Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήστης:כוכב נופל

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γεια σας! Ο Daniel και εγώ γράφουμε ως επί το πλείστον στην εβραϊκή και την αγγλική Wikipedia.

Καλώς ήρθατε στην Βικιπαίδεια!
Εάν είστε καινούργιος/α χρήστης επισκεφθείτε την Αγορά, όπου μπορείτε να διαβάσετε όλα τα σχετικά για αυτόν τον ιστοχώρο, να εκφράσετε απόψεις και να κάνετε ερωτήσεις. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε και τα παρακάτω άρθρα που αφορούν στην Βικιπαίδεια για περισσότερες πληροφορίες.

Σιωνισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σιωνισμός έχει τα χαρακτηριστικά των εθνικών κινημάτων του 19ου αιώνα. Ενώ βασίζεται εν μέρει στην ιουδαϊκή θρησκευτική παράδοση η οποία συνδέει τους Εβραίους με τη Γη του Ισραήλ, το σύγχρονο κίνημα υπήρξε κυρίως κοσμικό, το οποίο εμφανίστηκε ως απάντηση στον αντισημιτισμό που κυριαρχούσε την Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα. Στις 14 Μαΐου1948, η Διακήρυξη της Ίδρυσης του Κράτους του Ισραήλ ανέφερε: «Το έτος 5657 ε.Κ. (1897), ύστερα από κάλεσμα του πνευματικού πατέρα του Εβραϊκού Κράτους, του Τέοντορ Χερτσλ, το Πρώτο Σιωνιστικό Συμβούλιο συνεδρίασε και διακήρυξε το δικαίωμα του εβραϊκού λαού στην εθνική αναγέννηση σε δική του χώρα».

Στο πλαίσιο της αναζωπύρωσης της εβραϊκής εθνικής συνείδησης εντάσσεται και η τεχνητή αναγέννηση της εβραϊκής γλώσσας, η οποία από 2.000 χρόνια δεν ομιλείτο παρά υπήρχε μόνο στα ιερά κείμενα. Η ανάγκη για εθνικό κράτος εντείνεται μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα, καθώς οι Εβραίοι μετά την αποτρόπαιη εμπειρία των στρατοπέδων εξόντωσης και των διωγμών ζητούν τη δημιουργία ενός κράτους, στο οποίο δεν θα είναι μειονότητα, αλλά θα έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού χωρίς να φοβούνται πλέον πογκρόμ.