Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έντι Χίλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έντι Χίλα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13  Οκτωβρίου 1944[1]
Σκόδρα
Χώρα πολιτογράφησηςΑλβανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Τεχνών των Τιράνων
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος[2]
διδάσκων πανεπιστημίου

Ο Έντι Χίλα (αλβανικά: Edi Hila, Σκόδρα 1944) είναι Αλβανός ζωγράφος και πρώην καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών των Τιράνων.

Γεννήθηκε το 1944 στη Σκόδρα της Αλβανίας και σπούδασε ζωγραφική στο Ανώτατο Ινστιτούτο Τεχνών των Τιράνων από το οποίο αποφοίτησε το 1967[3]. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ζωγράφος και σκηνογράφος στην κρατική ραδιοτηλεόραση της πατρίδας του. Μερικά χρόνια αργότερα, οι δημιουργίες του κατακρίθηκαν από το καθεστώς Χότζα και ο ίδιος τιμωρήθηκε με τριετή ποινή καταναγκαστικών έργων σε φάρμα πουλερικών. Αιτίες του εκτοπισμού του ήταν αφενός η υιοθέτηση στοιχείων ιμπρεσιονισμού στα έργα του και αφετέρου το γεγονός πως αν και δεν ήταν αντικυβερνητικός, θεωρήθηκε πως απεικόνιζε πτυχές της σκληρής καθημερινότητας των Αλβανών που το καθεστώς ήθελε να κρύψει[4]. Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε περιοδικό ως εικαστικός επιμελητής[3].

Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Αλβανίας, ο Χίλα ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα ως καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2015. Ενδιάμεσα διετέλεσε πρύτανης του τομέα των εικαστικών τεχνών για το 1993. Παράλληλα έγινε γνωστός και εκτός συνόρων παρουσιάζοντας τα έργα του σε αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο Λονδίνο, την Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, την Documenta 14 (Κάσελ και Αθήνα)[5], τη Βιέννη, την Καρλσρούη κ.α[3]. Εκτός από τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί με το σκίτσο και τη σκηνογραφία, ενώ έργα του βρίσκονται σε διάφορα δημόσια κα ιδιωτικά ιδρύματα της Ευρώπης.

  1. 1,0 1,1 galeriakombetare.gov.al/en/collection/edi-hila.shtml.
  2. «Conversation». Ανακτήθηκε στις 5  Ιουλίου 2021.
  3. 3,0 3,1 3,2 «A talk about the project Penthouse». stacion.org (στα Αγγλικά). Stacion. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2017. 
  4. Corina Pălășan, Cristian Vasile, History of Communism in Europe. vol. 2 / 2011. Avatars of Intellectuals under Communism, Zeta Books, 2011, σελ. 85.
  5. «Edi Hila». documenta14.de. Documenta14. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2017.