Ντούντο Ερρίκος του Λάουρενμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ντούντο Ερρίκος του Λάουρενμπουργκ
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1124[1]
Οικογένεια
ΤέκναΡούπρεχτ Α΄ του Νασσάου[1][2][3]
Άρνολντ Α΄ του Λάουρενμπουργκ[1][2][3]
ΓονείςRuprecht of Laurenburg[1]
ΟικογένειαΟίκος του Νασσάου[1][2][3]

Ο Ντούντο-Ερρίκος, γερμ. Dudo-Heinrich (π. 1060 - π. 1123) θεωρείται ο ιδρυτής του Οίκου του Νασσάου στη Γερμανία· απόγονοί του έγιναν βασιλείς της Ολλανδίας και μεγάλοι δούκες του Λουξεμβούργου. Ήταν κόμης του Λάουρενμπουργκ (βρίσκεται στον παραπόταμο Λαν του Ρήνου) το διάστημα 1093-1123.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Ρούπρεχτ διοικητή (vogt) του Ζήγκερλαντ, διορισμένου από τον αρχιεπίσκοπο του Μάιντς. Από τα πατρικά του κτήματα στο Λίππορν υποθέτουμε ότι ήταν απόγονος των κυρίων του Λίππορν, που αναφέρονται από το 881. Το 950 ο Χέρμαν Α΄ των Κορραδιδών δούκας της Σουαβίας τους παραχώρησε το Έστεραου. Το 991 ο Ντρούτβιν του Λίππορν ήταν κόμης του Κενιγκσόντεργκαου.

Ο Ντούντο, μάλλον μαζί με τον πατέρα του, έκτισε το κάστρο του Λάουρενμπουργκ. Το 1093 ως κόμης του Λάουρενμπουργκ ίδρυσε το αββαείο Μαρία Λάαχ και το 1117 αναφέρεται ως διοικητής (vogt) του Ζήγκερλαντ. Υποστήριξε τους Σάλιους βασιλείς εναντίον των αρχιεπισκόπων του Μάιντς, της Κολωνίας, του Τρίερ και των κομήτων του Κατσενελνμπόγκεν. Το 1100 άρχισε την οικοδόμηση του κάστρου Νασσάου, που θα γίνει η έδρα του Οίκου. Το 1117 παραχώρησε γη για την ίδρυση μονής στο Λίππορν· ο γιος του Ρούπρεχτ Α΄ το 1126 έκτισε εκεί το αββαείο των Βενεδικτίνων Σέναου, όπου έζησε η αγία Ελισάβετ του Σέναου.

Το 1122 έλαβε το κάστρο του Ίντσταϊν στην οροσειρά Τάουνους, ως φέουδο υποτελές στον αρχιεπίσκοπο του Μάιντς. Επίσης έλαβε και τη διοίκηση (vogtship) του πλούσια προικισμένου αββαείου των Βενεδικτίνων Μπλάιντενστατ (νυν Τάουνουσταϊν)[4].

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Αναστασία, κόρη του Λουδοβίκου Β΄ κόμη του Άρνσταϊν αν ντερ Λαν και είχε τέκνα:

  • Ρούπρεχτ Α΄ 1123-1154 κόμης του Νασσάου.
  • Άρνολντ Α΄ 1123-1148, κόμης του Λάουρενμπουργκ.
  • Ντεμούντις, παντρεύτηκε τον Έμιχ κόμη του Ντητς.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Dudo-Henry, Count of Laurenburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).