Τσετσεβός Αχαΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τσετσεβός)

Ο Τσετσεβός ήταν κωμόπολη της Αχαΐας, εγκαταλελειμμένη από το 1775.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό ΤσετσεβόςΤζετζεβός) ήταν μια κωμόπολη του πρώην Δήμου Ερινεού που καταστράφηκε από καθιζήσεις στο διάστημα 1750-1775. Βρισκόταν χτισμένο στη βόρεια πλαγιά του όρους Παναχαϊκού, κοντά στο βουνό όπου σήμερα βρίσκεται το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου (ή Άγ. Ιωάννης ο Τσετσεβός). Σύμφωνα με την παράδοση είχε πληθυσμό περίπου 2.000 κατοίκων. Στην απογραφή όμως του Ενετού Francesco Grimani το 1700, είχε 63 οικογένειες, δηλαδή μόνο 233 κατοίκους[1]. Σε αυτήν την απογραφή εμφανίζεται και για πρώτη φορά επίσημα με το όνομα Cicevo.

Οι καθιζήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω στα 1750 άρχισαν να παρατηρούνται καθιζήσεις στην περιοχή του χωριού και οι κάτοικοι άρχισαν να το εγκαταλείπουν σταδιακά. Οι καθιζήσεις συνεχίστηκαν μέχρι το 1775 περίπου όταν όλοι οι κάτοικοι το είχαν πλέον εγκαταλείψει[2]. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε επτά τοποθεσίες όπου αρχικά είχαν τα κτήματά τους και έχτισαν νέα χωριά. Τα χωριά αυτά είναι γνωστά με την επωνυμία Τσετσεβοχώρια και είναι τα εξής: Αραγόζαινα, Γρόπα, Βερίνο, Μυρόβρυση, Δουκαναίικα, Συνανιά και Μάγειρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την ολοσχερή καταστροφή του χωριού 3 χρόνια αργότερα οι κάτοικοι των παραπάνω χωριών θεωρούνται ακόμα ως κάτοικοι Τσετσεβού, όπως φαίνεται σε ένα Πατριαρχικό επιτίμιο του 1778 που απευθύνεται "Προς Τζετζεβόν".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παναγιωτόπουλος 1987.
  2. Τριανταφύλλου 1995, λήμμα Τζετζεβός.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.
  • Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Πληθυσμός και Οικισμοί της Πελοποννήσου: 13ος-18ος αιώνας, μετάφρ. Χριστίνα Αγριαντώνη, επιμ. Αγγελική Κόκκου, Ιστορικό Αρχείο - Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, Αθήνα 1987. ISBN 978-000-7059-21-8.
  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμος Β', Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα Τζετζεβός.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]