήμερη αλλά και αυτοφυή, με προτίμηση σε υγρά και σκιερά εδάφη. Ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδανθών, ενώ είναι θάμνος αρωματικός και καλλωπιστικό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και καλλυντικές χρήσεις.
Οι θεραπευτικές χρήσεις της έχουν ρίζες στην Κινεζική βοτανοθεραπεία, ενώ το κατεξοχήν χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού για θεραπευτικούς σκοπούς είναι η ρίζα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε κουμαρίνες και αιθέριο έλαιο, χωρίς βέβαια να απορρίπτεται η χρήση των σπόρων, με μικρότερη περιεκτικότητα.
Στη παραδοσιακή βοτανοθεραπεία, η αγγελική έχει πολλές εφαρμογές, όπως αντιμετώπιση βρογχίτιδας και κοινών κρυολογημάτων λόγω της αποχρεμπτικής δράσης της, ανακούφιση από πόνους αρθρίτιδας, ρευματισμών και φλεγμονών των αρθρώσεων λόγω της θερμαντικής και αντιφλεγμονώδους δράσης του ελαίου αλλά και του βάμματος. Η χρήση της επίσης ενδείκνυται για αντιμετώπιση κολίτιδας και στομαχικών διαταραχών και δυσπεψίας ως αφέψημα της ρίζας.
Το αιθέριο έλαιο αγγελικής χρησιμοποιείται σε συσκευή αρωματοθεραπέιας, αλλά και σε έλαια μασάζ για τόνωση, χαλάρωση, πνευματική διαύγεια και αντιμετώπιση της μελαγχολίας.
Σε σχέση με την επιδερμίδα, η αγγελική προστατεύει από μολύνσεις, λειτουργεί καταπραϋντικά σε παθήσεις του δέρματος όπως ψωρίαση, και είναι πολύ καλό επουλωτικό. Η καλλυντική χρήση της είναι περιορισμένη σε δέρματα με έντονη ξηροδερμία με διάλυση αιθέριου ελαίου σε βάση ελαίου.
Η κατανάλωση της αγγελικής πρέπει να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με γιατρό. Σε καταστάσεις εγκυμοσύνης δεν πρέπει να καταναλώνεται. Η υπερκατανάλωση προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Η εξωτερική χρήση πρέπει να γίνεται με προσοχή καθώς η χρήση πριν την έκθεση στον ήλιο προκαλεί ερεθισμούς και πανάδες.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- 100 Βότανα 1000 Θεραπείες, Κώστας Μπαζαίος, σελ 160 ,Εκδόσεις Διατροφή και Υγεία
- Πλήρης οδηγός φαρμακευτικών Βοτάνων, Penelope Ody, σελ. 110, Εκδόσεις Δημ. Κυριόπουλος
- Το πράσινο φαρμακείο Βοτανο θεραπείες, Dr James A. Duke, σελ. 118-297-544, Εκδόσεις Ψύχαλου
- Οδηγός Ανθοκομίας 1ος τόμος Αρωματικά & Φαρμακευτικά φυτά, Νικολάου Α. Κανταρτζή, Ελεύθερος τύπος