Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου
Ίδρυση30  Οκτωβρίου 1955
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου[1] (τουρκικά: Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu, αγγλικά: Cyprus Turkish Football Association, KTFF - CTFA) είναι το όργανο διοίκησης του ποδοσφαίρου στη ΤΔΒΚ. Εδρεύει στη Βόρεια Λευκωσία. Διοργανώνει πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών, ενώ είναι υπεύθυνη και για τη διεξαγωγή του κυπέλλου. Συντονίζει επίσης τις δραστηριότητες της εθνικής ομάδας ανδρών της ΤΔΒΚ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 1955 και ενώ ο αγώνας της ΕΟΚΑ βρισκόταν σε εξέλιξη η ΚΟΠ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής των τουρκοκυπριακών ομάδων στα πρωταθλήματα της, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης επεισοδίων στα στάδια μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς οι σχέσεις των δύο κοινοτήτων ήταν τεταμένες. Αν και η απόφαση της ΚΟΠ ήταν προσωρινή, οι Τουρκοκύπριοι προχώρησαν στη σύσταση δικής τους ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (KTFF) και τη διοργάνωση πρωταθλημάτων με τη συμμετοχή τουρκοκυπριακών ομάδων από όλη την Κύπρο.[2]

Τα έξι ιδρυτικά μέλη της KTFF ήταν η Μπαφ Ουλκού Γιουρντού, η Τσετίνκαγια, η Ντογάν Τουρκ Μπιρλιγί, η Γκεντσλέρ Μπιρλιγί, η Γκεντσλίκ Γκιουτζού και η Μαγούσα Τουρκ Γκιουτζού.

Μετά το 1974 και την Τουρκική εισβολή, η KTFF διοργανώνει τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στη Βόρεια Κύπρο. Η Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν είναι αναγνωρισμένη από την UEFA και την FIFA. Το 2003 η KTFF εντάχθηκε στην NF-Board. Ακόμη, προσχώρησε στην ConIFA.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cyprus Turkish Football Association της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).