Σχολή Νομικών Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
Λογότυπο ΑΠΘ
Τύπος Δημόσιο
Ίδρυση 1927
Κοσμήτορες Νικόλαος Παρασκευόπουλος
Ακαδημαϊκό προσωπικό 137
Τοποθεσία Θεσσαλονίκη, Ελλάδα Flag of Greece.svg
Έδρα Θεσσαλονίκη
Ιστοσελίδα www.auth.gr/eps

Η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών πρώην Σχολή Νομικών Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών είναι μία από τις 11 σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το 2013 με την ανασυγκρότηση των Σχολών του Α.Π.Θ. τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών επιστημών συγκροτούν τα τμήματα:[1]

  • Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
  • Τμήμα Πολιτικών Επιστημών
  • Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας

Τα τμήματα προσφέρουν προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σχολή ιδρύθηκε το 1925 ως Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών και αποτελούνταν από Τμήμα Νομικής και το Τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών. Το τμήμα Πολιτικών Επιστημών ιδρύθηκε το 1999.

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.) των 3 τμημάτων της σχολής είναι περίπου 150 άτομα (Καθηγητές, Αναπληρωτές Καθηγητές, Επίκουροι Καθηγητές, Λέκτορες)[1].

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εγκαταστάσεις τις Σχολής βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα του campus, του Α.Π.Θ.

Βιβλιοθήκες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε Τμήμα της Σχολής έχει την δικιά του βιβλιοθήκη, που είναι διασυνδεδεμένη με το Σύστημα Βιβλιοθηκών του Α.Π.Θ. Στις διάφορες βιβλιοθήκες, υπάρχουν περίπου χιλιάδες τίτλοι βιβλίων, αλλά και εκατοντάδες επιστημονικά περιοδικά και άρθρα. Επίσης, οι φοιτητές έχουν πρόσβαση και σε όλες τις διπλωματικές εργασίας, αλλά και στις διδακτορικές διατριβές που έχουν εκπονηθεί από φοιτητές του εκάστοτε τμήματος.

Η βιβλιοθήκη του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών[2] λειτουργεί από την το 1940 και στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Νομικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης[3] (Α.Π.Θ.). Έχει θέσει ως κύριο στόχο της, να προωθεί το εκπαιδευτικό έργο του Πανεπιστημίου και να εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές, πληροφοριακές και ερευνητικές ανάγκες της πανεπιστημιακής κοινότητας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών μέσα από συλλογές, υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης που παρέχει. Η συλλογή της καλύπτει όλα τα θέματα που απασχολεί το Τμήμα, στα πλαίσια των προγραμμάτων σπουδών και περιλαμβάνει περίπου 24.000 τόμους βιβλίων, 170 τίτλους περιοδικών, και μια πολύτιμη συλλογή σπάνιων βιβλίων. Παράλληλα, εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με την αγορά νέων βιβλίων βάσει των αναγκών των χρηστών της, τα θεματικά πεδία που διδάσκονται και τις προτάσεις που κάνουν.

Για την οργάνωση του υλικού της χρησιμοποιεί διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα, για την ταξινόμηση του χρησιμοποιεί το Ταξινομικό Σύστημα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (LC) και για την καταλογογράφηση του τους Αγγλοαμερικάνικους Κανόνες Καταλογογράφησης (AACR2). Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει βιβλία και περιοδικά, να χρησιμοποιήσει το αναγνωστήριο, το φωτοαντιγραφικό μηχάνημα, το ασύρματο δίκτυο και τις σημειώσεις που έχουν αφήσει διδάσκοντες. Η χρήση, όμως, της νησίδας ηλεκτρονικών υπολογιστών και ο δανεισμός βιβλίων γίνονται αποκλειστικά στους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου] εφόσον κατέχουν την κάρτα μέλους

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα 3 τμήματα προσφέρουν προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]