Μετάβαση στο περιεχόμενο

Frégates de taille intermédiaire

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Frégates de taille intermédiaire
Μοντέλο του Frégate de Taille Intermédiaire
Πληροφορίες
Παραγγελία21 Απριλίου 2017
ΝαυπηγείοNaval Group
Έναρξη ναυπήγησης24 Οκτωβρίου 2019
ΧρήσηΦρεγάτα πολλαπλών ρόλων
Γενικά χαρακτηριστικά
Εκτόπισμα4250 τόνοι
Μήκος122m
Πλάτος17.7m
ΠρόωσηCombined diesel and diesel (CODAD) Συνολικής ισχύoς: 32,000 kW (43,2000 shp)
ΤαχύτηταΜέγιστη: 27 κόμβοι (50.0 km/h; 31 mph)
Αυτονομία5,000 ΝΜ (9,300 kml 5,800 mi) με 15 κόμβους (27 km/h; 17 mph)
Πλήρωμα110, με εξαίρεση του πληρώματος ελικοπτέρου (15)
Οπλισμός
  • Συσκευές Ραντάρ: Thales SeaFire πολλαπλών λειτουργιών ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, S-band
    • Εντοπισμός Υποβρυχίων (SONAR): Kingklip Mark 1115 κύτους, συρόμενα σόναρ CAPTAS-4
    • Αντίμετρα: SYLENA Mk1 για CANTO αντίμετρα κατά τορπιλών (Ελλάδα)
    • Πυροβόλο : Oto Melara 76mm Super Rapid gun (ενσωματωμένο σε stealth θόλο), 2 X 20 mm Nexter Narwhal τηλεχειριζόμενα (Γαλλία), 2 x 20 mm Leonardo LIONFISH τηλεχειριζόμενα (Ελλάδα)
    • Σύστημα Κατευθ. Βλημ. Επιφ.: 8 × Exocet MM-40 Block 3
    • Σύστημα Κατευθ. Βλημ. Αέρος : 2 × Sylver A50 8-cell VLS εκτοξευτές για MBDA Aster 15/30, 4 × Sylver A35 8-cell VLS εκτοξευτές για MBDA Aster 15/30 (Ελλάδα)
    • Τορπιλοσωλήνες : 2 X διπλούς τορπιλοσωλήνες με EuroTorp MU90 Impact
  • Ελικόπτερο : 1 NH90 εξοπλισμένο με τορπίλες, πυραύλους αέρος-επιφανείας, και/ή βαρύ πολυβόλο, 1 MH-60R Seahawk (Ελλάδα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι Φρεγάτες Άμυνας και Επέμβασης (Γαλλικά: FDI - Frégate de Défense et d'Intervention), γνωστές και ως Φρεγάτες Ενδιάμεσου Μεγέθους (Γαλλικά: FTI - Frégates de taille intermédiaire), είναι ένα γαλλικό στρατιωτικό πρόγραμμα σχεδιασμού και δημιουργίας μιας κατηγορίας φρεγατών που θα χρησιμοποιηθούν από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και το Ελληνικό πολεμικό Ναυτικό το οποίο παρήγγειλε 3 πλοία του τύπου με προαίρεση για ακόμη ένα. Το πρόγραμμα αποτελείται από πέντε πλοία για τη Γαλλία και τρία για την Ελλάδα αλλά με διαφορετικό εξοπλισμό για τα πλοία που παράγγειλε η Ελλάδα, τα οποία προβλέπεται να τεθούν σε υπηρεσία από το 2023 και μετά για τη Γαλλία και από το 2026 για την Ελλάδα. Το πλοίο πρώτο πλοίο της κλάσης σε γαλλική υπηρεσία ονομάζεται "Admiral Ronarc'h",[1] ενώ στην ελληνική υπηρεσία το πρώτο πλοίο θα ονομάζεται "Κίμων"[2]. Η κατασκευή της κλάσης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019. Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2024 ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Άμυνας ότι θα ασκηθεί το δικαίωμα αγοράς ακόμη μίας φρεγάτας. Αργότερα την ίδια ημέρα, αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον Έλληνα πρωθυπουργό.[3]

Το πρόγραμμα των FDI ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ένα στόλο δεκαπέντε φρεγατών πρώτης τάξης και επιτρέπει στο Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό να λειτουργήσει σε μια ζώνη κρίσης, όπως συνιστάται στη Λευκή Βίβλο για την Άμυνα και την Εθνική Ασφάλεια του 2013. Αυτές οι φρεγάτες εντάσσονται στα δέκα δείγματα της κλάσης FREMM πολλαπλών ρόλων (Aquitaine) και της κλάσης Horizon.

Ο υπουργός Άμυνας Jean-Yves Le Drian ανακοίνωσε την έναρξη αυτού του προγράμματος στις 29 Μαΐου 2015 στη ναυτική βάση της Lann-Bihoué (Ploemeur, Morbihan). Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πρέπει να παραχθούν συνολικά πέντε πλοία, ώστε τα πρώτα να αποτελέσουν μέρος στο πρόγραμμα τριών τελευταίων προγραμματισμένων φρεγατών της κλάσης Aquitaine.

Οι FDI, με περιορισμένο μέγεθος, θα ανταποκρίνονταν καλύτερα στις απαιτήσεις των εξαγωγικών αγορών σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμού και θα επέτρεπαν επίσης τη διατήρηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης και παραγωγής των γαλλικών ναυπηγείων.

Αυτά τα πλοία θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες κλάσης La Fayette, οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα ως φρεγάτες πρώτης γραμμής αλλά θεωρείται ότι δεν είναι επαρκώς οπλισμένες. Προβλέπεται εκσυγχρονισμός αυτής της κλάσης, αναμένοντας την παράδοση της πρώτης φρεγάτας ενδιάμεσου μεγέθους το 2023.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο Bernard Rogel και τη Γενική Διεύθυνση Άμυνας, το τελευταίο θα διαθέτει σημαντικές αντιαεροπορικές ικανότητες με ενεργά ραντάρ κεραίας, ανθυποβρυχιακά μέσα (ελικόπτερο και συρόμενο σόναρ) και θα έχει εκτόπισμα από 4.000 έως 4.500 τόνους.

Το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας στις 21 Απριλίου του 2017 ανακοίνωσε την ανάθεση στη Naval Group (πρώην DCNS) τη σύμβαση για την ανάπτυξη και κατασκευή πέντε φρεγατών μεσαίου μεγέθους (FTI) που θα προορίζονται για το γαλλικό ναυτικό[4]. Η νέα φρεγάτα, που αρχικά ονομαζόταν BELH@RRA (Μπελαρρά), θα είναι εξοπλισμένη με ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες που αναπτύχθηκαν από την εταιρία Thales [5] και θα είναι εξοπλισμένες με πυραύλους Aster 30 από το MBDA Aster 15/30:[4]

  • Το ψηφιακό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών SEA FIRE με τέσσερις σταθερές κεραίες, το οποίο θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις ενός ευρέος φάσματος αποστολών, από την αυτοάμυνα του πλοίου έως την εκτεταμένη αεράμυνα και μπορεί να αναπτύξει το MBDA Aster 15/30
  • Η compact έκδοση του συρόμενου σόναρ CAPTAS-4, προσφέρει την ίδια αντοχή ανίχνευσης εξαιρετικά μακράς εμβέλειας με την πρωτότυπη έκδοση του CAPTAS-4 με 20% μικρότερο βάρος και ένα ίχνος σχεδόν 50% μικρότερο, το οποίο φέρεται ότι είναι το καλύτερο στην κλάση του Thales.
  • Το ενσωματωμένο σύστημα ψηφιακών επικοινωνιών Aquilon και ένα IFF (Friend Friend of Foe - Αναγνώριση φίλου ή εχθρού) που συνεργάζεται με το ραντάρ SEA FIRE
  • Το σύστημα SENTINEL, ένα προηγμένο σύστημα ψηφιακού ηλεκτρονικού πολέμου που δημιουργήθηκε γύρω από μια αρθρωτή αρχιτεκτονική.
Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό
Αριθμός Πλοίο Ναυπηγός Εκκίνηση Καθέλκυση Σε υπηρεσία Κατάσταση
Admiral Ronarc’h Naval Group
(πρώην DCN Lorient)
24 Οκτωβρίου 2019 7 Νοεμβρίου 2022 Άνοιξη 2024 Ναυπηγείται
Admiral Louzeau Αρχές 2026 Ναυπηγείται
Admiral Castex
Admiral Nomy
Admiral Cabanier
Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό
F-601 Κίμων Naval Group
(πρώην DCN Lorient)
14 Ιανουαρίου 2022 4 Οκτωβρίου 2023 Αρχές 2025 Ναυπηγείται[2]
F-602 Νέαρχος Οκτώβριος 2022 Τέλη 2025 Ναυπηγείται
F-603 Φορμίων Ιούλιος 2023 Τέλη 2026 Ναυπηγείται[6]
F-600 Θεμιστοκλής - - - αναμένεται απόφαση αγοράς[3]

Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πλοία τα οποία παρήγγειλε η Ελλάδα διαθέτουν 32 κάθετους εκτοξευτές Sylver A50 έναντι 16 της Γαλλικής διαμόρφωσης, για 32 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Aster-30. Επιπλέον, οι ελληνικές FDI θα φέρουν σύστημα εγγύς προστασίας RAM με 21 αντιαεροπορικούς πυραύλους εμβέλειας 20 χιλιομέτρων, ενώ το πυροβόλο Strales δεν επιλέχθηκε λόγω κόστους. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι, κανένα πλοίο της κλάσης δεν θα διαθέτει σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων (ECM - Electronic Counter Measures), όμως το ελληνικό ΠΝ εξετάζει την προσθήκη ενός νέου, εξελιγμένου ECM που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή[7][8]. Το ελληνικό ΠΝ, έπειτα από την έναρξη του άτυπου διαγωνισμού για 4 φρεγάτες πολλαπλών ρόλων εξέτασε προτάσεις 8 ναυπηγείων από 7 χώρες και μετά από διαπραγματεύσεις, συμφώνησε το νέο πλοίο του ελληνικού στόλου να είναι η FDI, με σημαντική μείωση του κόστους των προαναφερθέντων πλοίων. Στην πρόταση επίσης περιλαμβανόταν η αγορά μίας επιπρόσθετης μονάδας FDI, σε σταθερή τιμή για ένα έτος, η οποία και δεν ασκήθηκε[9]. Επιπλέον, υπογράφηκε Σύμφωνο Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία αλλά και η πιθανή ναυπήγηση κορβετών κλάσης Gowind[10]. Όλα τα πλοία θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία και οι πρώτες 2 FDI θα παραδοθούν στο ελληνικό ΠΝ το 2025 για να ξεκινήσουν οι δοκιμές και να ακολουθήσει η αποδοχή των πλοίων. Ένα σημαντικό ρόλο για την επιλογή των FDI έναντι των άλλων προτάσεων, ήταν ο χρόνος παράδοσης των FDI, καθώς οι Γάλλοι συμφώνησαν στην παραχώρηση των πλοίων 2 και 3 ώστε να γίνουν το 1ο και 2ο ελληνικό πλοίο αντίστοιχα. Για τον λόγο αυτό, οι Φρεγάτες Κίμων και Νέαρχος θα έρθουν στην γαλλική (Standard I) έκδοση με 16 κελιά και με απουσία RAM, chaffs και flares, ενώ η Φορμίων θα έρθει απευθείας στην ελληνική (Standard II) έκδοση, με στόχο οι πρώτες να ελλιμενιστούν και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για την προσθήκη των επιπλέον 16 κελιών Sylver A50 και του συστήματος RAM σε ελληνικό ναυπηγείο ή στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, περίπου το 2027-28[11]. Τέλος, δεν έχει αποφασιστεί ποιο μη επανδρωμένο σύστημα (UAS) θα φέρουν, καθώς και αυτό αναμένεται να κριθεί στο μέλλον, αν και το ΠΝ έχει προμηθευτεί 5 συστήματα Schiebel Camcopter S-100[12].

Η oνοματοδοσία ων τριών φρεγατών FDI ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου 2022[13].

Η επιλογή της FDI από το Ελληνικό ΠΝ έχει μικτές κριτικές. Το πλοίο ικανοποιεί πολλά από τα κριτήρια του ΠΝ όπως το εξαιρετικό ραντάρ σταθερής διάταξης με μεγάλη ακτίνα, τους πυραύλους μακρού βεληνεκούς με υψηλή απόδοση (που επί χρόνια πλανάται στον αέρα ότι δεν αποδεσμεύονται από τις ΗΠΑ), καθώς και τις ολοκληρωμένες δυνατότητες για προσβολή στόχων επιφάνειας και τις ανθυποβρυχιακές του δυνατότητες. Ταυτόχρονα όμως, υπήρξαν κάποιες υποχωρήσεις για την αγορά του, καθώς το ήδη υψηλό κόστος, αυξανόταν δραματικά. Βασικές ελλείψεις θεωρούνται η στέρηση κάποιου συστήματος παθητικής ανίχνευσης όπως IRST (InfraRed Search and Track), το ολοκληρωμένο ECM (που μάλλον θα τοποθετηθεί σε δεύτερο χρόνο στο μέλλον με ξεχωριστή σύμβαση), η έλλειψη του συστήματος Strales που από κάποιους θεωρείται βασικό για την τερματική άμυνα ενώ κάποιοι θεωρούν ότι το κόστος σε σχέση με το όφελος είναι πολύ μεγάλο καθώς το multifeed Oto Melara 76" Super Rapid έχει δυνατότητα εμπλοκής σε παρόμοιες αποστάσεις, και η έλλειψη πυραύλων μικρού βεληνεκούς, καθώς οι Sylver δεν μπορούν να φέρουν παραπάνω από έναν πύραυλο Aster-15/30 ή Mica VL/VL NG και ίσως κάποια στιγμή φέρουν dual-pack CAMM/CAMM-ER στο μέλλον[14]. Σε αντίθεση, οι προσφερόμενες φρεγάτες που είχαν εξεταστεί έφεραν ανάλογα συστήματα και κάθετους εκτοξευτές Mk41 με δυνατότητα μεταφοράς έως και 4 πυραύλους ανά κελί στην περίπτωση των ESSM που είμαστε συμμετέχοντες στην παραγωγή, ή των CAMM, αν και οι προτάσεις αυτές είχαν έως 16 κελιά ή ανέβαιναν πολύ υψηλότερα στις τιμές. Τέλος, κριτική είχε γίνει στην χαμηλότερη ταχύτητα πλεύσης του σκάφους που όμως φαίνεται να τείνει να γίνεται ο κανόνας παγκοσμίως[15].

Κριτική έχει ασκηθεί και από πλευράς των γαλλικών μέσων αμυντικού τύπου και στελεχών του πολεμικού ναυτικού, καθώς εν τέλει, θεώρησαν ότι η ελληνική έκδοση, είναι η πλέον κατάλληλα εξοπλισμένη. Ιδιαίτερα, κρίνουν ότι η έλλειψη αντιμέτρων, συστήματος ECM καθώς και οποιουδήποτε συστήματος τελικής προστασίας CIWS (Close-In Weapon System) όπως τα Phalanx, SeaRAM & RAM, καθιστούν την γαλλική έκδοση της φρεγάτας ευάλωτη σε ένα περιβάλλον ακόμα και ελάχιστου κορεσμού[16].

  1. Mackenzie, Christina (25 Οκτωβρίου 2019). «Naval Group starts construction on France's newest frigate». Defense News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 Καραϊωσηφίδης, Φαίδων (4 Οκτωβρίου 2023). «Φρεγάτα "Κίμων", νέα σελίδα ισχύος για το Πολεμικό Ναυτικό». Πτήση. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  3. 3,0 3,1 Mitsopoulos, Dimitris (20 Σεπτεμβρίου 2024). «Greece Initiates Talks for 4th FDI HN Frigate and Cruise Missiles». Naval News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2024. 
  4. 4,0 4,1 «The intermediate-size frigate programme: DCNS is pleased to have been informed by the French Defence Ministry of a contract attribution». Naval Group (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020. 
  5. «Thales high-tech systems on board French Navy's future medium-size frigates | Thales Group». www.thalesgroup.com. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020. 
  6. Καραϊωσηφίδης, Φαίδων Γ (12 Ιουλίου 2023). «Ανταπόκριση από τη Λοριάν: κοπή μετάλλου για την FDI-HN3 "Φορμίων"». Naval Defence. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  7. Defence, Naval (10 Δεκεμβρίου 2023). «Φ/Γ ΚΙΜΩΝ, Επιστροφή του ΠΝ στη ναυτική υπεροχή». Naval Defence. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  8. Νικήτας, Γιάννης (10 Οκτωβρίου 2023). «Πολεμικό Ναυτικό: Στη τελική ευθεία για την εγκατάσταση του ECM στις φρεγάτες FDI HN». Defence Review. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  9. HD, NEMESIS (23 Ιανουαρίου 2024). «Αλλαγή πλάνου στο Πολεμικό Ναυτικό με βάση την «Ατζέντα 2030» αποκάλυψε ο Νίκος Δένδιας». NEMESIS HD. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  10. Newsroom (28 Σεπτεμβρίου 2021). «Τρεις φρεγάτες Belharra αποκτά η Ελλάδα – Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (στα greek). Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  11. ΠΤΗΣΗ (9 Φεβρουαρίου 2022). «ΕΚΤΑΚΤΟ: Η διαμόρφωση των ελληνικών FDI HN, θα έχουμε φρεγάτες Standard I & II». Πτήση. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  12. «Με Σμήνος 5 UAV's ενισχύεται & το Πολεμικό Ναυτικό». veteranos |Εθνικά Θέματα. 14 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  13. «ΓΕΝ: Ονοματοδοσία Νέων Υπο Πρόσκτηση Φρεγατών FDI HN». www.naftemporiki.gr. 27 Σεπτεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  14. NavalDefence (9 Φεβρουαρίου 2022). «ΕΚΤΑΚΤΟ: Η διαμόρφωση των ελληνικών FDI HN, θα έχουμε φρεγάτες Standard I & II». Naval Defence. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  15. Κτενάς, Χρήστος Γ (20 Ιανουαρίου 2022). «Φρεγάτες Belharra: Ξέρουμε τι κερδίσαμε, να δούμε και τι «πληρώσαμε»;». Πτήση. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  16. Αντωνέλλος, Διονύσης (11 Δεκεμβρίου 2023). «Φρεγάτες: Tρέλα των Γάλλων με τις ελληνικές FDI - Πρέπει να κάνουμε και τις γαλλικές όπως οι Έλληνες - Γιατί το λένε». GeoStratigika. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024.