Graekervennen (O Φιλέλλην)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Graekervennen/O Φιλέλλην)
Graekervennen (O Φιλέλλην)
Τύποςεφημερίδα
Ίδρυση6  Νοεμβρίου 1827
Πολιτική τοποθέτησηΦιλελληνισμός

Η Graekervennen (ο Φιλέλλην), ήταν δανική φιλελληνική εφημερίδα η οποία εκδιδόταν από το 1827 ως το 1830

Ιστορία της εφημερίδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Graekervennen ήταν εβδομαδιαία εφημερίδα και κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στις 6 Νοεμβρίου 1827. Από την πρώτη της έκδοση σημειώνει κιόλας τρεις εκδόσεις. Εκδότης της εφημερίδος ήταν ο δανός αξιωματικός και με φιλολογικά, λογοτεχνικά- ποιητικά ενδιαφέροντα Frederik Wilhelm Stockfleth (1793-1849). Συντάσσει άρθρα σχετικά με την Ελλάδα, αναπαράγει ειδήσεις από την επαναστατημένη Ελλάδα, μυθιστορήματα σε συνέχειες με σκοπό την ευαισθητοποίησή των αναγνωστών σχετικά με τα δεινά που υφίσταντο από τους Τούρκους. Απευθύνει από τις στήλες της εκκλήσεις προς την Ευρώπη. Τα έξοδα της έκδοσης της εφημερίδος καλύπτονται από τον τυπογράφο L.J. Jacobsen που τύπωνε δωρεάν την εφημερίδα, ενώ το χαρτί το δώριζε ένας πρόσωπο της δανέζικης αριστοκρατίας που σκόπιμα ήθελε να κρατήσει την ανωνυμία του. Η διακίνηση της εφημερίδας ήταν ευρεία παρά τις απαγορεύσεις για ανάλογου περιεχομένου έντυπα που είχαν επιβληθεί στο ταχυδρομείο από το κράτος.

Οι αναγνώστες της εφημερίδας έστελναν συνδρομές στην εφημερίδα οι οποίες αποστέλλονταν στην Ελλάδα με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της εκπαίδευσης των Ελληνοπαίδων και τη βοήθεια των χηρών και των ορφανών του πολέμου. Τα ποσά που συγκεντρώνουν κάθε φορά τα στέλνει ο Stockfleth με τη βοήθεια των Κομιτάτων στον Εϋνάρδο και αυτός στον Καποδίστρια. Οι συνδρομητές είναι διαφόρων ηλικιών και κοινωνικών τάξεων σύμφωνα με τους ονομαστικούς καταλόγους των συνδρομητών της εφημερίδας: από ένα μικρό αγόρι που προσέφερε το χαρτζιλίκι του μέχρι τον ίδιο τον διάδοχο του Δανικού θρόνου, Christian. Η εφημερίδα έπαψε να εκδίδεται στις 12 Ιανουαρίου 1830 καθώς διαπίστωνε πως οι Έλληνες είχαν πια πετύχει τον αντικειμενικό στόχο του αγώνα τους που ήταν η δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αριστέα Παπανικολάου- Κρίστενσεν, Το Φιλελληνικό κίνημα στη Δανία, εκδ. Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, Αθήνα, 2010, σελ.65-72