Τζένι Λιντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Jenny Lind)
Η σοπράνο Τζένny Λiντ
από τον Έντουαρντ Μάγκνους, 1862.

Η Γιοχάννα Μαρία "Τζέννυ" Λιντ (Johanna Maria "Jenny" Lindt, 6 Οκτωβρίου 1820 - 2 Νοεμβρίου 1887) ήταν Σουηδή τραγουδίστρια της όπερας και συχνά αποκαλούνταν "το Αηδόνι της Σουηδίας". Μια από τις γνωστότερες τραγουδίστριες του 19ου αιώνα, ερμήνευσε σοπράνο ρόλους σε όπερες στη Σουηδία και σε όλη την Ευρώπη ενώ πραγματοποίησε μια περιοδεία από επιτυχημένες και δημοφιλείς συναυλίες στις ΗΠΑ. Από το 1840 ήταν μέλος της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής.

Η Λιντ έγινε διάσημη μετά την ερμηνεία της στο Der Freischütz στη Σουηδία το 1838. Μέσα σε λίγα χρόνια, υπέστη ζημιά στις φωνητικές χορδές όμως ο καθηγητής φωνητικής Μανουέλ Γκαρσία κατάφερε να σώσει τη φωνή της. Είχε μεγάλη ζήτηση σε ρόλους όπερας σε όλη τη Σουηδία και όλη την Ευρώπη καθ' όλη τη διάρκεια του 1840 ενώ απέκτησε στενές σχέσεις με τον Φέλιξ Μέντελσον. Μετά από δυο δημοφιλείς σεζόν στο Λονδίνο, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την όπερα σε ηλικία 29 ετών.

Το 1850 πήγε στην Αμερική μετά από πρόσκληση του κωμικού Π. Τ. Μπάρνουμ. Έδωσε 93 συναυλίες μεγάλης κλίμακας και έπειτα συνέχισε να περιοδεύει ως ανεξάρτητη καλλιτέχνης. Από αυτές τις συναυλίες κέρδισε περισσότερα από $350,000, τα οποία δώρισε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, κυρίως για την κατασκευή σχολείων στη Σουηδία. Με τον σύζυγό της Όττο Γκόλντσμιντ επέστρεψε στην Ευρώπη το 1852, όπου απέκτησε τρία παιδιά και έκανε περιστασιακές συναυλίες για πάνω από δυο δεκαετίες ενώ το 1855 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αγγλία. Από το 1882 και για κάποια χρόνια ήταν καθηγήτρια φωνητικής στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής στο Λονδίνο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιθήκη έχει το κείμενο της Encyclopædia Britannica, 11η έκδοση (1911), για το λήμμα Lind, Jenny.