Πωλ-Αλμπέρ Μπαρτολομέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πωλ - Αλμπέρ Μπαρτολομέ)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πωλ - Αλμπέρ Μπαρτολομέ
Γέννηση Θιβερβάλ-Γκρινιόν
Θάνατος Παρίσι
Υπηκοότητα Γαλλία
Βραβεύσεις Ταξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής
Απασχόληση / επάγγελμα ζωγράφος και γλύπτης
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Το "Μνημείο των Νεκρών". Κοιμητήριο Περ Λασαίζ, Παρίσι
Μνημείο των Νεκρών, λεπτομέρεια.

Ο Πωλ – Αλμπέρ Μπαρτολομέ (Paul-Albert Bartholomé, Τιβερβάλ 1848 – Παρίσι 1928) ήταν Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης, ένας από τους σημαντικότερους και με μεγάλη φήμη γλύπτες των νεότερων χρόνων της Γαλλίας.

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπαρτολομέ άρχισε τη σταδιοδρομία του ως ζωγράφος στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Παρισιού, φοιτώντας στο εργαστήριο του ακαδημαϊκού ζωγράφου Ζαν – Λεόν Ζερόμ (Jean-Léon Gérôme, 1824 – 1904). Ακολούθως, επιθυμώντας να ανεγείρει ένα μνημείο για τη νεκρή σύζυγό του, στράφηκε το 1887 στη γλυπτική.

Η καταξίωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φήμη του καθιερώθηκε με το αριστουργηματικό «Μνημείο των Νεκρών» (Monument aux morts) στο Κοιμητήριο Περ Λασαίζ (Père Lachaise) του Παρισιού, ένα μεγάλης κλίμακας αρχιτεκτονικό γλυπτό, η κατασκευή του οποίου κράτησε δέκα χρόνια (1889 – 1899). Η σύνθεση του μνημείου είναι βασισμένη σε μια πλειάδα από πενθούσες μορφές σε διάφορες στάσεις που εκφράζουν πόνο και θλίψη. Η γυμνότητά τους όμως σχολιάστηκε ως ασυμβίβαστη με το θρησκευτικό αίσθημα και το χώρο ταφής ενός χριστιανικού νεκροταφείου.

Τα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιτυχία του «Μνημείου των Νεκρών» τον ανέδειξε και οδήγησε σε παραγγελίες για πολλά ταφικά μνημεία, όπως «Θρηνούσα γυναίκα, καλυμμένη με πέπλο» (1897, Pleureuse, femme voilee – Κοιμητήριο Μονμάρτρης), «Ονορέ Σαμπιόν» (Tombe de Honoré Champion, Κοιμητήριο Μονπαρνάς), «Καθιστή γυναίκα» (Femme assise, Κοιμητήριο Περ Λασαίζ), «Ζαν – Ζακ Ρουσώ» (Monument a Jean-Jacques Rousseau, Μουσείο Ορσέ, Παρίσι).

Άλλα γλυπτά έργα του Μπαρτολομέ, μεταξύ πολλών άλλων, είναι «Αδάμ και Εύα» και «Κορίτσι που κλαίει» στο Μουσείο Ερμιτάζ, Αγίας Πετρούπολης, «Η Αλήθεια, η Φιλοσοφία και η Φύση», «Η Δόξα», «Η Μουσική» κ. ά. Τα μεταγενέστερα έργα του δείχνουν την επίδραση του Ογκίστ Ροντέν (Rodin). O Μπαρτολομέ έχει ενταφιαστεί στο παρισινό Κοιμητήριο Περ Λασαίζ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Georges Belleiche: “Statues de Paris: Les Rues de la Rive Droite”, pp. 204 & 211, Massin Editeur, Paris, 2006.
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, λήμμα «Μπαρτολομέ, Πωλ - Αλμπέρ», τόμ. 43, σελ. 198, Εκδόσεις Πάπυρος, Αθήνα, 1996.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα