Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το λυκόφως μιας ζωής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Dark Victory)
Το λυκόφως μιας ζωής
Dark Victory
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΈντμουντ Γκούλντινγκ
ΠαραγωγήΝτέιβιντ Λούις
ΣενάριοΚέισι Ρόμπινσον
Βασισμένο σεστο θεατρικό έργο Dark Victory (1934), των Τζορτζ Έμερσον Μπριούερ Τζ. και Μπέρτραμ Μπλοκ
ΠρωταγωνιστέςΜπέτι Ντέιβις
Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ
Τζορτζ Μπρεντ
Τζέραλντιν Φιτζέραλντ
ΜουσικήΜαξ Στάινερ
ΦωτογραφίαΈρνεστ Χάλερ
ΜοντάζΟυίλιαμ Χολμς
ΕνδυματολόγοςOrry-Kelly
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros.
ΔιανομήWarner Bros.
Πρώτη προβολή22 Απριλίου 1939 (ΗΠΑ)
Διάρκεια104 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το λυκόφως μιας ζωής, γνωστό και ως Πικρή νίκη, (αγγλ. Dark Victory) είναι αμερικανική δραματική ταινία του 1939, σε σκηνοθεσία Έντμουντ Γκούλντινγκ, που είχε προταθεί για τρία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και καλύτερης ταινίας. Πρωταγωνιστές αυτής της κλασσικής ταινίας της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ είναι η Μπέτι Ντέιβις, ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, ο Τζορτζ Μπρεντ, η Τζέραλντιν Φιτζέραλντ κι ο Ρόναλντ Ρίγκαν.

Η εικοσιτριάχρονη Τζούντιθ Τραχέρν (Μπέτι Ντέιβις) εγχειρίζεται προκειμένου να της αφαιρεθεί ένας όγκος που απειλεί τη ζωή της. Μετά την εγχείρηση, ούσα σίγουρη ότι ο καρκίνος δεν πρόκειται να επανεμφανιστεί, κάνει σχέδια για το μέλλον στο πλάι του γιατρού Στιλ (Τζορτζ Μπρεντ) που την εγχείρισε, ο οποίος της έχει αποκρύψει το γεγονός ότι η ασθένεια της είναι καταδικασμένη να υποτροπιάσει.

Λίγες μέρες πριν το γάμο με το γιατρό η Τζούντιθ ανακαλύπτει ότι πρόκειται να πεθάνει και νομίζει ότι ο γιατρός μένει μαζί της από οίκτο και τον εγκαταλείπει. Διψασμένη για ζωή τότε προσπαθεί να ρουφήξει κάθε της σταγόνα πριν χαθεί για πάντα κι αρχίζει μια ξέφρενη αναζήτηση ερωτικών απολαύσεων, όταν ένας από τους άνδρες που βρίσκονται στην υπηρεσία της, ο Μάικλ (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ) τη φέρνει αντιμέτωπη με την αλήθεια και την κάνει να διαπιστώσει ότι εκείνο που πρέπει κανείς να έχει βιώσει πριν χαθεί για πάντα είναι η πραγματική αγάπη. Τότε η Τζούντιθ αποφασίζει να παλέψει για την αγάπη και να φύγει από αυτόν τον κόσμο νικήτρια.

Πληροφορίες Παραγωγής

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η Μπέτι Ντέιβις με το Ρόναλντ Ρίγκαν σε στιγμιότυπο της ταινίας.

Η ταινία βασίζεται σε θεατρικό των Τζορτζ Έμερσον Μπριούερ Τζ. και Μπέρτραμ Μπλοκ του 1934, στο οποίο είχε πρωταγωνιστήσει η Ταλούλα Μπάνκχεντ.[1] Το 1935 ο Ντέιβιντ Ο' Σέλζνικ αγόρασε τα δικαιώματα του θεατρικού για την Metro-Goldwyn-Mayer και σκόπευε να χρηματοδοτήσει τη μεταφορά του θεατρικού στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστρια τη Γκρέτα Γκάρμπο. Η Γκάρμπο όμως προτίμησε να ερμηνεύσει την Άννα Καρένινα και η παραγωγή της ταινίας πάγωσε μετά την αποχώρηση του Σέλζνικ από την Metro.

Η Ντέιβις μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της Ζέζεμπελ (Jezebel, 1938) που της χάρισε το δεύτερο της όσκαρ προσπάθησε να πείσει τον Τζακ Γουόρνερ να αγοράσει τα δικαιώματα του θεατρικού από τον Σέλζνικ. Ο Γουόρνερ όμως ήταν αντίθετος καθώς πίστευε ότι κανείς δε θα ενδιαφερόταν να δει μια ταινία στην οποία η πρωταγωνίστρια πεθαίνει από καρκίνο. Τελικά ο Γουόρνερ υπέκυψε κι η Ντέιβις δικαιώθηκε για την επιμονή της καθώς η ταινία ήταν μια από τις εμπορικότερες της χρονιάς (μιας χρονιάς που θεωρείται η καλύτερη στην ιστορία του κινηματογράφου). Τα γυρίσματα της ταινίας ήταν επίπονα για τη Ντέιβις η οποία είχε πάθει κατάθλιψη μετά το διαζύγιο από τον πρώτο της σύζυγο και βρήκε παρηγοριά στην αγκαλιά του συμπρωταγωνιστή της Τζορτζ Μπρεντ με τον οποίο συνεργάζονταν για 8η φορά. Η σχέση τους διήρκεσε ένα χρόνο.[2]

Η ταινία αποτέλεσε την 5η και τελευταία συνεργασία της Ντέιβις με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Η ταινία τελείωνε κανονικά με τον Μπόγκαρντ να θρηνεί το θάνατο της Ντέιβις, αφότου το άλογό της κέρδισε τις ιπποδρομίες, αλλά η σκηνή δεν έλαβε ευνοϊκή υποδοχή από το κοινό και κόπηκε από το τέλος της ταινίας.[3] Στην ταινία εμφανίζεται και ο Ρόναλντ Ρίγκαν σε έναν από τους πρώτους του ρόλους.

Η ταινία προτάθηκε για όσκαρ καλύτερης ταινίας αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με το θρυλικό Όσα παίρνει ο άνεμος κι η Ντέιβις έχασε για λίγες ψήφους το όσκαρ ερμηνείας από τη Βίβιαν Λι. Χρόνια αργότερα η Ντέιβις αποκάλεσε το Το λυκόφως μιας ζωής ως "το διαμάντι του στέμματός της" και ως την αγαπημένη της ταινία από την περίοδο της συνεργασίας της με τη Warner Bros.. Η ταινία κατέκτησε την 32η θέση στη λίστα του αμερικανικού ινστιτούτου κινηματογράφου με τις ρομαντικότερες ταινίες όλων των εποχών.

Η ταινία επανεκτελέστηκε το 1963, με πρωταγωνίστρια τη Σούζαν Χέιγορντ και με τίτλο Ήρθες τόσο αργά (Stolen Hours).

Η Μπέτι Ντέιβις, στο τρέιλερ της ταινίας
Ηθοποιός Ρόλος
Μπέτι Ντέιβις Τζούντιθ Τραχέρν
Τζορτζ Μπρεντ Δρ. Φρέντερικ Στιλ
Τζέραλντιν Φιτζέραλντ Αν Κινγκ
Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ Μάικλ Ο' Λίρι
Ρόναλντ Ρίγκαν Άλεκ Χαμ
Χένρι Τράβερς Δρ. Πάρσονς
Κόρα Γουίδερσπούν Μις Γουέινραϊτ
Βιρτζίνια Μπρίσακ Μάρθα
Χέρμπερτ Ρόλινσον Δρ. Κάρτερ
Τσαρλς Ρίτσμαν Αξιωματικός Μαντλ

Κριτικές και βραβεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε μεγάλη επιτυχία όταν βγήκε το 1939 και έλαβε θετικές κριτικές.[4] Οι κριτικοί επαίνεσαν περισσότερο τις ερμηνείες της Ντέιβις και της Τζέραλντιν Φιτζέραλντ.[5][6] Οι ερμηνείες τόσο της Ντέιβις, όσο και της Φιτζέραλντ βραβεύτηκαν από το National Board of Review εκείνη τη χρονιά. Το φιλμ έλαβε 3 υποψηφιότητες για όσκαρ, χωρίς να καταφέρει να κερδίσει κάποιο. Η Μπέτι Ντέιβις έχασε το όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου για λίγες ψήφους από τη Βίβιαν Λι και το Όσα παίρνει ο άνεμος.

Υποψηφιότητα:

Ελληνικές προβολές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τίτλο Το λυκόφως μιας ζωής και το 2005 κυκλοφόρησε το ελληνικό DVD που φέρει τον εναλλακτικό τίτλο Πικρή Νίκη.

Βιβλιογραφία
  • Schickel, Richard and Perry, George. Bette Davis: Larger than Life. Philadelphia, Pennsylvania: Running Press, 2009. ISBN 978-0-76243-688-0.
  • Sikov, Ed. Dark Victory: The Life of Bette Davis. New York: Henry Holt and Company, 2007. ISBN 0-8050-7548-8.
  • Time Out Film Guide 2009. London: Time Out Group, 2008. ISBN 978-1-84670-100-9.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Streaming audio