Σανδάλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σανδάλιον)
Ένα ζευγάρι ανδρικών σανδαλιών

Τα σανδάλια είναι υποδήματα ανοιχτού τύπου που αποτελούνται από μια μοναδική σόλα που καταλαμβάνει κυρίως την πατούσα. Τα σανδάλια μπορούν επίσης να έχουν τακούνι. Ενώ η διάκριση μεταξύ των σανδαλιών και άλλων ειδών υπόδησης μπορεί μερικές φορές να είναι θολή, η κοινή αντίληψη είναι ότι ένα σανδάλι αφήνει το πάνω μέρος του ποδιού εκτεθειμένο. Οι άνθρωποι επιλέγουν να φορούν τα σανδάλια, για πολλούς λόγους, όπως η άνεση στο ζεστό καιρό, για οικονομικούς λόγους (τα σανδάλια τείνουν να απαιτούν λιγότερο υλικό απ'ότι τα παπούτσια και συνήθως κατασκευάζονται ευκολότερα) και ως επιλογή μόδας.

Συνήθως οι άνθρωποι φορούν σανδάλια σε θερμότερα κλίματα ή κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών του έτους, προκειμένου να κρατήσουν τα πόδια δροσερά και ξηρά. Φορώντας σανδάλια, ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκητιάσεων γνωστές ως «το ποδιού του αθλητή» είναι χαμηλότερος από τα κλειστά παπούτσια και τα σανδάλια μπορεί να αποτελούν μέρος της θεραπείας για μια τέτοια λοίμωξη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σανδάλια από την ή 5η χιλιετία π.Χ. στην Ισπανία.
Ζευγάρι αρχαίων δερμάτινων σανδαλιών από την Αίγυπτο.

Τα αρχαιότερα γνωστά σανδάλια τα οποία είναι και τα παλαιότερα γνωστά υποδήματα κάθε είδους ανακαλύφθηκαν στο Φορτ Ροκ Κέιβ στην αμερικανική πολιτεία του Όρεγκον. Η ραδιοχρονολόγηση δείχνει ηλικία τουλάχιστον 10.000 ετών.[1]

Η λέξη σανδάλι είναι ελληνικής καταγωγής.[2]

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φορούσαν σανδάλια κατασκευασμένα από φύλλα φοίνικα και πάπυρο.[3] Μερικές φορές παρατηρούνται σε αιγυπτιακά αγάλματα και ανάγλυφα. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο τα σανδάλια από πάπυρο ήταν ένα μέρος της απαιτούμενης και χαρακτηριστικής ενδυμασίας των Αιγύπτιων ιερέων.

Στην αρχαία Ελλάδα τα σανδάλια ήταν ο πιο κοινός τύπος των υποδημάτων που οι γυναίκες φορούσαν και περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο σπίτι. Τα ελληνικά σανδάλια είχαν πλήθος λουριών τα οποία στερεώνονταν σταθερά στο πόδι. Στην κορυφή τους, τα σανδάλια είχαν συνήθως χρωματισμένο δέρμα. Οι σόλες ήταν από δέρμα βοοειδών, ακόμη καλύτερης ποιότητας και αποτελούμενη από πολλά στρώματα. Στην αρχαία Ρώμη οι κάτοικοι διακοσμούσαν τις μπότες και σανδάλια με περίτεχνα σχέδια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Robbins, William G. (2005). Oregon: This Storied Land. Oregon Historical Society Press. ISBN 978-0875952864. 
  2. «World's Oldest Shoes». Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2019. 
  3. Wilkinson, τα Ήθη και τα Έθιμα vol. iii. σ. 336. (αναφέρεται από τον Γέιτς)