Χρήστης:NickBio90

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γενικά - Σκοπός σελίδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Μ.Δ.Ε. Διδακτική της Βιολογίας, του Ε.Κ.Π.Α. Είμαι πτυχιούχος του Βιολογικού Τμήματος του Ε.Κ.Π.Α. και αυτή την περίοδο σπουδάζω στον εν λόγω μεταπτυχιακό. Ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για τη μελέτη της διδακτικής της Βιολογίας καθώς πρόκειται για μια σπουδαία επιστήμη, της οποίας η ορθή διδασκαλία έχει μεγάλη σημασία. Μέσα από αυτή τη σελίδα θα βοηθήσουμε κυρίως στην ανάπτυξη μιας σύγχρονης οπτικής και προβληματισμού γύρω από τα ζητήματα εκπαίδευσης και Βιολογίας. Έχει ιδιαίτερη αξία να γνωρίσουμε, να προβληματιστούμε και να αναζητήσουμε γύρω από τη χρήση Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση.

Η ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα στα πλαίσια του ΜΔΕ.

Η σημασία της χρήσης των Τ.Π.Ε. στη Διδακτική της Βιολογίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χρήση των Τ.Π.Ε. στη διδασκαλία της Βιολογίας έχει ιδιαίτερη σημασία στο σήμερα και μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν εξαιρετικά σε μια αποτελεσματική διδασκαλία της Βιολογίας διότι με τη χρήση διάφορων εργαλείων που προσφέρουν, όπως είναι πολυμεσικές εφαρμογές ή χρήση διαδικτύου κ.α., γίνεται εφικτή η αναπαράσταση περιβαλλόντων του μικροκόσμου και του μακροκόσμου, από το κύτταρο ή τα οργανίδια ως τον οργανισμό και τα οικοσυστήματα. τα οποία είναι αδύνατο να επισκεφθούμε. Επίσης, μπορεί να καλυφθεί η πραγματοποίηση εικονικών πειραμάτων τα οποία είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθούν στο σχολικό εργαστήριο για λόγους υποδομών ή χρόνου. Ακόμη η χρήση των Τ.Π.Ε μπορεί να βοηθήσει στην αναπαραγωγή φαινομένων που η διάρκεια του είναι μεγαλύτερη της σχολικής ώρας (πχ εξέλιξη, φωτοσύνθεση κλπ) [1].

Η χρήση Τ.Π.Ε. κατά τη διδασκαλία

Μια άλλη προσφορά και βοήθεια των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση είναι η αποτύπωση της πολυπλοκότητας και συνθετότητας φαινομένων ή λειτουργιών, η οποία μπορεί να αποτυπωθεί καλύτερα με τη χρήση μέσων Τ.Π.Ε. σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα. Τα νέα τεχνολογικά μέσα μπορούν να προσφέρουν καλύτερη οργάνωση της πληροφορίας που σχετίζεται με την πολυπλοκότητα των βιολογικών δομών και λειτουργιών σε αλληλεπιδρώντα επίπεδα αυξημένης πολυπλοκότητας. Η ανώτερη αυτή πολυπλοκότητα δεν είναι δυνατό να παρουσιαστεί και να αναλυθεί απλά με τη χρήση των παραδοσιακών μέσων όπως είναι ο μαυροπίνακας και το μικροσκόπιο. Συνεπώς σε αυτό το πεδίο η χρήση των Τ.Π.Ε. προσφέρει ανώτερες δυνατότητες για μια αποτελεσματική διδασκαλία [1].

Μια ακόμα συνεισφορά της χρήσης των Τ.Π.Ε. στη διδασκαλία της Βιολογίας, έχει να κάνει με την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των μαθητών. Γνωρίζουμε ότι οι νέες τεχνολογίες βρίσκονται παντού στην καθημερινή ζωή των μαθητών κατά συνέπεια, με τη χρήση εργαλείων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες μπορούμε πιο εύκολα και αποτελεσματικά να διαμορφώσουμε ένα οικείο περιβάλλον και μια διαδικασία γεμάτη κίνητρα για τους μαθητές.

Επιπλέον, η χρήση των Τ.Π.Ε. μπορεί να διευκολύνει τη συνεργασία και την επικοινωνία των μαθητών για τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα του μαθήματος, όπως γίνεται ενδεικτικό στο συγκεκριμένο βίντεο σε σχέση με τη χρήση των Wiki.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]