Σάρκωμα του Ίουινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σάρκωμα του Ewing)
Σάρκωμα του Ίουινγκ
Ειδικότηταογκολογία
Ταξινόμηση
ICD-9170.9
ICD-OM9260/3
OMIM133450
DiseasesDB4604
MedlinePlus001302
eMedicineped/2589
MeSHD012512

To Σάρκωμα του Ewing είναι ο συχνότερος καρκίνος των οστών για άτομα παιδικής ηλικίας.

Επιδημιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όγκος αυτός δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ σε άτομα της μαύρης φυλής. Κατά 90% εμφανίζεται στα οστά και 10% σε μαλακά μόρια.

Αίτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και σχεδόν σε όλα τα είδη των καρκίνων, έτσι και αυτός δεν έχει σαφή αιτιολογία. Φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο μία γονιδιακή μετάθεση ανάμεσα στα χρωμοσώματα 11 και 22 που καταλήγει στην ένωση γονιδίων.

Κλινική εικόνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυρίως εμφανίζεται στην διάφυση των μακρών οστών. Ωστόσο, έχει βρεθεί και στα πλατέα οστά. Ακτινολογικά εμφανιζεται σαν μια περιοχή έντονα διηθημένη. Είναι ιδιαίτερα εμφανής μία περιοχή που έχει υποστεί οστεόλυση, με αποτέλεσμα πολλοί να κάνουν λόγο για εικόνα 'φλοιών κρεμμυδιού'. Αυτή είναι η λεγόμενη περιοστική αντίδραση. Η προσπάθεια δηλαδή του οργανισμού να ανακτήσει το χαμένο οστό.

Διαφοροδιάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι πολύ δύσκολη και πρέπει να γίνει κυρίως από ασθένεις με παρόμοια ακτινολογική εικόνα. Τέτοιες είναι η οστεομυελίτιδα, η το κάταγμα και το οστεοσάρκωμα. Η διάγνωση μπορεί να γίνει από το ιστορικό, από βιοχημικές, ανοσολογικές, ακτινολογικές εξετάσεις ( ΑΑ, σπινθηρογράφημα, αξονική, μαγνητική) καθώς και βιοψία.

Χημική συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ένας ιδιαίερα διηθητικός όγκος, που δίνει μεταστάσεις. Αυτές είναι κυρίως στο μυελό των οστών, στους πνεύμονες και τα οστά. Παρ'όλα αυτά υπάρχουν και σαρκώματα Ewing που δεν δίνουν μεταστάσεις. Από αυτή τη συμπεριφορά εξαρτάται και η πρόγνωση της νόσου.

Θεραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νόσος αυτή θεραπεύεται χειρουργικά, με πλήρη εκτομή του όγκου. Επίσης τόσο προεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά γίνεται χορήγηση ακτινοθεραπείας. Παράλληλα στους ασθενείς γίνεται χορήγηση φαρμάκων με σκοπό την χημειοθεραπεία τους.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χειρουργική παίδων Α. ΖΑΒΙΤΣΑΝΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 ΣΑΡΚΩΜΑ EWING σελ 264-265
  • ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Σ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ κεφάλαιο 12 Σελ. 357