Φρίντα Πίντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Freida Pinto)
Φρίντα Πίντο
Freida Pinto is sitting with her legs crossed and looking towards her left
Η Πίντο στην εκδήλωση Youth For Change το 2014
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Freida Pinto (Αγγλικά)
ΓέννησηΦρίντα Σελίνα Πίντο[1]
18 Οκτωβρίου 1984 (1984-10-18) (39 ετών)
Μουμπάι, Μαχαράστρα, Ινδία
Χώρα πολιτογράφησηςΙνδία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Ύψος166 cm Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[2][3]
ΣπουδέςSt. Xavier's College, Mumbai
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός, μοντέλο
Περίοδος ακμής2008
Οικογένεια
ΣύντροφοςΝτεβ Πάτελ (2009–2014)[4]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΒραβείο Σωματείου Ηθοποιών Καλύτερης ομαδικής ερμηνείας σε ταινία (2009)
Εν ενεργεία2005–σήμερα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Φρίντα Σελίνα Πίντο (18 Οκτωβρίου 1984) είναι Ινδή ηθοποιός που εμφανίζεται κυρίως σε αμερικανικές και βρετανικές ταινίες. Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Μουμπάι της Ινδίας, αποφάσισε σε νεαρή ηλικία να γίνει ηθοποιός. Ως φοιτήτρια στο St. Xavier's College στο Μουμπάι, συμμετείχε σε ερασιτεχνικές παραστάσεις. Μετά την αποφοίτηση, εργάστηκε για σύντομο διάστημα ως μοντέλο και έπειτα ως τηλεοπτική παρουσιάστρια.

Απέκτησε φήμη μετά την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο στην δραματική ταινία Slumdog Millionaire (2008), που βασίστηκε στο μυθιστόρημα Q & A (2005) του Ινδού συγγραφέα Βίκας Σουάρουπ. Ήταν υποψήφια για βραβείο BAFTA Καλύτερης Ηθοποιού σε Υποστηρικτικό Ρόλο, για MTV Movie Award Καλύτερης Εμφάνισης Πρωτοεμφανιζόμενης και για Teen Choice Award Καλύτερης Ηθοποιού σε Ταινία - Δράμα ενώ κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Παλμ Σπρινγκς για το Slumdog Millionaire. Η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία ήρθε με την ταινία επιστημονικής φαντασίας Rise of the Planet of the Apes (2011). Η ερμηνεία της ως ο ομώνυμος χαρακτήρας στην ταινία Trishna (2011) τής χάρισε ευρεία αναγνώριση και θετικά σχόλια. Ενσάρκωσε την Κρητικιά πριγκίπισσα Φαίδρα στην επική ταινία δράσης και φαντασίας Immortals (2011), ήταν η αφηγήτρια στο ντοκιμαντέρ Girl Rising (2013) και πρωταγωνίστησε στο βιογραφικό δράμα Desert Dancer (2014), για το οποίο έλαβε θετικά σχόλια. Το 2017, πρωταγωνίστησε στην μίνι σειρά Guerrilla και το 2018 πρωταγωνίστησε στο δράμα Love Sonia και στην περιπέτεια φαντασίας Mowgli: Legend of the Jungle.

Παρόλο που τα μέσα ενημέρωσης της Ινδίας αναφέρουν ότι η Πίντο δεν παρουσιάζει την στερεοτυπική εικόνα μιας Ινδής στις ξενόγλωσσες ταινίες, συνεχίζει να αποτελεί σημαντική φυσιογνωμία στον ινδικό κινηματογράφο και σπάνια εμφανίζεται σε σημαντικές παραγωγές στην Ινδία. Μαζί με την κινηματογραφική της καριέρα, προωθεί ανθρωπιστικές δράσεις και ασχολείται με την ενδυνάμωση των γυναικών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lindzi, Scharf (May 2012). «What's now! Parties». InStyle (Time Inc.): 108. ISBN 7-09-921064-5. 
  2. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 1  Μαΐου 2020.
  3. CONOR.SI. 167760739.
  4. «Dev Patel Biography - Facts, Film Career, Family Life, Achievements». Ανακτήθηκε στις 18  Ιανουαρίου 2024.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]