Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοπικό δίκτυο υπολογιστών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Local area network)

Ένα τοπικό δίκτυο υπολογιστών (αγγλ. local area network, συντμ. LAN) είναι ένα σύνολο συνδεδεμένων υπολογιστών που εκτείνονται σε περιορισμένη γεωγραφική περιοχή. Τοπικό μπορεί να είναι ένα δίκτυο ενός ή περισσότερων δωματίων, ενός κτιρίου ή ακόμα και κοντινών κτιρίων. Χρησιμοποιούνται ευρύτατα για να συνδέουν προσωπικούς υπολογιστές και σταθμούς εργασίας σε επιχειρήσεις, με σκοπό την κοινή χρήση των μέσων (π.χ. των εκτυπωτών) και την ανταλλαγή πληροφοριών. Για παράδειγμα, το δίκτυο μιας εταιρείας που έχει αποθήκες, τμήμα παραγγελιών, λογιστήριο και άλλες υπηρεσίες στο ίδιο κτίριο αποτελεί ένα τοπικό δίκτυο. Τα LAN διακρίνονται από τα άλλα είδη δικτύων με βάση τρία χαρακτηριστικά: (1) το μέγεθος, (2) την τεχνολογία μετάδοσης και (3) την τοπολογία τους.

Τα τοπικά δίκτυα είναι περιορισμένου μεγέθους, που σημαίνει ότι ο χρόνος μετάδοσης στη χειρότερη περίπτωση είναι φραγμένος και γνωστός εκ των προτέρων. Η γνώση του ορίου αυτού επιτρέπει τη χρήση συγκεκριμένων τεχνικών που αλλιώς θα ήταν ανέφικτες. Επίσης, απλοποιεί τη διαχείριση του δικτύου.

Το λειτουργικό σύστημα μπορεί να είναι ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα δικτύου ή συνδυασμός λειτουργικών συστημάτων με δικτυακές δυνατότητες ή επεκτάσεις. Οι υπολογιστές αυτοί μπορούν να είναι οποιασδήποτε κατηγορίας μεγέθους και δυνατοτήτων.

Τα τοπικά δίκτυα εφαρμόζουν συνήθως τις προδιαγραφές του φυσικού επιπέδου Ethernet. Οι κόμβοι ενός τοπικού δικτύου συνδέονται μεταξύ τους με ενσύρματο ή ασύρματο δίαυλο επικοινωνίας. Η σύνδεση επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας μια κάρτα δικτύου, τη σειριακή θύρα του υπολογιστή ή άλλες παρόμοιες θύρες. Το φυσικό μέσο μετάδοσης συνήθως είναι κάποιος τύπος καλωδίου χαλκού (π.χ. ομοαξονικό, συνεστραμμένο ζεύγος κτλ.) ή ακόμα και οπτικές ίνες (δίκτυο FDDI).

Στην ενσύρματη εγκατεστημένη ισχύ τα τοπικά δίκτυα δεν ξεπερνούν την εμβέλεια των 100 χλμ. Υπάρχουν διάφορες τοπολογίες τοπικών δικτύων όπως άστρου, αρτηρίας, δακτυλίου, δένδρου, διπλός δακτύλιος, άστρου δακτυλίου και δικτυωτό. Τα πρώτα δίκτυα αυτής της κατηγορίας περιορίζονταν σε μήκος καλωδίωσης έως 20 χλμ. και έδιναν ρυθμούς μετάδοσης έως 16 Mbps. Μετέπειτα επεκτάθηκαν σε μήκος έως 100 χλμ. δίνοντας ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων έως 100 Mbps, ενώ οι σημερινές τεχνολογίες επιτρέπουν ρυθμούς έως 2 Gbps.

Το αναγνωριστικό κάθε υπολογιστή που ανήκει σε κάποιο δίκτυο, είτε τοπικό, είτε μέσα σε μια περιοχή (υπολογιστές) είναι διεύθυνση IP που είναι μοναδική για κάθε υπολογιστή στο εύρος από 1.0.0.0 ως 255.255.255.255.

Σε κάθε υπολογιστή αναλογούν δυο διευθύνσεις IP η εσωτερική και η εξωτερική. Η εσωτερική είναι η IP του υπολογιστή στο τοπικό δίκτυο και η εξωτερική είναι η IP που επικοινωνείς με το Διαδίκτυο.

Διάφορα πρότυπα δικτύων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • 802.1q VLAN ψευδοδίκτυο. Δίκτυο υπολογιστών και άλλων συσκευών που χρησιμοποιείται ενδοεταιρικά ώστε να χωρίζει σε ομάδες ένα δίκτυο.
  • 802. ασύρματο δίκτυο
  • Quality of Services: Συνήθως καθορίζει την ποιότητα υπηρεσιών φωνής. Απαραίτητο συστατικό τηλεφωνικών κέντρων.
  • Tanenbaum A.S. 2000. Δίκτυα Υπολογιστών, (μτφρ. Β. Στυλιανάκης), Παπασωτηρίου, Αθήνα.