Uncharted (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Uncharted
ΣκηνοθεσίαΡούμπεν Φλέτσερ
ΠαραγωγήΤσαρλς Ρόβεν
Άλεξ Γκάρτνερ
Άβι Αράντ
ΣενάριοΡέιφ Τζάντκινς
Αρτ Μάρκουμ
Ματ Χόλογουεϊ
ΙστορίαΡέιφ Τζάντκινς
Τζον Χάνλεϊ Ρόσενμπεργκ
Μαρκ Γουόκερ
Βασισμένο σεUncharted από Έιμι Χένιγκ
ΠρωταγωνιστέςΤομ Χόλλαντ
Μαρκ Γουόλμπεργκ
Σοφία Άλι
Τάτι Γκαμπριέλ
Αντόνιο Μπαντέρας
ΜουσικήΡαμίν Τζάβαντι
ΦωτογραφίαChung Chung-Hoon[1]
ΜοντάζΚρις Λέμπενζον
Ρίτσαρντ Πίαρσον
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures
PlayStation Productions
Atlas Entertainment
A2 Productions
ΔιανομήSony Pictures Releasing
Πρώτη προβολή7 Φεβρουαρίου 2022 (Βαρκελώνη)
Κυκλοφορία18 Φεβρουαρίου 2022 (ΗΠΑ)
Διάρκεια116 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$120 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$401.7 εκατομμύρια

Το Uncharted είναι μια αμερικανική ταινία δράσης-περιπέτειας του 2022 σε σκηνοθεσία Ρούμπεν Φλέτσερ σε σενάριο των Ρέιφ Τζάνκινς, Αρτ Μάρκουμ και Μάθιου Χολογουέι, βασισμένη στο ομώνυμο franchise βιντεοπαιχνιδιών που αναπτύχθηκε από την Naughty Dog και εκδόθηκε από τη Sony Interactive Entertainment. Πρωταγωνιστούν οι Τομ Χόλλαντ ως Nathan Drake και Μαρκ Γουόλμπεργκ ως Victor Sullivan, με τους Σοφία Άλι, Τάτι Γκαμπριέλ και Αντόνιο Μπαντέρας σε δεύτερους ρόλους.

Η ταινία ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 2008 με τον παραγωγό Άβι Άραντ να δηλώνει ότι θα συνεργαζόταν με τη Sony Pictures για να αναπτύξει μια κινηματογραφική προσαρμογή του franchise βιντεοπαιχνιδιών. Τότε βρισκόταν σε κόλαση ανάπτυξης με διάφορους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και κύρια μέλη του καστ να συνδέονται σε διάφορα σημεία. Οι σκηνοθέτες Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, Νιλ Μπέργκερ, Σεθ Γκόρντον, Νταν Τράχτενμπεργκ, Σον Λέβι και Τράβις Νάιτ υπέγραψαν αρχικά υπογραφή για τη σκηνοθεσία ενώ ο Γουόλμπεργκ επρόκειτο να παίξει τον Drake στην πρώιμη ανάπτυξη. Ο Χόλλαντ επιλέχθηκε ως Drake τον Μάιο του 2017 και ο Φλέτσερ προσλήφθηκε ως σκηνοθέτης στις αρχές του 2020. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2020, αλλά σταμάτησαν λόγω της πανδημίας του COVID-19. Συνέχισαν τον Ιούλιο και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, με τοποθεσίες όπως η Βοστώνη, η Νέα Υόρκη, η Βαρκελώνη και η Κιάμπα.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 18 Δεκεμβρίου 2020 και η ταινία αντιμετώπισε μεγάλες καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας COVID-19. Τελικά έκανε πρεμιέρα στο Κολοσσαίο της Βαρκελώνης στις 7 Φεβρουαρίου 2022 και κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Sony Pictures Releasing στις 18 Φεβρουαρίου. Η ταινία έλαβε μικτές κριτικές από τους κριτικούς, οι οποίοι βρήκαν ότι ήταν μια παραπλανητική προσαρμογή του franchise βιντεοπαιχνιδιών και συγκριτικά με άλλες ταινίες δράσης-περιπέτειας. Η ταινία απέφερε 401,7 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως,[2][3] καθιστώντας την την πέμπτη ταινία βιντεοπαιχνιδιών με τις περισσότερες εισπράξεις όλων των εποχών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 2  Οκτωβρίου 2021.
  2. «Uncharted». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2022. 
  3. «Uncharted (2022) - Financial Information». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]