Συζήτηση:Αρωματικές ενώσεις

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Συζήτηση:Αρωματική ένωση)

πρόταση συγχώνευσης[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει κάποιος λόγος για 3 χωριστά άρθρα?--ワナカリ 19:28, 14 Αυγούστου 2011 (UTC)[απάντηση]

  • Αρωματική ένωση
  • Αρωματικοί υδρογονάνθρακες
  • Αρωματικός χαρακτήρας

'Εχω μια πηγή εδώ που λέει ότι αρωματικές είναι με δακτύλιο έξι ανθράκων συγκεκριμένα αλλά όχι μόνο αυτό με 3 διπλούς εναλλάξ με τρεις απλούς ομοιοπολικούς συγκεκριμένα. Δηλαδή με το βενζόλιο και μόνο. Ενώ ακόμα και έξι ανθράκων δακτύλιος κορεσμένος δεν είναι αρωματική αλλά απλά κυκλική (όλες οι κυκλικές είναι κυκλικές και ειδικά οι κυκλικές που ο κύκλος είναι βενζόλιο αρωματικές).--ワナカリ 19:28, 14 Αυγούστου 2011 (UTC)[απάντηση]

Και ο Βάρβογλης (1971) αυτό ακριβώς αναφέρει ως αρωματική ένωση, πρέπει να περιέχει ένα τουλάχιστον βενζολικό πυρήνα. Το κυκλοεξάνιο δεν είναι αρωματική αλλά αλεικυκλική ένωση. Έχει αλλάξει κάτι από τότε; --Ttzavarasσυζήτηση 21:52, 14 Αυγούστου 2011 (UTC)[απάντηση]

Αρωματικές ενώσεις[επεξεργασία κώδικα]

Κανόνας Huckel: Για να παρουσιάζει αρωματικό χαρακτήρα, ένα επίπεδο κυκλικό συζυγιακό σύστημα, πρέπει να περιέχει 4n+2 (όπου n φυσικός αριθμός) π ηλεκτρόνια, ενώ αν περιέχει 4n είναι αντιαρωματικό (ασταθές).

Σύμφωνα με τον παραπάνω κανόνα για ένταξη στις αρωματικές ενώσεις πρέπει ένα τμήμα (τουλάχιστον) της ένωσης να πληρεί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Να είναι κυκλικό σύστημα.
  2. Όλα τα άτομα του κυκλικού συστήματος να είναι ομοεπίπεδα.
  3. Να περιέχει το μέγιστο δυνατό αριθμό συζυγών (δηλ. εναλλάξ) πολλαπλών (συνήθως διπλών) δεσμών.
  4. Ο αριθμός των ηλεκτρονίων στα π συζυγή τροχιακά του συστήματος να καλύπτει τον τύπο 4n+2 (όπου n φυσικός αριθμός).
  5. Στη συζηγία και στον αριθμό των ηλεκτρονίων μετρούν και μονήρη ζεύγη, από τυχόν ετεροάτομα που μετέχουν στο δακτύλιο.
  • Τα παραπάνω ισχύουν κυρίως για συτήματα που περιέχουν βενζολικό δακτύλιο, αλλά όχι μόνο και όχι για όλα. Παράδειγμα αρωματικής ένωσης που δεν περιέχει βενζολικό δακτύλιο είναι το αζουλένιο (), που περιέχει ένα συμπυκνωμενο σύστημα κυκλοεπτατριενίου και κυκλοπενταδιενίου. Αντίθετα, το διφαινυλένιο περέχει 2 βενζολικούς δακτυλίους, αλλά είναι αντιαρωματικό (σημειώνω ότι άλλο αντιαρωματικό και άλλο μη αρωματικό).
  • Συμφωνώ με τη συγχώνευση των δυο άρθρων. με την ονομασία «αρωματικές ενώσεις»: Εφόσον εκφράζει σύνολο ενώσεων πρέπει να μπει στον πληθυντικό, όπως τα υδρογονάνθρακες, αλκάνια, κτλ...
  • Το αρωματικοί υδρογονάνθρακες αντιστοιχεί σε υποσύνολο των αρωματικών ενώσεων που μπορεί να αναπτυχθεί σε ξεχωριστό άρθρο, όπως και τα άρθρα αρωματικά οργανοαλογονίδια, αρωματικές αλκοόλες, αρωματικοί αιθέρες, κτλ... Φυσικά εφόσον όλα είναι πολύ ημιτελή ή και ανύπαρκτα, ακόμη, θα μπορούσαν να ενοποιηθούν σε ένα ευρύτρο άρθρο με τον τίτλο «αρωματικές ενώσεις». Τα περιεχόμενα του αρωματικοί υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν ενότητα στο «αρωματικές ενώσεις» και ταυτόχρονα και στο υδρογονάνθρακες, αφού αποτελούν κοινό υποσύνολο των δυο αυτών κατηγοριών.

--Vchorozopoulos 07:55, 15 Αυγούστου 2011 (UTC)[απάντηση]

  • Συμφωνώ με τη συγχώνευση. Ο «αρωματικός χαρακτήρας» αποτελεί ένα σύνολο ιδιοτήτων που χαρακτηρίζουν τις αρωματικές ενώσεις.