Ρικν Πατέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρικν Πατέλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8  Ιανουαρίου 1977
Έντμοντον
Χώρα πολιτογράφησηςΚαναδάς
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΚολέγιο Μπέλιολ
Σχολή Χάρβαρντ Κένεντι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααγωνιστής/στρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Αξιοσημείωτο έργοAvaaz

Ο Ρικν Πατέλ (Ricken Patel) είναι ο Καναδο-Βρετανός[1] ιδρυτικός Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής της Avaaz, ένας σημαντικός παγκόσμιος οργανισμός πολιτών με τη μεγαλύτερη παγκόσμια κοινότητα ακτιβιστών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 43 εκατομμυρίων συνδρομητών.[2] Ο Patel κατατάχθηκε στους κορυφαίους 100 στοχαστές του κόσμου από το περιοδικό Foreign Policy.[3] Ονομάστηκε επίσης '' ο Νέος Παγκόσμιος Ηγέτης'' από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και ως "Ο παγκόσμιος ηγέτης της διαδικτυακής διαμαρτυρίας" από το περιοδικό ''The Guardian.''[2][4]

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πατέλ, Βρετανός πολίτης σήμερα, γεννήθηκε στο Έντμοντον της Αλμπέρτα του Καναδά, από πατέρα Ινδό και μητέρα ρωσο-αγγλικής καταγωγής με εβραϊκές καταβολές. Ως αγόρι, ο Patel σπούδασε σε ένα σπουδαστήριο Πρώτων Εθνών( ιθαγενείς φυλές του Καναδά που παλαιότερα αποκαλούνταν «Ινδιάνοι»), όπου υπέστη bullying. Είπε στους ''The Times'': "Έχω πάντα την αίσθηση της αλληλεγγύης με τους ανθρώπους που υποφέρουν από αδικία. Η θεωρία μου είναι ότι η μαμά μου μου έδωσε τόσο πολύ αγάπη που είχα πάντα για να δώσω."Ο Patel σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία (PPE) στο Balliol College της Οξφόρδης. Αποφοίτησε πρώτα στην πανεπιστημιακή του τάξη και διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην πολιτική και ακτιβιστική δράση των σπουδαστών. Έχει Δίπλωμα ως Διδάκτορας στη Δημόσια Πολιτική από τη Σχολή Κυβέρνησης του John F. Kennedy του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Πριν από την ίδρυση του Avaaz.org, ταξίδεψε σε διάφορα μέρη του κόσμου που θεωρούνται «επικίνδυνα».

Εργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ricken εργάστηκε στην Ομάδα Διεθνούς Κρίσης και επισκέφτηκε αρκετές χώρες: Τη Σιέρρα Λεόνε, τη Λιβερία, το Σουδάν, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες που βρίσκονται σε εμφύλιες συγκρούσεις. Υπηρέτησε σε πολλά άλλα ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Rockefeller, το Διεθνές Κέντρο Μεταβατικής Δικαιοσύνης και διευθύνων σύμβουλος της Res Publica, μιας παγκόσμιας δημόσιας επιχειρηματικής ομάδας που εργάστηκε για να τερματίσει τη γενοκτονία στο Νταρφούρ και να οικοδομήσει, μεταξύ άλλων έργων, προοδευτική παγκοσμιοποίηση στην αμερικανική πολιτική. Ο δηλωμένος στόχος της ResPublica ήταν να προωθήσει την "καλή διακυβέρνηση, την αρετή των πολιτών και τη συνειδητή δημοκρατία".

Επιτεύγματα - Προσφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2007, η Patel ίδρυσε τον online οργανισμό εκστρατείας Avaaz - με τον επιδιωκόμενο στόχο να «κλείσει το χάσμα μεταξύ του κόσμου που έχουμε και του κόσμου που οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν παντού». Η Avaaz οργανώνει εκστρατείες µε ηλεκτρονικά και λοιπά μέσα, για τα δικαιώματα του ανθρώπου, την κοινωνική δικαιοσύνη, το περιβάλλον, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τα θέματα της ειρήνης και της ασφάλειας. Η συμμετοχή του Avaaz έχει εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου με πολλά εκατομμύρια μέλη. Ο Patel αναφέρεται στο Avaaz ως κοινότητα και τεχνολογική πλατφόρμα που «απλώς έδωσε φωνή στην παγκόσμια πείνα για μεγαλύτερη δημοκρατία».

Το Avaaz έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο που δίνει φωνή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και τους επιτρέπει να στέκονται μαζί και να αγωνίζονται για την αλήθεια. Εκστρατείες σε 15 γλώσσες και προσφέρεται εθελοντικά από χιλιάδες άτομα με κίνητρο από όλες τις ηπείρους. Στο Avaaz, μπορεί κανείς να αναλάβει δράση υπογράφοντας συνεχιζόμενες αναφορές ή ξεκινώντας μία, να χρηματοδοτήσει εκστρατείες ενημέρωσης, να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στα μέλη της κοινότητας, να επικοινωνήσει με κυβερνητικούς οργανισμούς / λόμπι και να οργανώσει διαδηλώσεις και εκδηλώσεις «εκτός σύνδεσης». Σε λιγότερο από 5 χρόνια, έχει αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνημα ιστού με πάνω από 14 εκατομμύρια συνδρομητές σε 193 χώρες. Ο Ricken Patel λέει για την αποστολή της οργάνωσής του: "Δεν έχουμε καθόλου ιδεολογία. Η αποστολή μας είναι να κλείσουμε το χάσμα μεταξύ του κόσμου που έχουμε και του κόσμου που οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν παντού. Οι ιδεαλιστές του κόσμου ενώνουν! "[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Wakey-wakey». The Economist. 2007-02-15. ISSN 0013-0613. https://www.economist.com/international/2007/02/15/wakey-wakey. Ανακτήθηκε στις 2019-01-05. 
  2. 2,0 2,1 Anthony, Andrew (2013-03-17). «Ricken Patel: the global leader of online protest | Observer profile» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. http://www.theguardian.com/theobserver/2013/mar/17/ricken-patel-online-activism-leader-avaaz. Ανακτήθηκε στις 2019-01-05. 
  3. Staff, F. P. «The FP Top 100 Global Thinkers». Foreign Policy (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2019. 
  4. Author, Mousumi Saha Kumar Email (22 Μαΐου 2012). «Ricken Patel: Founder of Avaaz.Org, the World's Largest Web Movement». BrainPrick (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2019. 
  5. Author, Mousumi Saha Kumar Email (22 Μαΐου 2012). «Ricken Patel: Founder of Avaaz.Org, the World's Largest Web Movement». BrainPrick (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]