Συζήτηση:Αντισφαίριση στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1896 – Μονό ανδρών

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γειά σου, Giannis7Syros . Σχετικά με κάποιες επεξεργασίες που αναίρεσες.
Σημαία Αυστραλίας

1) έχεις δίκιο. Έως το 1901 και την πλήρη ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, διέθεταν κοινή σημαία. Όμως η Αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή είχε ήδη αναγνωριστεί από το 1895 [1] και η χώρα σε όλους τους Ολυμπιακούς κατέβηκε ως Αυστραλία, όχι ως τμήμα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (όπως π.χ η Ινδία). Σαν αποτέλεσμα, η ΔΟΕ προσμετρά σε αυτήν τις δύο Α' νίκες του Φλακ το 1896 (πλην βέβαια τη Γ' στο τένις, όντας μέλος Μικτής ομάδας), όπως και τις 5 του 1900 στο Παρίσι από άλλους Αυστραλιανούς αθλητές. Αδιαφορώντας εάν η πρώτη συμμετοχή της Αυστραλίας ως πλήρως ανεξάρτητο κράτος, έγινε το 1904. Ένα το κρατούμενο.
2) βάζοντας το εικονίδιο της πολύ αναγνωρίσιμης βρετανικής σημαίας στο Φλακ κι ενώ στον ίδιο πίνακα υπάρχουν άλλοι δύο πραγματικοί Βρετανοί αθλητές, ο αναγνώστης πιθανότατα θα μπερδευτεί σχετικά με την εθνικότητά του. Κάτι για το οποίο δεν υπάρχει κανένας λόγος, μόνο και μόνο ώστε να τηρηθεί η ιστορική "αλήθεια" μιας σημαίας - και αυτό για μερικά χρόνια διαφορά (1896 με 1901). Δύο τα κρατούμενα.
3) το εικονίδιο του κράτους στα λήμματα της Βίκι δεν έχει τo χαρακτήρα ανάρτησης σημαίας ώστε να αποδοθούν τιμές σε αυτό. Πρόκειται για ένα καθαρά βοηθητικό feature, καθώς τα χρώματα τραβούν πιο πολύ την προσοχή από τα γράμματα, ώστε με μια γρήγορη ματιά ο αναγνώστης να παίρνει εικόνα της προέλευσης του κάθε αθλητή, πόσοι από αυτούς προέρχονταν από την ίδια χώρα κλπ. Εάν το εικονίδιο σημαίας, αντί να δίνει αυτές τις πληροφορίες, δημιουργεί επιπρόσθετα και σύγχιση, τότε καλύτερα να μην υπάρχει καν. Τρία τα κρατούμενα.

Νομίζω ότι πρέπει να έγινε κατανοητή η λογική μου για την αντικατάσταση. Έστω και κατά παρέκβαση της ιστορικής "αλήθειας". Το ζητούμενο είναι η σωστή πληροφόρηση και η αποφυγή μπερδέματος στους αναγνώστες, οι περισσότεροι από τους οποίους μπορεί και να μην γνωρίζουν τα περί Αυστραλίας ως κράτους και σημαίας. Και σίγουρα δεν πολυενδιαφέρονται για αυτά όταν διαβάζουν ένα λήμμα αθλητικού περιεχομένου.

AUS
Τώρα νομίζω ότι κατάλαβα το λόγο που υπήρχε συντομογραφία της χώρας προέλευσης, για έναν αποκλειστικά αθλητή σε μία ολόκληρη ενότητα και ανάμεσα σε 12 άλλους. Κάτι το οποίο αφενός μου είχε κάνει εντύπωση και αφετέρου αποτελεί ελλιπή πληροφόρηση. Το (AUS) μπήκε ακριβώς για να εξηγήσει ότι ο Φλακ δεν ήταν Βρετανός, όπως δείχνει η σημαία δίπλα, αλλά Αυστραλός. Δηλαδή με τη δημιουργία μίας ελλιπούς εικόνας στο λήμμα, πάμε να αποφύγουμε ενδεχόμενη σύγχιση του αναγνώστη. Μία σύγχιση που θα μπορούσε κάλλιστα να λείπει εξαρχής, εάν υπήρχε το διαφορετικό εικονίδιο που λέγαμε πριν.
Άσχετα εάν πιστεύω ότι η χώρα προέλευσης πρέπει να υπάρχει για όλους και όχι μόνο το Φλακ (καθώς αυτό γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες ενότητες, όλων των λημμάτων), η Βίκι πρόκειται για ελληνικό εγχείρημα. Κι επίσης, εφόσον απευθύνεται βασικά σε Έλληνες, οφείλουμε να χρησιμοποιούμε όρους της γλώσσας μας. Πάντα φυσικά με μέτρο και όπου μπορούμε. Τη στιγμή μάλιστα που εδώ και χρόνια στη βιβλιογραφία μας, έχουν καθιερωθεί οι συντομογραφίες κρατών με χρήση ελληνικών χαρακτήρων και η Αυστραλία συμβολίζεται με το ΑΥΛ (η δε Αυστρία με το ΑΥΤ). Αυτό ακριβώς είχα χρησιμοποιήσει, πριν το αναιρέσεις.

Ηνωμένο Βασίλειο αντί Μεγάλης Βρετανίας
Η Μ. Βρετανία πρόκειται πλέον για αποκλειστικά γεωγραφικό όρο και ανακατευθύνοντας τον αναγνώστη στο σχετικό λήμμα της Βίκι, αυτός διαβάζει περί του νησιού, του κλίματός του κλπ. Αντίθετα, το Ην. Βασίλειο αποτελεί τον όρο που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την κρατική και γεωπολιτική οντότητα, η οποία μετέχει και σε αθλητικούς αγώνες.
Προφανώς, δεν πρόσεξες ότι απλά μετέτρεψα το βικι-σύνδεσμο και απέφυγα να αντικαταστήσω τη μία φράση με την άλλη στο κυρίως κείμενο του λήμματος. Δεδομένου ότι όντως οι Βρετανοί το 1896 "κατέβηκαν" ως Μ.Β, κάτι που συνεχίζουν έως και σήμερα (οι Άγγλοι με τα κολλήματά τους σε παραδόσεις και πρώην αυτοκρατορίες ). Αλλά μόνον στους Ολυμπιακούς, καθώς δεν υφίστανται (για λίγο ακόμα) Ολυμπιακές Επιτροπές Σκωτίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας (μόνο του ΕΙΡΕ), αντίθετα π.χ με το ποδόσφαιρο όπου στις διεθνείς διοργανώσεις μετέχουν ως ανεξάρτητοι σύλλογοι και εθνικές από όλο το νησί. Καθαρή πληροφοριακή (πάλι) η αλλαγή που είχα κάνει λοιπόν και την οποία αναίρεσες.

Δ. Κάσδαγλης
Η προσθήκη του αρχικού του ονόματός του, έγινε προς αποφυγή μπερδέματος με τον αδελφό του Ξενοφώντα, επίσης Ολυμπιονίκη, επίσης δύο φορές και επίσης στην Αθήνα. Πρόκειται για το πλέον ανούσιο σημείο από τα 4 που συζητάμε, καθώς δεν είναι η ίδια περίπτωση με τους αδελφούς Ακρατόπουλου. Σε αυτούς είναι απαραίτητη η διευκρίνηση για ποιόν πρόκειται κάθε φορά, αγωνιζόμενοι κατά τους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο ίδιο άθλημα και μάλιστα στα ίδια αγωνίσματα.

Θα περιμένω τις απόψεις σου, πριν προχωρήσω σε αντίστοιχες επεμβάσεις σε αρκετά ακόμα λήμματα. Καλήμέρα.
Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 07:24, 7 Ιουνίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Γεια σου φίλε και συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση! Αρχικά να διευκρινίσω πως όσες αλλαγές έχω κάνει, προκύπτουν πρωτίστως από τα επίσημα στοιχεία που δίνει η ΔΟΕ και η ΕΟΕ και δευτερευόντως από διάφορες πηγές (βιβλία, internet) που έχω στη διάθεσή μου.
Για τη σημαία της Αυστραλίας: Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω στη χρησιμοποίηση της σημαίας της Αυστραλίας, ενώ δεν είχε απεξαρτητοποιηθεί πλήρως από το Ην. Βασίλειο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να αλλάξουμε επίσης τη σημαία της Ελλάδας και των άλλων κρατών και να βάλουμε τις τρέχουσες που είναι πιο γνωστές σήμερα. Θεωρώ σωστότερο (όχι μόνο στους Ο.Α. αλλά και σε οποιοδήποτε είδους λήμμα) να χρησιμοποιείται η σημαία που είχε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η εκάστοτε χώρα, καθώς μια σημαία μπορεί να δείξει ακόμα και την κατάσταση (εδαφική, πολιτική) στην οποία βρισκόταν η χώρα εκείνη τη στιγμή (τα παραδείγματα είναι πολλά). Παρόλα αυτά, στην ιστοσελίδα της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής αναφέρει: "Australia had no national Olympic committee then, and Flack was entered as a member of the London Athletic Club - but he chose to run in the colours of his Australian club, the Old Melburnian Athletic Club."
Για τις συντομογραφίες κρατών: Ανεξάρτητα από το αν είναι σωστό ή όχι να χρησιμοποιούνται οι ξένες συντομογραφίες στην ελληνική Βίκι, θεώρησα προτιμότερο να τις χρησιμοποιήσω για δύο λόγους: 1) Είναι ευρύτερα διαδεδομένες σε όλους (για παράδειγμα συναντάται συχνότερα το "GRE" από το "ΕΛΛ" ακόμα και σε ελληνικά μέσα, έντυπα, κλπ). 2) Η ΔΟΕ έχει δημιουργήσει συντομογραφίες για συμμετοχές κρατών όπως η Ρώσικη Αυτοκρατορία, οι Δυτικές Ινδίες και πολλές άλλες ακόμα, καθώς και ειδικούς κωδικούς για συμμετοχές όπως η Αυστραλασία (1908-1912), η Μικτή Ομάδα (1896), οι Ανεξάρτητοι συμμετέχοντες (2012), κλπ. Τι κωδικούς θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν για αυτές τις συμμετοχές; Πιστεύω πως είναι υπερβολικό να μεταφράζουμε τα πάντα στα ελληνικά μόνο και μόνο επειδή βρισκόμαστε στην ελληνική Βίκι. Όπως είπες κι εσύ, καλό θα είναι να γίνονται αλλαγές αλλά με μέτρο και όπου χρειάζεται.
Για το Ην. Βασίλειο: Ίσως έχεις δίκιο καθώς οι αθλητές ναι μεν έπαιρναν μέρος ως Μ. Βρετανία, αλλά δεν ήταν μόνο από το συγκεκριμένο νησί. Οπότε μάλλον είναι κάπως ορθότερο ο σύνδεσμος με ονομασία Μ. Βρετανία να οδηγεί στο λήμμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Βέβαια για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, εκείνη την περίοδο (και μέχρι το 1927) η σωστή ονομασία ήταν Ηνωμένο Βασίλειο της Μ. Βρετανίας και της Ιρλανδίας (περιελάμβανε δηλαδή και το σημερινό ΕΙΡΕ), κάτι που σημαίνει ότι μια παραπομπή στο λήμμα του σημερινού Ην. Βασιλείου δε θα είναι 100% σωστή.
Για τον Κάσδαγλη: Πιστεύω πως είναι περιττό να χρησιμοποιηθεί το αρχικό του όνομα. Άλλωστε ο αδερφός του ήταν Ολυμπιονίκης 10 χρόνια αργότερα. Με τη λογική αυτή, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα αρχικά ονόματα σε όσους αθλητές έχουν κοινό επίθετο με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο έχει λήμμα στη Βικιπαίδεια (όπως για παράδειγμα ο Πασπάτης ή ο Πετροκόκκινος) ώστε να αποφεύγονται τυχόν μπερδέματα και παρεξηγήσεις. Εννοείται βέβαια πως για τους αδελφούς Ακρατόπουλους είναι απαραίτητη μια τέτοια διευκρίνιση. Και μία σχετική ερώτηση επειδή δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ ιδιαίτερα με το θέμα. Στις λίγες βασικές πηγές που κοίταξα ξανά (ΔΟΕ, ΕΟΕ, κλπ) ο Κάσδαγλης αναφέρεται παντού ως Διονύσιος. Είναι βέβαιο πως ονομάζεται Δημήτριος τελικά;
Αυτά προς το παρόν. Αναμένω και τη δική σου γνώμη πάνω σε όλα αυτά αλλά και τις παρατηρήσεις άλλων χρηστών. --Giannis7Syros (συζήτηση) 23:52, 12 Ιουλίου 2013 (UTC)[απάντηση]