Άουγκουστ Χάινριχ Κούλμάγερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άουγκουστ Χάινριχ Κούλμάγερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3  Μαΐου 1781
Havelberg
Θάνατος26  Σεπτεμβρίου 1865
Γκέρλιτς
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημόσιος υπάλληλος

Ο Άουγκουστ Χάινριχ Κούλμάγερ (γερμ. August Heinrich Kuhlmeyer, 1781 - 1865) υπήρξε Πρώσος και Βεστφαλός κρατικός υπάλληλος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννηθηκε στις 3 Μαΐου 1781 στην Χάβελμπεργκ. Η καταγωγή του ήταν από αστική οικογένεια της Βέρντερ αν ντερ Χάβελ, που αργότερα εγκαταστάθηκε στο Βραδεμβούργο παρά τον Χάβελ. Ο πατέρας του, Κρίστιαν Γκόττλιμπ Λούντβιχ Κούλμάγερ, δούλευε ως νομικός σύμβουλος (Syndikus) στα γραφεία της μητρόπολης στην Χάβελμπεργκ. Μητέρα του ήταν η Σαρλόττε Καταρίνα Χάουπτμανν. Αδελφός του ήταν ο Λούντβιχ Βίλχελμ.

Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του το 1801 ως μαθητευόμενος στο Πολεμικό και Κρατικό Επιμελητήριο (Kriegs- und Domänenkammer), και σε ανέβηκε τις βαθμίδες μέχρι τον ανώτερο νομάρχη (Oberpräfekt) το 1816 στην Χάιλιγκενστατ. Μετά την κατάργηση του βασιλείου της Βεστφαλίας διορίστηκε διευθυντής της κυβέρνησης (Regierungsdirektor) στο Μίντεν το 1816, ανώτατος οικονομικός σύμβουλος (Geheimer Ober-Finanzrat) και γενικός διευθυντής των φόρων (Generaldirektor der Steuern) στο Βερολίνο. Διετέλεσε πρόεδρος του επιμελητηρίου των φόρων της Πρωσίας (Chefpräsident der preußischen Oberrechnungskammer) από το 1842. Έργο του ήταν η εναρμόνιση των φόρων στην επικράτεια του νεοσύστατου Γερμανικού Τελωνειακού Ομίλου.

Αφού συνταξιοδοτήθηκε το 1851 παντρεύτηκε ένα χρόνο αργότερα την Μαριάννε Πέτρι, με την οποία είχε δεσμό από νεαρός.

Απεβίωσε στις 26 Σεπτεμβρίου 1865 στην Γκέρλιτς του Βερολίνου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Straubel Rolf, Biographisches Handbuch Der Preußischen Verwaltungs- Und Justizbeamten 1740-1806/15, Bd. I (= Einzelveröffentlichungen der Historischen Kommission zu Berlin, Bd. 85), München 2009. (S. 541)
  • Kuhlmeyer, in: Genealogisches Handbuch bürgerlicher Familien, hg.v. Koerner Bernhard, Bd. 8 (1901), S. 145 – 148.