Σιάτλ Σίχοκς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Seattle Seahawks)
Σιάτλ Σίχοκς
}}
Λογότυπο

Επιγραφή
Πληροφορίες
Πήρες όνομαSeattle Seahawks
Ίδρυση1974
Στάδιο έδραςLumen Field
Σιάτλ, Ουάσινγκτον
ΧρώματαΜπλε, Πράσινο, Γκρι
              
Τίτλοι1 Πρωταθλήματα (1 SB)
11 Πρωτ. Περιφέρ.
16 Πρωτ. Κατηγ.
Ιστοσελίδαseahawks.com
Εμφανίσεις

Εντός

Εκτός

Τρίτη

Οι Σιάτλ Σίχοκς (αγγλικά: Seattle Seahawks) είναι επαγγελματική ομάδα του αμερικανικού ποδοσφαίρου από το Σιάτλ της Ουάσινγκτον. Συμμετέχουν στο NFL. Οι Σίχοκς εισήλθαν στο NFL το 1976 μαζί με τους Τάμπα Μπέι Μπακανίρς. Ο ιδιοκτήτης των Σίχοκς είναι ο συν-ιδρυτής της Microsoft Πολ Άλλεν ενώ ο τωρινός προπονητής είναι ο Πίτ Κάρρολ. Οι Σίχος παίζουν στο CenturyLink Field.

Οι φίλαθλοι των Σίχοκς έχουν το προσωνύμιο "12ος άνθρωπος". Μάλιστα έχουν σπάσει δύο φορές το ρεκόρ Γκίνες για τους πιο δυνατούς (στον ήχο) φιλάθλους, το πρώτο στις 15 Σεπτεμβρίου 2013 με θόρυβο ύψους 136.6 ντεσιμπέλ σε αγώνα εναντίον των Σαν Φρανσίσκο 49ερς και το δεύτερο στις 2 Δεκεμβρίου 2013 σε αγώνα ενάντι στους Νιου Όρλεανς Σαίντς με θόρυβο ύψους 137.7 ντεσιμπέλ.

Οι Σίχοκς έχουν 3 τίτλους περιφέρειας. Είναι η μόνη ομάδα που έχει παίξει και στην NFC (περιφέρεια) και στην AFC (περιφέρεια). Έχουν συμμετάσχει σε 3 Σούπερ Μπόουλ με πιο πρόσφατο το 49ο (1 Φεβρουαρίου 2015) όπου ηττήθηκαν από τους Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς με 28-24.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ένωση της AFL με το NFL μια εταιρία στο Σιάτλ θέλησε να ιδρύσει ομάδα στην νεοσύστατη διοργάνωση. Το 1974 ανακοινώθηκε και επίσημα η δημιουργία της νέας ομάδας. [2]

Το 1975 η ομάδα προσέλαβε τον Τζέισον Τόμπσον για γενικό διευθυντή της ομάδας. Το όνομα Σίχοκς (=ψαραετός) επιλέχθηκε στις 17 Ιουνίου 1975 μετά από δημόσιο διαγωνισμό με πάνω από 1.700 διαφορετικά ονόματα.

Οι Σίχοκς είναι η μόνη ομάδα στην ιστορία του NFL που έχει αλλάξει περιφέρεια. Η ομάδα ξεκίνησε να παίζει το 1976 στην NFC, ωστόσο άλλαξε περιφέρεια με τους Τάμπα Μπέι Μπακανίρς μία χρονιά μετά.

Το 1988 την ομάδα αγόρασε ο Κέν Μπέρινγκ για 79 εκατ. δολλάρια. Οι Σίχοκς κέρδισαν τον πρώτο τίτλο της κατηγορίας τους την ίδια χρονιά.

Το 1996 οι δυο ιδιοκτήτες της ομάδας μετέφεραν τα γραφεία (και όλες τις εργασίες) της ομάδας στην Καλιφόρνια, κίνηση που αρκετοί κριτικαραν, ωστόσο η ομάδα συνέχισε να παίζει στο Σιάτλ. Την αμέσως επόμενη χρονιά πούλησαν την ομάδα στον συν-ιδρυτή της Microsoft, Πόλ Άλλεν, για 200 εκατ. δολλάρια.

Ο quarterback των Σιχοκς την περιοδο 2001-2010, Ματτ Χάσελμπεκ,που οδηγησε την ομάδα σε 6 εμφανίσεις στα πλει-οφς και μια σε Σούπερ Μπόουλ

Το 2005 οι Σίχοκς έκαναν την καλύτερη σεζόν της ιστορίας τους με ρεκόρ 13-3, το οποίο ωστόσο έφτασασν και το 2013. Μάλιστα κέρδισαν και τον τίτλο περιφέρειας ωστόσο έχασαν στο Σούπερ Μπόουλ από τους Πίτσμπουργκ Στίλερς. Μέχρι τότε οι Σίχοκς είχαν 21 χρόνια να κερδίσουν σε αγώνα πλει-οφς (από το 1984).

Το 2010 οι Σίχοκς έγραψαν ιστορία καθώς κατάφεραν να μπουν στα πλέι οφς παρότι το ρεκόρ τους ήταν 7-9. Στα πλει-οφς κέρδισαν το πρώτο τους παιχνίδι ενάντι στους περσινούς πρωταθλητές Νιου Όρλεανς Σαίντς με 43-18 αλλά έχασαν από τους Σικάγο Μπέαρς στο δεύτερο παιχνίδι με 35-24.

Πρώτη κατάκτηση του Σούπερ Μπόουλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2013 ήταν εξαιρετική χρονιά για τους Σίχοκς αφού ισοβάθμησαν με τους Μπρόνκος για το καλύτερο ρεκόρ με 13-3. Μάλιστα 6 παίκτες των Σίχοκς επιλέχθηκαν για το Pro Bowl. Η ομάδα κατάφερε να προκριθεί στο Σούπερ Μπόουλ μετά από νικες στα πλέι-οφς έναντι στους Νιου Όρλεανς Σαίντς (23-15) και Σαν Φρανσίσκο 49ερς (23-17). Στο Σούπερ Μπόουλ στις 2 Φεβρουαρίου 2014 οι Σίχοκς κέρδισαν τους Ντένβερ Μπρόνκος και κατέκτησαν το πρώτο Σούπερ Μπόουλ της ιστορίας τους. [3] Μάλιστα η άμυνα των Σίχοκς έμεινε στην ιστορία ως η καλύτερη στην εποχή του Σούπερ Μπόουλ.[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]