Παναθηναϊκός αμφορέας (Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης αρ. 07.286.79)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παναθηναϊκός αμφορέας
 
ΟνομασίαΠαναθηναϊκός αμφορέας
Έτος δημιουργίας525–500 π.Χ.
Είδοςμελανόμορφο αγγείο
Διαστάσεις63,5 εκ.
ΜουσείοΜητροπολιτικό Μουσείο
Τέχνης
Αριθμός καταλόγου07.286.79
δεδομένα

Ο Παναθηναϊκός αμφορέας του Κλεοφράδη που φιλοξενείται στη συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στην Νέα Υόρκη με αριθμό ευρετηρίου 07.286.79 είναι έπαθλο των αρχαίων Παναθηναίων.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έμπροσθεν όψη εικονίζει την Πολιάδα Αθηνά που κραδαίνει το δόρυ της. Στο αριστερό χέρι κρατάει ασπίδα με φτερωτό άλογο. Η Αθηνά πλαισιώνεται από δύο κίονες με αλέκτορες στην κορυφή. Πριν από τον αριστερό κίονα διαβάζουμε την επίσημη επιγραφή του επάθλου των Παναθηναίων «ΤΟΝ ΑΘΕΝΕΘΕΝ ΑΘΛΟΝ». Η όπισθεν όψη εικονίζει σκηνή ιπποδρόμου. Ένα τέθριππο καλπάζει προς τα δεξιά. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα άλογα, που «πετάνε».

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τα μέσα του έκτου αιώνα π.Χ. οι κατασκευαστές αγγειογράφοι δεν υπογράφουν τους παναθηναϊκούς αμφορείς. Ο αμφορέας ετούτος είναι έργο του Κλεοφράδη, επειδή αυτός είχε ως αναγνωρίσιμο διακριτικό τον Πήγασο, τον οποίο διακρίνουμε στην ασπίδα της Αθηνάς. Είναι έργο της περιόδου 525-500 π.Χ. και δημηουργήθηκε για τον νικητή της αρματοδρομίας. Εξάχθηε στην Ετρουρία λίγο πριν την εισβολή του Ξέρξη στην Αθήνα. Αποκτήθηκε από τον Μαρκήσιο της Σαλαμάνκα στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, και φυλάσσεται σήμερα στις αποθήκες του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στην Αμερική.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]