Το κορίτσι που άφησα πίσω

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Girl, Interrupted)
Το κορίτσι που άφησα πίσω
ΣκηνοθεσίαΤζέιμς Μάνγκολντ
ΠαραγωγήΚάρολ Μπόντι
Ουινόνα Ράιντερ
ΣενάριοΣουζάνα Κέισεν (βιβλίο)
Τζέιμς Μάνγκολντ
Λίζα Λούμερ
Άννα Χάμιλτον Φέλαν
Βασισμένο σεGirl, Interrupted
ΠρωταγωνιστέςΟυινόνα Ράιντερ
Αντζελίνα Τζολί
Κλέα Ντουβάλ
Μπρίτανι Μέρφι
Γούπι Γκόλντμπεργκ
Βανέσα Ρέντγκρεϊβ
ΜουσικήΜάικλ Ντέινα
ΦωτογραφίαΤζακ Ν. Γκριν
ΜοντάζΚέβιν Τεντ
ΕνδυματολόγοςArianne Phillips
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures
ΔιανομήColumbia Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 14 Ιανουαρίου 2000,
Country flag 14 Απριλίου 2000
Διάρκεια127 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλική

Το κορίτσι που άφησα πίσω (αγγλικά: Girl, Interrupted) είναι δραματική ταινία αμερικάνικης παραγωγής, που κυκλοφόρησε στις ελληνικές αίθουσες στις 14 Απριλίου 2000. Πρωταγωνιστούν οι Ουινόνα Ράιντερ και Αντζελίνα Τζολί, ενώ συμμετέχουν πολλοί ακόμη διάσημοι ηθοποιοί, όπως η Βανέσα Ρέντγκρεϊβ και η Γούπι Γκόλντμπεργκ. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Τζέιμς Μάνγκολντ, ενώ το σενάριο βασίστηκε στην αυτοβιογραφία της Σουζάνα Κέισεν.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δεκαοχτάχρονη Σουζάνα Κέισεν δίνει τον Απρίλιο του 1967 τη συγκατάθεση της να εγκλειστεί προσωρινά σε ψυχιατρική κλινική, μετά την απόπειρά της να αυτοκτονήσει. Δυσκολεύεται ιδιαίτερα να προσαρμοστεί κατά την παραμονή της εκεί, καθώς θεωρεί τον εαυτό της απόλυτα υγιή για να περνά χρόνο με ψυχοπαθείς. Κηρύττει μια πεισματική επανάσταση στους κανόνες του ιδρύματος, με μηδαμινό όμως αποτέλεσμα.

Στο ίδρυμα γνωρίζεται με άλλες ασθενείς, που συνθέτουν μια μικρή ομάδα γυναικών, με ποικίλα προβλήματα η καθεμία. Η Σουζάνα γοητεύεται ιδιαίτερα από την προσωπικότητα της ανεξέλεγκτης Λίσα, η οποία την ενθαρρύνει να αμελήσει τη θεραπευτική της αγωγή και γενικά να αντισταθεί στις επιρροές της θεραπείας. Η Λίσα με τη σειρά της περνά τον καιρό της σπέρνοντας το χάος στην κλινική, κάνοντας του κεφαλιού της και προσβάλλοντας τους άλλους ανάλογα με τις διαθέσεις της. Παράλληλα η Σουζάνα έρχεται σε επαφή με μια ομάδα γιατρών και νοσοκόμων που προσπαθούν να την πείσουν να αντικρίσει κατάματα το πρόβλημά της και να πάρει τη ζωή στα χέρια της.

Όλες αυτές τις εμπειρίες κατά τη διάρκεια της ταραγμένης δεκαετίας του ‘60, η Σουζάνα τις καταγράφει στο ημερολόγιο της, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της να ακολουθήσει το επάγγελμα της συγγραφέως.

Πληροφορίες για την ταινία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στα απομνημονεύματα της Σουζάνα Κέισεν, που νοσηλεύτηκε πράγματι στο Νοσοκομείο McLean, όνομα που άλλαξε σε Claymoore για τις ανάγκες τις ταινίας. Ωστόσο έγιναν και κάποιες προσθήκες που δεν περιλαμβάνονταν στο βιβλίο. Τα γυρίσματα έγιναν στο Μεκάνινσμπουργκ και στο Χάρισμπουρκ της Πενσυλβανίας.

Για την ερμηνεία της στο ρόλο της Λίσα, η Αντζελίνα Τζολί έλαβε μια σειρά βραβείων Β' γυναικείου ρόλου, ανάμεσα στα οποία το Όσκαρ, τη Χρυσή Σφαίρα και το Βραβείο Guild.

Ο αγγλικός τίτλος του βιβλίου και της ταινίας, “Girl, Interrupted”, προέρχεται από τον πίνακα του Φλαμανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ, "Girl Interrupted at her Music" [1].

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρας Ηθοποιός
Σουζάνα Κέισεν Ουινόνα Ράιντερ
Λίσα Αντζελίνα Τζολί
Βάλερι Όουενς Γούπι Γκόλντμπεργκ
Δρ. Γουικ Βανέσα Ρέντγκρεϊβ
Τζορτζίνα Κλέα Ντουβάλ
Νταίζη Μπρίτανι Μέρφι
Τόμπι Τζάρεντ Λίτο
Δρ. Μέλβιν Τζέφρι Τάμπορ
Πόλυ Ελίζαμπεθ Μος

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]