Κρίστοφερ Κινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Christopher C. King)
Κρίστοφερ Κινγκ
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεθνομουσικολόγος

Ο Κρίστοφερ Κινγκ (αγγλ. Christopher C. King) είναι διακεκριμένος Αμερικανός εθνομουσικολόγος[1], συγγραφέας, παραγωγός και υπέρμαχος της παραδοσιακής μουσικής, στον οποίο έχει δοθεί τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα για το όλο έργο του.[2][3]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών.[4]

Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Radford.

Έχει εργαστεί ως ειδικός σε θέματα ψηφιακής διατήρησης για τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και το Mayrent Institute of Yiddish Culture. Επιπλέον, έχει εργαστεί ως σύμβουλος μουσείων στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει παρουσιάσει το έργο του σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και χώρους, όπως το TEDx, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής (μαζί με τον Λάμπρο Λιάβα), η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και το Paris Review of Books. Είναι εκδότης (πρόεδρος) του σημαντικού περιοδικού Association for Recorded Sound Collections Journal.

Είναι ένας αναγνωρισμένος εθνομουσικολόγος και βραβευμένος παραγωγός με Grammy. Τα τελευταία χρόνια, έχει αφιερώσει την έρευνά του στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι, ειδικά στην παραδοσιακή μουσική (βλ. μοιρολόγια, σκάρος) της Ηπείρου.[5] Τα τελευταία έτη έχει κυκλοφορήσει πάνω από 350 συλλογές CD με ιστορική λαϊκή μουσική από όλο τον κόσμο.

Το 2018 εξέδωσε το βιβλίο "Lament from Epirus: An Odyssey into Europe's Oldest Surviving Folk Music" (Ηπειρώτικο Μοιρολόι: Οδοιπορικό στην αρχαιότερη δημώδη μουσική της Ευρώπης). Αυτό το έργο αποτελεί ταυτόχρονα ένα ταξιδιωτικό αλλά και μια συνοπτική ιστορία της περιοχής, μια ανθρωπολογική μελέτη των κατοίκων της.

Ο Κινγκ μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Αυτή η διπλή κατοικία του του επιτρέπει να εμβαθύνει στη μελέτη και την ανάδειξη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και ιδιαίτερα της μουσικής της Ηπείρου.

Σήμερα ζει μόνιμα στην Κόνιτσα της Ηπείρου.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ζώης, Νικόλας (14 Ιουλίου 2022). «Κρίστοφερ Κινγκ στην «Κ»: Η δημοτική μουσική εξελίσσεται». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2023. 
  2. onassis.org https://www.onassis.org/el/people/christopher-king. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2023.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  3. «Έλληνας ο Christopher King: Ο σπουδαίος Αμερικανός εθνομουσικολόγος ορκίστηκε ενώπιον Μητσοτάκη». iefimerida.gr. 11 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2023. 
  4. «Κρίστοφερ Κινγκ, ο άνθρωπος που βρήκε ζωή στα ηπειρώτικα μοιρολόγια - Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης». Protagon.gr. 17 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2023. 
  5. «Christopher C. King». TEDx Athens. 13 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2023. 
  6. «Ο Christopher King που έκανε διεθνή ωδή στα μοιρολόγια της Ηπείρου μιλά στο iefimerida -Το φεστιβάλ στην Κόνιτσα». iefimerida.gr. 31 Μαΐου 2023. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2023. 

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]