Αντρέας Λαμπράκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σπύρος Αρίων)
Αντρέας Λαμπράκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1940
Αθήνα
Θάνατος1997
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαλαιστής
επαγγελματίας παλαιστής
Περίοδος ακμής1961

Ο Σπυρίδων Μανουσάκης (γενν. στο Κάιρο το 1940) είναι ένας Έλληνας πρώην επαγγελματίας παλαιστής. Περισσότερο γνωστός είναι με το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε στα ρινγκ, Σπύρος Αρίων (Spiros Arion) και με τους χαρακτηρισμούς Ο Χρυσός Έλληνας (The Golden Greek) ή Ο Σιδερένιος Έλληνας (The Iron Greek).

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σπύρος Μανουσάκης ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1961, αφού εκπαιδεύτηκε από έναν Γάλλο, με το όνομα Αντρέ Μπολέτ, ενώ φημολογείται ότι τον εκπαίδευσε και ο Έλληνας θρύλος της πάλης Τζιμ Λόντος. Για τέσσερα χρόνια αγωνίστηκε στην Ευρώπη, πριν φύγει για την Αυστραλία.

Αυστραλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1964 πήγε στην Αυστραλία και ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Χρυσός Έλληνας», έτσι έγινε γρήγορα πολύ αγαπητός στον ελληνισμό της ηπείρου που ήταν αρκετός σε πληθυσμό. Στην Ωκεανία έμεινε ως το 1978 και εργάστηκε για την μεγαλύτερη εταιρεία πάλης της Αυστραλίας. Εκεί έγινε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Βαρέων Βαρών το 1965, τίτλο που απώλεσε από τον Κίλερ Κοβάλσκι, με τον οποίο είχε μια αντιπαλότητα. Εκτός αυτού του τίτλου, κέρδισε και άλλους τρεις, οι δύο της εταιρείας National Wrestling Alliance που από το 1969 συνεργαζόταν με την αυστραλιανή νούμερο ένα εταιρεία πάλης. Συνολικά εκεί, έγινε πρωταθλητής 12 φορές.

WWWF[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1966 έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του και πήγε στην Αμερική, όπου υπέγραψε συμβόλαιο με το WWWF, σημερινό WWE. Σύντομα μετά το ντεμπούτο του, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες και νίκησε και είχε αντιπαλότητες με μερικούς από τους σπουδαιότερους παλαιστές της εποχής εκείνης. Μερικοί από αυτούς ήταν οι: Μπομπ Όρτον, Γκορίλα Μονσούν, Εντ Φαρχάτ "Σέικ", Αδέρφια Βάλιαντ, Λου Άλμπανο και Τσιφ Τζέι Στρονγκμπόου. Επίσης ήταν προστατευόμενος του Μπρούνο Σαμαρτίνο, ίσως του καλύτερου παλαιστή όλων των εποχών, με τα μεγαλύτερα ρεκόρ. Από το WWE, έφυγε οριστικά το 1978. Εκεί κατέκτησε τρεις φορές τον Ομαδικό τίτλο Ηνωμένων Πολιτειών, μια φορά με τον Τόνι Παρίσι και δύο φορές με τον Άρνολντ Σκάαλαντ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]