Συμμετρική πολυεπεξεργασία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΣΠΕ)

Η συμμετρική πολυεπεξεργασία ή ΣΠΕ (symmetric multiprocessing-SMP) είναι μια αρχιτεκτονική υπολογιστή όπου δύο ή περισσότεροι όμοιοι επεξεργαστές, πιθανώς υλοποιημένοι ως διαφορετικοί «επεξεργαστικοί πυρήνες» στο ίδιο μικροτσίπ, συνδέονται με μια κοινή διαμοιραζόμενη κύρια μνήμη μέσω ενός διαύλου και έχουν πρόσβαση στις ίδιες συσκευές εισόδου / Εξόδου. Ο όρος συμμετρική αναφέρεται στο ότι όλοι οι επεξεργαστές είναι όμοιοι και ισότιμοι, ικανοί να εκτελέσουν τις ίδιες λειτουργίες. Τα περισσότερα πολυεπεξεργαστικά συστήματα σήμερα χρησιμοποιούν συμμετρική αρχιτεκτονική[εκκρεμεί παραπομπή].

Τα συστήματα με αρχιτεκτονική ΣΠΕ επιτρέπουν σε οποιαδήποτε διεργασία, ανεξαρτήτως του πού βρίσκεται στη μνήμη, να εκτελεστεί από οποιονδήποτε επεξεργαστή. Με την υποστήριξη του λειτουργικού συστήματος ένα σύστημα ΣΠΕ μπορεί έυκολα να μετακινεί διεργασίες (μετανάστευση) μεταξύ επεξεργαστών προκειμένου να εξισορροπήσει τον φόρτο εργασίας στον καθένα, αυξάνοντας τη συνολική απόδοση του συστήματος.

Εναλλακτικές αρχιτεκτονικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΣΠΕ είναι μια από διάφορες αρχιτεκτονικές πολυεπεξεργασίας. Άλλες είναι η Ανομοιόμορφη Πρόσβαση Μνήμης (π.χ. οι επεξεργαστές AMD Opteron), όπου ο χρόνος προσπέλασης στη διαμοιραζόμενη μνήμη για δεδομένο επεξεργαστή ποικίλει ανάλογα με τη διεύθυνση της ζητούμενης λέξης μνήμης, και η Ασύμμετρη Πολυεπεξεργασία, όπου οι επεξεργαστές δεν είναι όμοιοι και αναλαμβάνουν ξεχωριστές εργασίες στις οποίες είναι αποδοτικότεροι ο καθένας (π.χ. μόνο ένας τους εκτελεί διεργασίες του λειτουργικού συστήματος, ενώ οι άλλοι αφοσιώνονται στην εξυπηρέτηση εφαρμογών χρηστών).

ΣΠΕ επεξεργαστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Stallins W. 2003: Οργάνωση & αρχιτεκτονική υπολογιστών. (Εκδόσεις Τζιόλα).