Τμήμα Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τμήμα Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.
Λογότυπο ΑΠΘ
Τύπος Δημόσιο
Ίδρυση 1950
Πρόεδρος Καρατζιάς Χαρίλαος
Κοσμήτορες Γ. Καρακιουλάκης
Ακαδημαϊκό προσωπικό 87
Τοποθεσία Θεσσαλονίκη, Ελλάδα Flag of Greece.svg
Έδρα Θεσσαλονίκη
Ιστοσελίδα www.auth.gr/vet

Το Τμήμα Κτηνιατρικής μαζί με τα Τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής, υπάγεται στην Σχολή Επιστημών Υγείας, μία απ' τις 11 σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1950 ιδρύθηκε η Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Σχολή μετατράπηκε σε Τμήμα το 1982, ενώ το 1903 συγκροτήθηκε η Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών στην οποία εντάχθηκαν τα Τμήματα α) της Κτηνιατρικής β) της Γεωπονίας και γ) της Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Το 2005 το Τμήμα Κτηνιατρικής μετατράπηκε σε Μονοτμηματική Σχολή. Το 2013, σε εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 98 (ΦΕΚ 134/5-6-2013[1]), η Κτηνιατρική Σχολή μετατράπηκε σε Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής στα εξήντα και πλέον χρόνια λειτουργίας του χορήγησε 4243 Προπτυχιακούς Τίλους Σπουδών, 28 Μεταπτυχιακούς, καθώς επίσης και 373 Διδακτορικούς. Ακόμη, σε 10 αλλοδαπούς επιστήμονες, οι οποίοι συνέβαλαν παγκοσμίως στην πρόοδο της Κτηνιατρικής Επιστήμης και/ή βοήθησαν σημαντικά το Τμήμα Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα, ενώ σε 27 επιστήμονες τον τίτλο του Υφηγητή, όταν αυτός ο τίτλος βρίσκονταν σε ισχύ, δηλαδή από το 1954 μέχρι το 1982.

Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2001, πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση του Τμήματος Κτηνιατρικής από πενταμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων της E.A.E.V.E. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της σχολής ήταν θετικά και η σχολή κατατάχθηκε στην κατηγορία των εγκεκριμένων από την E.A.E.V.E.[2] Κτηνιατρικών της Ε.Ε.

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.) της σχολής είναι περίπου 90 άτομα (Καθηγητές, Αναπληρωτές Καθηγητές, Επίκουροι Καθηγητές, Λέκτορες).

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις τις Σχολής βρίσκονται στο Βορεινή πλευρά του campus του Α.Π.Θ., με σημαντικό τμήμα της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας να διεξάγεται στις κλινικές της Σχολής. Αυτές βρίσκονται στο Κτιριακό Συγκρότημα των Κλινικών της Σχολής, στην δυτική πλευρά της πόλης της Θεσσαλονίκης κοντά στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, καθώς και στην περιοχή του Λαγκαδά στο Αγρόκτημα του Τμήματος (Κλινική Παραγωγικών Ζώων και Προβατοστάσιο).

Γραμματεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γραμματεία του Τμήματος στεγάζεται στο ισόγειο της νέας πτέρυγας των Εργαστηρίων του Τμήματος στην Πανεπιστημιούπολη και λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) από τις 9:00 – 13:00.

Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος στεγάζεται στη νέα πτέρυγα του κτιρίου της Κτηνιατρικής στην Πανεπιστημιούπολη και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 π.μ – 2:30 μ.μ. Παράρτημα της Βιβλιοθήκης λειτουργεί δύο ημέρες την εβδομάδα και στο συγκρότημα των Κλινικών Κτηνιατρικής. Με την χρήση του ιδρυματικού λογαριασμού[3], σε κάθε φοιτητή επιτρέπεται η χρήση ποικίλων πηγών και η πρόσβαση σε βιβλιοθήκες μέσω του Διαδικτύου που παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες, μελέτες και έγγραφα σχετικά με τον τομέα των σπουδών τους.

Νησίδες Η/Υ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κεντρική νησίδα Η/Υ του Τμήματος περιλαμβάνει 18 Η/Υ και στεγάζεται σε χώρο του ισογείου στο νέο κτίριο του Τμήματος στην Πανεπιστημιούπολη, κοντά στη Γραμματεία του Τμήματος. Λειτουργεί καθημερινά τις ώρες 11.00-18.00. Στις Κλινικές του Τμήματος λειτουργεί και δεύτερη νησίδα με 9 Η/Υ καθημερινά τις ώρες 09.00-14.00.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σχολή παρέχει προπτυχιακές σπουδές πενταετούς φοίτησης, καθώς και μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών. Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών και τα μαθήματα ανά εξάμηνο υπάρχουν διαθέσιμες στον οδηγό σπουδών[4] του Τμήματος.

Η εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα επί μέρους γνωστικών αντικειμένων και κλάδων και συγκεκριμένα στους παρακάτω Τομείς:

  • Τομέας 1: Δομής και Λειτουργίας Ζωικών Οργανισμών
  • Τομέας 2: Ζωικής Παραγωγής, Ιχθυολογίας, Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος
  • Τομέας 3: Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων και Παθολογικής Ανατομικής
  • Τομέας 4: Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως
  • Τομέας 5: Κλινικών Ζώων Συντροφιάς & Παραγωγικών Ζώων

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]