Solana (πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Solana (Σολανα) είναι ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα blockchain με λειτουργικότητα έξυπνων συμβολαίων. Το εγγενές κρυπτονόμισμα της αλυσίδας του Solana είναι το SOL. Το Solana ισχυρίζεται ότι προσφέρει ταχύτερους χρόνους συναλλαγών και χαμηλότερο κόστος από τον κύριο ανταγωνιστή του, το Ethereum. Μετά το Ethereum είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε αριθμό χρηστών και όγκο συναλλαγών αλυσίδα για μη εναλλάξιμα κρυπτοπαραστατικά (Αγγλικά: Non Fungible Tokens - NFTs).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Solana προτάθηκε σε μια "λευκή βίβλο" (Αγγλικά: whitepaper) του Anatoly Yakovenko που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2017. Αυτό το έγγραφο περιέγραφε μια τεχνική που ονομάζεται "απόδειξη της ιστορίας" (Αγγλικά: proof of history) την οποία ο Yakovenko ισχυρίστηκε ότι θα ήταν σημαντικά ταχύτερη από αυτές των ήδη υπάρχων έως τότε blockchain.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συναλλαγές στην πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων του Solana εκτυλίσσονται σε block time των 400ms. Block time είναι το μέτρο του χρόνου που χρειάζονται οι εξορύκτες ή οι επικυρωτές σε ένα δίκτυο για να επαληθεύσουν τις συναλλαγές σε ένα μπλοκ.Το περιβάλλον εκτέλεσης των έξυπνων συμβολαίων του Solana βασίζεται στο eBPF, το οποίο επιτρέπει τη χρήση των γλωσσών προγραμματισμού Rust, C και C++. H συνολικά διαθέσιμη ποσότητα σε κυκλοφορία στην αγορά είναι 334,692,958.77 SOL, και η συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς αυτών ανέρχεται στα $42 δισεκατομμύρια (Μάιος 2022).[1]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρότι η ιδέα και οι αρχικές εργασίες για την πλατφόρμα του Solana ξεκίνησαν το 2017, το κρυπτονόμισμα ξεκίνησε επίσημα τον Μάρτιο του 2020 από το Ίδρυμα Solana με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας.[2] Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2021, η πλατφόρμα βγήκε εκτός σύνδεσης μετά από ένα κύμα συναλλαγών το οποίο προκάλεσε τη διακοπή του δικτύου, αλλά επανήλθε σε λειτουργία την επόμενη μέρα.[3]

Επάνω στο δίκτυο του Solana στα τέλη του 2023 δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κύμα δημιουργίας νέων crypto tokens, δείχνοντας ένα κύμα μετανάστευσης από το δίκτυο του Ethereum, στο οποίο αυτά κυριαρχούσαν στους προηγούμενους κύκλους. Το χαμηλό κόστος συναλλαγών σε συνδυασμό με υψηλές ταχύτητες ευνόησαν την ανάπτυξη αρκετών νέων tokens. Μερικά από αυτά είναι το Samoyedcoin[4] (SAMO)[5], που υπήρξε το πρώτο από τα λεγόμενα memecoins που δημιουργήθηκε επάνω στο Solana, το Bonkcoin (BONK)[6], που γνώρισε αρκετή επιτυχία το 2023, και πολλά άλλα που δημιουργούνται συνεχώς σε καθημερινό σχεδόν επίπεδο και ανταλλάσσονται σε δεκάδες ανταλλακτήρια CEX και DEX.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]