Νεσσωνίς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νεσσωνίδα)

Συντεταγμένες: 39°42′54″N 22°32′02″E / 39.71500°N 22.53389°E / 39.71500; 22.53389

Η Νεσσωνίς (ή Νεσσωνίδα) ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, λίμνη της Θεσσαλίας, που κάλυπτε τμήμα του Θεσσαλικού κάμπου κατά την αρχαιότητα, ενώ σήμερα είναι αποξηραμένη κατά το μεγαλύτερο τμήμα της. Το όνομά της το οφείλει στην πόλη Νέσσων που ήταν χτισμένη στις όχθες της και αναφέρεται από τον Στέφανο Βυζάντιο.[1] Σύμφωνα με άλλη εκδοχή το όνομά της το είχε πάρει από τον κακόφημο Κένταυρο Νέσσο, γιατί η λίμνη πλημμύριζε συχνά και προκαλούσε μεγάλες καταστροφές.[2] Μικρό τμήμα της λίμνης εξακολουθεί να διατηρείται και σήμερα, νοτιοδυτικά του οικισμού Νέσσωνας, το οποίο ονομάζεται Μαυρολίμνη (παλιότερα Καρατσαΐρ). Η σημερινή λίμνη διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μετατρέπεται σε βάλτο. Όταν υπερχειλίζει, τα πλεονάζοντα νερά διοχετεύονται στον Πηνειό μέσω ενός καναλιού.[1]

Η λίμνη κατά την αρχαιότητα κάλυπτε πολύ μεγαλύτερη έκταση και πιστεύεται πως ήταν μεγαλύτερη της γειτονικής της Βοιβηίδας (σημερινή Κάρλα). Τις περιόδους που πλημμύριζε κάλυπτε πολύ μεγάλη έκταση και ενωνόταν με την Βοιβηίδα.[2] Ο Στράβων αναφέρει πως η λίμνη Νεσσωνίς όπως και η λίμνη Βοϊβηίς ήταν απομεινάρια της μεγάλης λίμνης που κάλυπτε την Θεσσαλία, πριν τα νερά της ξεχυθούν στην θάλασσα μέσω της κοιλάδας των Τεμπών.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Various locations PELASGIOTIS (Ancient area) THESSALIA - GTP - Greek Travel Pages». www.gtp.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. 2,0 2,1 «e-istoria, Οι αρχαίοι λαοί και η διαίρεση της Θεσσαλίας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2011. 
  3. Στράβων 9.5.23διεξέπεσε ταύτῃ πρὸς θάλατταν ὁ Πηνειὸς καὶ ἀνέψυξε τὴν χώραν ταύτην. ὑπολείπεται δ’ ὅμως ἥ τε Νεσσωνὶς λίμνη μεγάλη καὶ ἡ Βοιβηὶς ἐλάττων ἐκείνης καὶ πλησιεστέρα τῇ παραλίᾳ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]