Χρήστης:Dipa1965/Παράθεση πηγών/Σύνταξη εμβόλιμων παραπομπών
Ένας από τους τρεις πυλώνες της Βικιπαίδειας είναι η επαληθευσιμότητα και η τοποθέτηση παραπομπών στα άρθρα είναι βασικός τρόπος επίτευξης της επαληθευσιμότητας. Παρακάτω παρατίθεται ο τρόπος σύνταξης των εμβόλιμων παραπομπών, αναφορών και σημειώσεων.
Οι παραπομπές, αναφορές και σημειώσεις επισημαίνονται μέσα στο κείμενο του άρθρου με μικρούς μπλε αριθμούς στο σημείο αναφοράς, ενώ το περιεχόμενό όλων των παραπομπών, αναφορών και σημειώσεων βρίσεκται συγκεντρωμένο προς το τέλος του κάθε άρθρου, όπως οι σημειώσεις του συγγραφέα και των μεταφραστών σε ένα βιβλίο επισημαίνονται μέσα στο κείμενο, ενώ ο σχολιάσμός βρίσκεται στο τέλος της κάθε σελίδας. Αυτό που ενδιαφέρει στα άρθρα της Βικιπαίδειας είναι η προέλευση των πληροφοριών που γράφονται, δηλαδή η παραπομπή στη σελίδα, την ιστοσελίδα ή το άρθρο, του βιβλίου, του ιστότοπου ή της εφημερίδας που επιμελήθηκε ο τάδε συγγραφέας και δημοσίευσε ο δείνα εκδοτικός οίκος στο οποίο βρέθηκε η συγκεκριμένη πληροφορία η οποία επισημαίνεται μέσα στο κείμενο.
Τοποθέτηση απλής παραπομπής
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η παραπομπή τοποθετείται με την εξής σύνταξη:
<ref>ΚείμενοΥποσημείωσης</ref>
Παράδειγμα:
ΚείμενοΆρθρου<nowiki><ref>ΣυγγραφέαςX (1990), ''ΤίτλοςX'', ΕκδότηςX, 1990, σελ. 101</ref>
Το παραπάνω παράδειγμα θα απεικονιστεί ως εξής:
ΚείμενοΆρθρου[1]
Ενώ στο τέλος του άρθρου θα φαίνεται το εξής:
- ↑ ΣυγγραφέαςX (1990), ΤίτλοςX, ΕκδότηςX, 1990, σελ. 101
Τοποθέτηση πολλαπλής παραπομπής
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Όταν μια παραπομπή χρησιμοποιείται σε διάφορα σημεία του κειμένου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο τύπος της πολλαπλής παραπομπής. Σε τέτοιες περιπτώσεις τοποθετούμε, την πρώτη φορά, την πλήρη παραπομπή αλλά τροποποιημένη ως εξής (τα εισαγωγικά στο διακριτικό όνομα της παραπομπής δεν είναι απαραίτητα αν σε αυτό υπάρχουν μόνο έγκυροι λατινικοί χαρακτήρες χωρίς κενά):
<ref name="ΤίτλοςΠαραπομπής">ΚείμενοΥποσημείωσης</ref>
Τώρα, στα υπόλοιπα σημεία του κειμένου όπου θέλουμε να επαναλαμβάνεται αυτή η παραπομπή, τοποθετούμε το εξής:
<ref name="ΤίτλοςΠαραπομπής"/>
Παράδειγμα πολλαπλής εμβόλιμης παραπομπής:
Κείμενο<ref name="βιβλιοΧσελιδα101">ΣυγγραφέαςX (1990), ''ΤίτλοςX'', ΕκδότηςX, 1990, σελ. 101</ref> ΚείμενοΠαρακάτω<ref name="βιβλιοΧσελιδα101"/>
Το παραπάνω παράδειγμα θα απεικονιστεί ως εξής:
Κείμενο[1]
ΚείμενοΠαρακάτω[1]
Ενώ στο τέλος του άρθρου θα φαίνεται η εξής λίστα υποσημειώσεων:
Πού θα εμφανιστεί η λίστα των υποσημειώσεων
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Για να εμφανιστούν οι παραπομπές που έχουμε τοποθετήσει μέσα στο κύριο σώμα του άρθρου, είναι απαραίτητο να προσθέσουμε, στο τέλος του άρθρου (αμέσως μετά την ενότητα "Δείτε επίσης"), τον παρακάτω κώδικα, μέσα σε παράγραφο με τίτλο "Παραπομπές":
==Παραπομπές== {{παραπομπές}}
Οταν η λίστα των υποσημειώσεων είναι μακροσκελής, καλό είναι να τη μορφοποιούμε σε δύο στήλες. Αυτό με λίγο διαφορετική διατύπωση του παραπάνω κώδικα:
{{παραπομπές|2}}
Ομαδοποίηση παραπομπών
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μερικές παραπομπές μπορούν να ομαδοποιηθούν, ώστε να εμφανιστούν όλες μαζί συγκεντρωμένες. Για παράδειγμα έστω ότι σε ένα άρθρο που αφορά την Καινή Διαθήκη υπάρχουν δύο ειδών παραρομπές, αυτές που παραπέμπουν στην Καινή Διαθήκη και αυτές που παραπέμπουν σε άλλα έργα. Οι παραπομπές της Καινής Διαθήκης μπορούν να ομαδοποιηθούν. Αν μία απλή ή πολλαπλή παραπομπή ανήκει σε μια ομάδα παραπομπών, τότε εκεί που επισημαίνεται πρέπει να οριστεί η ομάδα:
<ref group="όνομα της ομάδας παραπομπών">κείμενο της αναφοράς</ref>
<ref name="όνομα της πολλαπλής αναφοράς" group="όνομα της ομάδας παραπομπών">κείμενο της αναφοράς</ref>
Η δεύτερη μορφή κώδικα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε όλα τα σημεία που χρησιμοποιείται η πολλαπλή αναφορά, δηλαδή αν σε ένα άλλο σημείο του κειμένου γραφτεί:
<ref name="όνομα της πολλαπλής αναφοράς"/>
Τότε δε θα αναγνωρίσει ο επεξεργαστής ότι αυτή η αναφορά ανήκει στο group="όνομα της ομάδας παραπομπών". Είναι απαραίτητη η πλήρης αναγραφή:
<ref name="όνομα της πολλαπλής αναφοράς" group="όνομα της ομάδας παραπομπών"/>
Οι ομαδοποιημένες αναφορές δεν εμφανίζονται στη λίστα υποσημειώσεων που δημιουργεί ο κώδικας {{παραπομπές}} ή {{παραπομπές|2}}. Εμφανίζονται σε άλλο σημείο το οποίο ορίζεται από τους συντάκτες. Στο σημείο το οποίο χρειάζεται να εμφανιστεί η λίστα υποσημειώσεων μιας συγκεκριμένης ομάδας, γράφεται ο κώδικας:
<references group="όνομα της ομάδας αναφορών που θέλουμε να εμφανιστεί εδώ"/>
Τυποποιημένη εισαγωγή παραπομπών
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το κείμενο των αναφορών μπορεί να απλά να γραφθεί, ή μπορεί να προστεθεί τυποποιημένα μέσω των προτύπων cite. Τα πρότυπα cite επιβάλλουν έναν προκαθορισμένο τρόπο σύνταξης μιας παραπομπής, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία σε όλο το εγχείρημα στην παράθεση των παραπομπών, για αυτό προτείνεται. Ο συντάκτης κειμένου της Βικιπαίδειας δίνει τη δυνατότητα να εισαχθούν και να χρησιμοποιηθούν αυτά τα πρότυπα σχετικά εύκολα.
Έστω ότι κατά τη διάρκεια επεξεργασίας ενός άρθρου σε κάποιο σημείο μέσα στο κείμενο χρειάζεται να προστεθεί μια παραρομπή. Για την τυποποιημένη εισαγωγή της παραπομπής τοποθετείται ο κέρσορας στο σημείο που θέλουμε να μπει η παραπομπή. Στην μπάρα εργαλείων δεξιά υπάρχει ένα κουμπί παραπομπή. Αν πατηθεί θα προκύψει μια δεύτερη μπάρα εργαλείων που αφορούν την εισαγωγή παραπομπών. Στη δεύτερη μπάρα αριστερά υπάρχει μια λίστα, η οποία εκτετεμένη εμφανίζει τέσσερα πρότυπα cite web, cite news, cite book και cite journal. Τα τέσσερα κουμπιά αντιστοιχούν στην ιστοσελίδα, την εφημερίδα, το βιβλίο και το περιοδικό. Πατήστε ανάλογα με το είδος της πηγής το αντίστοιχο κουμπί, θα προκύψει μία φόρμα εισαγωγής των στοιχείων της παραπομπής. Όλα τα πεδία είναι προαιρετικά, εκτός από τον τίτλο της ιστοσελίδας, της εφημερίδας, του βιβλίου ή του περιοδικού που είναι υποχρεωτικό. Καλή πρακτική είναι να συμπληρωθεί το ISBN στα βιβλία, το PMID, DOL στα περιοδικά και το URL σε όλα (αν υπάρχει), γιατί καθορίζουν κατά μοναδικό τρόπο το βιβλίο, το περιοδικό ή την ιστοσελίδα και δίνουν τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να ακολουθήσει την παραπομπή. Η συμπλήρωση της φόρμας μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ακυρωθεί. Μόλις συμπληρωθεί η φόρμα, πατήστε το κουμπί εισαγωγή, στο σημείο που είχε τοποθετηθεί ο κέρσορας θα εμφανιστεί εμβόλιμα ένας κώδικας του τύπου:
<ref (name και group αν έχουν συμπληρωθεί)>{{cite είδος της πηγής|title=τίτλος της πηγής|λοιπά πεδία}}</ref>
Την πρώτη φορά που θέλετε να παραθέσετε μια πολλαπλή παραπομπή μπορείται να ακολουθήσετε την παραπάνω διαδικασία. Τις επέμενες φορές τοποθετείστε τον κέρσορα στην κατάλληλη θέση πατήστε το κουμπί ονομασμένες παραπομπές στην μπάρα εργαλείων των παραπομπών, επιλέξτε την παραπομπή που θέλετε από τη λίστα και εισάγετέ την.
Ο κώδικας των λιστών των παραπομών (όπως το {{παραπομπές}]) δεν μπορεί να προστεθεί με προστίθεται με τυποποιημένο τρόπο και χρειάζεται δακτυλογραφόντας κατευθείαν μέσα στο κείμενο.