Σένζου (Διαστημόπλοια)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σχηματικό διάγραμμα ενός σκάφους Σένζου.

Τα Σένζου (κινεζικά: 神舟) είναι διαστημόπλοια που έχουν αναπτυχθεί από την Κίνα με σκοπό να υποστηρίξουν το επανδρωμένο διαστημικό της πρόγραμμα. Το σχέδιό τους βασίζεται στα αντίστοιχα ρωσσικά διαστημόπλοια Σογιούζ. Η πρώτη επανδρωμένη εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 2003.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάπτυξη τους άρχισε το 1992 κάτω από το όνομα του προγράμματος 921-1. Το επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας πήρε το σχεδιασμό του προγράμματος 921 με πρώτο στόχο τη φάση 921-1 (δηλαδή την επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα). Η πρώτη επανδρωμένη διαστημική εκτόξευση είχε σχεδιαστεί για το 1999, πριν τη νέα χιλιετία, αλλά αυτός ο στόχος δεν επιτεύχθηκε.

Σήμερα εκτοξεύεται με πυραύλους Long March 2F από το διαστημικό κέντρο του Ζιουκουάν.

Οι τέσσερις πρώτες μη επαδρωμένες δοκιμαστικές πτήσεις έγιναν το 1999, το 2001 και το 2002. Ακολούθησαν τρεις επανδρωμένες εκτοξεύσεις στις 15 Οκτωβρίου του 2003, στις 12 Οκτωβρίου του 2005 και στις 25 Σεπτεμβρίου του 2008.

Το όνομα των Σένζου σημαίνει στα κινέζικα "Θεϊκό Όχημα". Μάλιστα τον Μάρτιο του 2005, ένας αστεροειδής ονομάστηκε Σένζου 8256 προς τιμήν αυτών των διαστημοπλοίων.

Διαστημόπλοια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα διαστημόπλοια Σένζου μοιάζουν πολύ με τα αντίστοιχα σοβιετικά Σογιούζ, παρόλο που είναι μεγαλύτερα και, αντίθετα με τα Σογιούζ, αυτά έχουν ένα τροχιακό τμήμα ικανό να εκτελέσει μια αυτόνομη πτήση.

Η ομοιότητα στον εξωτερικό μεταξύ των Σένζου και των Σογιούζ απορρέει εν μέρει από τη στενότητα στα βασικά μέρη της διαστημικής πτήσης. Όπως και τα Σογιούζ, τα Σένζου περιέχουν τρία μέρη: ένα μπροστινό τροχιακό μέρος, στη μέση την κάψουλα επανεισόδου στην ατμόσφαιρα, και στο τέλος ένα μέρος υπηρεσιών για το διαστημόπλοιο (παροχή οξυγόνου, έλεγχος θερμοκρασίας κτλ.). Αυτό το είδος διαστημόπλοιου βασίζεται στην αρχή του όσο το δυνατόν μεγαλύτερου περιορισμού των υλικών που θα επιστραφούν πίσω στη Γη. Οτιδήποτε τοποθετείται στο τροχιακό ή στο μέρος υπηρεσιών δεν χρειάζεται θερμική ασπίδα, γιατί δεν θα επιστρέψει στη Γη, κι αυτό το γεγονός αυξάνει πολύ τον διαθέσιμο χώρο στο διαστημόπλοιο χωρίς να αυξάνει τόσο το βάρος όσο αν αυτά τα μέρη μπορούσαν να αντέξουν την επανείσοδο. Έτσι τόσο τα Σογιούζ όσο και τα Σένζου διαθέτουν περισσότερο ζωτικό χώρο με λιγότερο βάρος από το Apollo CSM.........

Στοχεία Διαστημοπλοίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνολική μάζα 7.840 χιλιόγραμμα
Μήκος 9.25 μέτρα
Διάμετρος 2.80 μέτρα

Εκτοξευμένες πτήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σένζου 4 - 29 Δεκεμβρίου, 2002 - με ένα δοκιμαστικό ανδρείκελο και διάφορα επιστημονικά πειράματα
  • Σένζου 6 - 12 Οκτωβρίου, 2005 - πενθήμερη αποστολή με τους Φέι Τζούνλονγκ και Νι Χαισένγκ
  • Σένζου 7 - 25 Σεπτεμβρίου, 2008 - τριμελής αποστολή με τους Ζάι Ζιγκάνγκ, Λιου Μπομίνγκ και Τζιαν Χαϊπένγκ στο διάστημα, κατά τη διάρκεια της αποστολής αυτής πραγματοποιήθηκε και ο πρώτος κινεζικός διαστημικός περίπατος από τον Ζιγκάνγκ

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα