Συζήτηση:Κατάλογος Ισπανών μοναρχών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λήμμα βικι Ισπανία Αυτό το λήμμα ξεκίνησε, αναπτύχθηκε ή απλά είναι αντικείμενο της «Βικιεπιχείρησης Ισπανία».
;;; Αυτό το λήμμα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί κατά την κλίμακα ποιότητας.


Λέγετε καταλογος βασιλέων, τι δουλειά έχει η δημοκρατία και ο φράνκο και η λίστα θέλη συμπλήρωση λειπουν πολλοί βασιλείς ακόμα.--Tonyλέγε 21:35, 4 Απριλίου 2007 (UTC)

Η δημοκρατία και ο Φράνκο μπήκαν ως διευκρινίσεις του γιατί διακόπτεται η σειρά των βασιλέων. Όσο για τη λίστα, θα τη συμπληρώσουμε... υπομονή! --Κωστής 21:41, 4 Απριλίου 2007 (UTC)

Βασιλείς[επεξεργασία κώδικα]

Η Ισαβέλα, ο Φερδινάνδος Β' και ο Φίλιππος ήταν βασιλέις ή της καστίλης ή της Αραγωνίαςε. Τα στέμματα των δυο βασιλίων ενώθηκαν για πρώτη φορά το 1516 με τον Κάρολο Α' (Ε'). Η Ισαβέλα ήταν βασίλισσα της Καστίλης και σύζυγος του βασιλιά της Αραγωνίας Φερδινάνδου, ο οποίος ως βασιλικός σύζυγος ασκούσε την εξουσία. Όταν πέθανε η Ισαβέλα, ο θρόνος της Καστίλης πέρασε στην κόρη του Ιωάννα και τον σύζυγό της Φίλιππο τον Ωραίο. Ακόμη και το διάστημα 1506-1516, που την Καστίλη κυβερνούσε ο Φερδινάνδος, αυτό το έκανε ως πατέρας της βασίλισσας (ως αντιβασιλέας), η οποία ούσα ασθενής ψυχικά και πνευματικά δεν μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντά της. Η πρώτη ενότητα λοιπόν, με τους βασιλείς της Καστίλης και της Αραγωνίας νομίζω ότι είναι καλύτερο να διαγραφεί.--Adolapts 15:44, 8 Απριλίου 2007 (UTC)


Εγω εχω βιβλίο για την ιστορία της Ισπανίας και τους έχει στην λίστα σαν βασιλείς της Ισπανίας και όχι κάποιου βασίλειου της Ισπανίας. Τους θεωρεί πρώτους στην σειρά λόγω του ότι παντρέυτηκαν και ένωσαν τα στέματα.Βάση λογικής όταν ενώνοντε τα στέματα μιλάμε για ένα Βασίλειο ο τίτλος μένη μόνο.--Tonyλέγε 16:00, 8 Απριλίου 2007 (UTC)

Τα στέμματά τους δεν ενώθηκαν. Όντες σύζυγοι μοιράζονταν την εξουσία. Όμως τίποτε δεν εμπόδισε τους Καστιλιανούς, όταν πέθανε η Ισαβέλα να στέψουν ως βασιλείς την κόρη της και τον σύζυγό της. Εάν ο Φερδινάνδος Β΄ ήτα νεστεμμένος βασιλιάς της Καστίλης ιδίω δικαιώματι τότε δεν υπήρχε λόγος να στεφθεί η Ιωάννα και ο Φίλιππος. Το φαινόμενο του βασιλικού συζύγου, του οποίου τα αξιώματα συνδέονται με τη βασίλισσα-σύζυγό του και το γάμο, τα οποία παύουν όταν ο γάμος διαλυθεί ή όταν η βασίλισσα πεθαίνει έχοντας νόμιμους διαδόχους απαντάται στο φεουδαλικό δίκαιο και είναι κάτι αρκετά συχνό . Μετά την άνοδο του βασιλικού ζεύγους Φερδινάνδου-Ισαβέλας τα δύο βασίλεια παρέμειναν υπο κοινή κυβέρνηση, με εξαίρεση την περίοδο 1504-1506, που το ζεύγος Φίλιππος-Ιωάννα άσκησαν την εξουσία στην Καστίλη και ο Φερδινάνδος στην Αραγώνα. Πρώτοι εστεμμένοι βασιλείς και των δύο ισπανικών βασιλίων ήταν ο Κάρολος Α' και η μητέρα του Ιωάννα, όμως αυτή η στέψη έλαβε χώρα το 1516, μέχρι τότε η Ιωάννα ήταν βασίλισσα της Καστίλης, κηδεμονευόμενη από τον πατέρα της βασιλιά της Αραγώνας. Ο Φερδινάνδος έφερε τον τίτλο του βασιλικού συζύγου (μέχρι το 1504) και από το 1506 του κηδεμόνα-αντιβασιλέα. Μάλιστα το 1509 απέκτησε με τη δεύτερη σύζυγό του γιο, τον όποίο και όρισε διάδοχό του για την Αραγώνα. Μόνα με το θάνατο του νεαρού πρίγκιπα το 1511 ο Κάρολος μπόρεσε να διαδεχτεί τον παππού του.--Adolapts 16:25, 8 Απριλίου 2007 (UTC)


Ε τοτε μπορούμε να τους βάλουμε σε κάποια άλλη λίστα.Αν μπορείς κάντο. --Tonyλέγε 16:28, 8 Απριλίου 2007 (UTC)

Η ισαβέλα καταχωρείται ήδη στον κατάλογο των βασιλέων της Καστίλλης, αλλά πρέπει να γίνει και κατάλογος των βασιλέων της Αραγώνας--Adolapts 16:31, 8 Απριλίου 2007 (UTC)