Πιερ ντε Καστελνώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πιέρ ντε Καστελνώ)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πιέρ ντε Καστελνώ
Castelnou-assassinat.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Pierre de Castelnau (Γαλλικά)
Γέννηση 12ος αιώνας
Roman Catholic Archdiocese of Montpellier
Θάνατος 15  Ιανουαρίου 1208
Σαιν-Ζιλ
Υπηκοότητα Γαλλία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μοναχός[1]
κληρικός
Ο τάφος του Πιέρ ντε Καστελνώ στην κύρια εκκλησία του αββαείου του Σαιν-Ζιλ.

Ο Πιέρ ντε Καστελνώ (Pierre de Castelnau) γεννήθηκε κατά το 1170 και δολοφονήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1208 κοντά στο αββαείο του Σαιν-Ζιλ-ντυ-Γκαρ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μοναχός στο Σιτώ και αρχιδιάκονος του Μαγκελόν, όντας Γάλλος Κιστερκιανός, επεχείρησε, ανεπιτυχώς, να εξαφανίσει την αίρεση των Καθαρών από τον νότο της Γαλλίας, ως ειδικός λεγάτος του Πάπα Ιννοκέντιου Γ΄ με συμπαραστάτη στο έργο του τον Ραμιέ, μοναχό του Σιτώ. Ξεκίνησαν να κηρύττουν το Ευαγγέλιο κατά τους Απόστολους, μετακινούμενοι με τα πόδια και συμπεριφερόμενοι φτωχικά. Μαζί τους ήταν, μεταξύ άλλων, και ο Δομίνικος δε Γούζμαν, ιδρυτής του Μοναχικού Τάγματος των Δομινικανών. Συνάντησαν έντονη αντίδραση και ο Καστελνώ τελικώς δολοφονήθηκε κοντά στο Τρινκετάιγ, σε κοντινή απόσταση από την Αρλ, στα εδάφη του Ραϊμόνδου ΣΤ΄, Κόμη της Τουλούζης (1208), καθώς είχε μόλις αφορίσει τον ευγενή αυτόν, λόγω της μεταξύ τους έλλειψης συνεργασίας στην μάχη κατά των Αλβιγηνών. Ο δολοφόνος ήταν ένας ιπποκόμος του Ραϊμόνδου ΣΤ΄, ο οποίος, καθώς οι υποψίες έπεσαν επάνω του, αφορίστηκε. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αιτία της Σταυροφορίας των Αλβιγηνών.

Έχοντας ανακηρυχθεί ως μάρτυρας από τον Ιννοκέντιο Δ΄, και στη συνέχεια αγιοποιηθεί, η μνήμη του γιορτάζεται στις 15 Ιανουαρίου στις διακονίες της Καρκασσόν και της Νιμ.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dictionnaire Bouillet