Gameking

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το GameKing είναι οκτάμπιτη φορητή κονσόλα (παιχνιδομηχανή) που κατασκευάζεται από την Κινέζικη εταιρία TimeTop και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2003. Βασίζεται στον μικροεπεξεργαστή 6502 χρονισμένο στα 6.0 MHz και υπάρχει σε δύο εκδόσεις, το αρχικό Gameking και το GameKing II, με κυρίως αισθητικές και ελάχιστα λειτουργικές διαφορές.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωτότυπο GameKing είναι κατασκευασμένο ώστε να μοιάζει με το Game Boy Advance και υπάρχει σε πολλά παστέλ χρώματα, είτε διάφανα είτε αδιάφανα και χρησιμοποιεί 2 μπαταρίες μεγέθους AAA. Το πρωτότυπο GameKing δεν έχει φωτιζόμενη οθόνη, ενώ ο "διάδοχός" του το GameKing II έχει αυτό το χαρακτηριστικό.

Το GameKing IΙ από την άλλη μοιάζει εξωτερικά με το PSP, έχει πιο μουντά χρώματα (μαύρο, γκρι , λευκό ή ουρανί) και χρησιμοποιεί uses 3 μπαταρίες μεγέθους AAA, από τις οποίες μόνο 2 χρησιμεύουν για να τροφοδοτήσουν τα κυκλώματα Gameking, ενώ η τρίτη τροφοδοτεί ταυτόχρονα και τον φωτισμό της οθόνης και τον ενσωματωμένο ενισχυτή ήχου. Η συσκευή μπορεί ακόμη να δουλέψει και με 2 μόνο μπαταρίες αλλά χωρίς ήχο και φωτισμό.

Και τα δύο μοντέλα είναι πάντως 100% συμβατά μεταξύ τους, μπορούνε να χρησιμοποιήσουν τα ίδια παιχνίδια/κασέτες, αμφότερα έχουνε ρυθμιστικά έντασης και αντίθεσης οθόνης, η οποία είναι και στις δύο περιπτώσεις μια ασπρόμαυρη οθόνη LCD. Επίσης, και τα δύο διαθέτουν μια εξωτερική σύνδεση για πηγές συνεχούς ρεύματος με την μορφή μιας υποδοχής minijack των 3.5 χιλιοστών, που ωστόσο στερείται οποιασδήποτε ένδειξης πολικότητας και λειτουργίας, και η ύπαρξη της μόλις που αναφέρεται στα εγχειρίδια της συσκευής. Το GameKing χρειάζεται 3V ΣΡ, ενώ το GameKing 2 χρειάζεται 4.5V ΣΡ με την ιδιαιτερότητα ότι χρειάζεται τουλάχιστον μια μπαταρία (την τρίτη) για να συνεχίσει να δουλέυει κανονικά ο ήχος και ο φωτισμός της οθόνης

Το Gameking 2 σε δράση

Η κονσόλα διαθέτει μια μικρή επιλογή γνωστών παιχνιδιών (17) αν και ο κατασκευαστής διατείνεται ότι υπάρχουν ίσαμε 37.

Τα περισσότερα παιχνίδια είναι κλώνοι διάσημων τίτλων της παιχνιδομηχανής NES, του C64 ή του Atari 2600, με πολύ χαμηλότερης ανάλυσης γραφικά. Τα παιχνίδια έρχονται σε κασέτες παρόμοιες εμφανισιακά με εκείνες του αρχικού Game Boy με τυπικό μέγεθος 128KB.

Και το GameKing και το GameKing II έχουνε 3 ενσωματωμένα παιχνίδια.

Η κονσόλα διαθέτει ένα σχετικά εξελιγμένο ηχητικό κύκλωμα, ικανό να παράγει πολυφωνική μουσική, ηχητικά εφφέ και να αναπαράγει ψηφιακά δείγματα ήχου.

Παρ' όλα αυτά, η κονσόλα έχει ανεξήγητα εξοπλιστεί με μια απίστευτα χαμηλής ποιότητας ασπρόμαυρη οθόνη υγρών κρυστάλλων, υποστηρίζοντας μόνο 4 αποχρώσεις του γκρι και έχοντας πολύ χαμηλή ανάλυση (48 επί 32 εικονοστοιχείων) και συχνότητα ανανέωσης, όπως και δύσχρηστα ρυθμιστικά αντίθεσης και κακή ορατότητα υπό ορισμένες γωνίες. Έτσι, τα γραφικά του Gameking δεν συγκρίνονται καν με εκείνα ενός ασπρόμαυρου Game Boy.

Η κονσόλα, όντας καινούργιο σχετικά προϊόν, δεν έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής κυρίως λόγω των φτωχών της γραφικών, που υπολείπονται αρκετά των δυνατοτήτων των υπόλοιπων υποσυστημάτων της. Παρ' όλα αυτά η κονσόλα έχει κινήσει το ενδιαφέρον αρκετών συλλεκτών σπάνιου υλικού και ηλεκτρονικών υπολογιστών ανα τον κόσμο, και αρκετοί βρίσκουν τα παιχνίδια της διασκεδαστικά παρά τα φτωχά γραφικά, με κύριο επιχείρημα τους ότι τα παιχνίδια είναι σε γενικές γραμμές καλοφτιαγμένα -λαμβάνοντας υπόψη φυσικά τους περιορισμούς στα γραφικά- με καλό ήχο και έλεγχο καθώς και επιμέρους στοιχεία παιχνιδιού που δεν υπολείπονται σχεδόν καθόλου σε σχέση με άλλες γνωστές κονσόλες.

Η κακή ποιότητα των εγχειρίδιων χρήσης της κονσόλας και των παιχνιδιών της, περιέχοντας ένα σωρό δυσνόητες "Engrish" ή "Chinglish" μεταφράσεις (αρχικά από τα Κινέζικα στα Αγγλικά, και από εκεί στα Ελληνικά), ανακριβείς ή ηθελημένα λανθασμένες πληροφορίες (πολλές φορές ακόμη και οι τίτλοι των παιχνιδιών αναγράφονται λάθος) καθώς και άλλα στοιχεία όπως οι εικόνες που είναι τυπωμένες στα κουτιά των κασετών -και τυπικά κλεμμένες από άλλους τίτλους παιχνιδιών- αποτελούν ένα ακόμη χιουμοριστικό στοιχείο -ακόμη και μία "προστιθέμενη αξία"- που εκτιμούνε οι περισσότεροι κάτοχοι και συλλέκτες του GameKing.

Υπάρχουν ακόμη και αξιόλογες προσπάθειες να αναλυθεί και να επαναπρογραμματιστεί το Gameking από κάποια άτομα, βλέπε τις εξωτερικές διασυνδέσεις. Προς το παρόν πάντως δεν είναι διαθέσιμος κανένας εξομοιωτής για το μηχάνημα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]