Συζήτηση:Πατριάρχης Θεόφιλος Γ΄ Ιεροσολύμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αναρωτιέμαι αν στο πρότυπο με τους νυν πατριάρχες θα πρέπει να αναγράφεται ο Θεόφιλος ή ο Ειρηναίος.--Ύπατος Λυδήριος 20:09, 14 Μαΐου 2007 (UTC)

Ο Θεόφιλος είναι ο Πατριάρχης που αναγνωρίζεται από όλες ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες, ο οποίος αναγράφεται και στα Δίπτυχά τους. Ο Ειρηναίος θεωρείται σχισματικός. Το γεγονός ότι ο Θεόφιλος δεν έχει αναγνωριστεί από το Ισραήλ (και η Ιορδανία είναι αβέβαιη) επηρεάζει μεν τη σταθερότητα της θέσης του, όχι όμως την κανονικότητά του ως προς όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Οπότε δεν τίθεται θέμα!--Κωστής 21:35, 14 Μαΐου 2007 (UTC)

Εξαρτάται. Γιατί για να είσαι πατριάρχης πρέπει να αναγνωρίζεσαι. Ο Ειρηναίος μένει στο πατριαρχείο για παράδειγμα. Ο Θεόφιλος όχι. Πάντως αν το πρότυπο έχει γινει με βάση τις ορθόδοξες εκκλησίες πάω πάσο.--Ύπατος Λυδήριος 21:47, 14 Μαΐου 2007 (UTC)

Για να είσαι Πατριάρχης πρέπει να αναγνωρίζεσαι μεν, αλλά από τους λοιπούς Ορθόδοξους, όχι από πολιτικούς θεσμούς. Εννοώ ότι αν ο Ειρηναίος στείλει επιστολή στην Ισραηλινή Κυβέρνηση, εκείνη θεωρεί ότι το έλαβε από τον Πατριάρχη, αλλά ποιά ισχύ έχει ως μοναχός Ειρηναίος στις λοιπές Ορθόδοξες Εκκλησίες; Εκεί είναι που μετράει. Η αναγνώριση του πατριάρχη από εμπλεκόμενα κράτη (εδώ Ελλάδα, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιορδανία) έχει σημασία για τη λειτουργία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εντός του νομικού και θεσμικού πλαισίου των χωρών αυτών, δεν επηρεάζει καθόλου τη δεδομένη θέση του στον Ορθόδοξο κόσμο. Και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών των ΓΟΧ θεωρεί ότι είναι Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, αλλά δεν αναγνωρίζεται από κανέναν. Και η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την οικουμενικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά τι σημασία έχει, αφού την αναγνωρίζουν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, τις οποίες και αφορά; Επίσης, το ποιός μένει που επίσης δεν έχει σημασία. Αν στον καταληψία αποδοθεί φατριασμός και σχισματικότητα, και την Ιερουσαλήμ ολόκληρη να καταλάβει, η νομιμότητα ακολουθεί τον εψηφισμένο και αναγνωρισμένο Πατριάρχη, όπου και αν καταλύει. Τέλος το πρότυπο με βάση τις Ορθόδοξες Εκκλησίες έχει γίνει, δε θα μπορούσε να γίνει με κάτι άλλο...--Κωστής 22:14, 14 Μαΐου 2007 (UTC)

Οκ με κάλυψες.--Ύπατος Λυδήριος 22:27, 14 Μαΐου 2007 (UTC)

Η ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΡΙΘΕΙ[επεξεργασία κώδικα]

'Η Κανονικότητα της εκλογής του κ.Θεόφιλου δέν έχει ακόμα κριθεί καί τούτο γιατί δέν έχει ακόμα λήξει τό θέμα της αναγνωρισεώς του από το Ισραήλ,όπως, κακώς,ισχυρίζονται οι παράγωντες του Ελληνικού ΥΠΕΞ.Ο κ.Θεόφιλος έχει πάρει <αναγνώριση υπό προυποθέσεις>,δηλ.,επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο του Κράτους,δέν έχει ακόμα αποφανθεί σχετικά με τήν Νομιμότητα της εκλογής του,έχει αναγνωρισθεί με τήν προυπόθεση ,οτι η απόφαση θα είναι θετική υπέρ αυτού,κάτι πολύ δύσκολο, γιατί κανείς από τους σχετικούς Νόμους δέν τηρήθηκε.Εκτός όμως από το θέμα της Νομιμότητος της εκλογής,ανοικτό παραμένει και το θέμα της Κανονικότητος,αφού,εκτός των άλλων,υπήρξε ωμή πολιτική παρέμβαση από τήν Ελλάδα υπέρ της εκλογής του.Χαρακτηριστικό είναι ένα δημοσίευμα της <Απογευματινής>τήν παραμονή των εκλογών,(21-8-2005),όπου εμφανίζεται ο τότε Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Π.Σκανδαλάκης, να τηλεφωνεί στόν κ Θεόφιλο ,για να του αναγγείλει οτι..<<από αύριο θα σας προσφωνώ Μακαριώτατο..εντάξει όλα,ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο..>>!!Επίσης, μία Πανορθόδοξος Σύνοδος ,έχει το δικαίωμα,άν το ζητήσει έστω και μία Τοπική Εκκλησία,η ο ίδιος ο κ.Ειρηναίος,να ερευνήσει σε βάθος τήν υπόθεση του Πατριάρχου Ειρηναίου και να αποφανθεί αμερόληπτα και υπό το φώς τών Ιερών Κανόνων,αν η απόφαση της Πανορθοδόξου Διασκέψεως του Μαίου του 2005,ήταν σύμφωνη με τους Ι.Κανόνες και άν η <Διαγραφή εκ των Διπτύχων>επιφέρει αυτόματη έκπτωση εκ του Θρόνου,χωρίς δίκη και απολογία του κατηγορουμένου,πολύ δε περισσότερο όταν αυτός είναι Πατριάρχης Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου--Iliakis 15:33, 12 Ιουλίου 2009 (UTC)