Εξαρχικό Μοναστήρι της Παναγίας Θεοτόκου της Κρυπτοφέρρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μονή της Γκροταφεράτα)
Εξαρχικό Μοναστήρι της Παναγίας Θεοτόκου της Κρυπτοφέρρης
Χάρτης
Είδοςεδαφικό αββαείο[1] και Ecclesiastical circumscription immediately subject to the Holy See
ΔιεύθυνσηCorso del Popolo 128, 00046 Grottaferrata[2][3][1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°47′8″N 12°40′0″E
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός
Διοικητική υπαγωγήΓκροτταφερράτα[2][1][4]
ΧώραΙταλία[1][4]
Έναρξη κατασκευής26  Σεπτεμβρίου 1937
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[5][4]
Commons page Πολυμέσα

Το Εξαρχικό Μοναστήρι της Παναγίας Θεοτόκου της Κρυπτοφέρρης (Monastero Esarchico di Santa Maria di Grottaferrata) είναι Μονή της Ιταλοβυζαντινής Εκκλησίας και βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια της Ρώμης στην πόλη Γκροταφερράτα.

Το Εξαρχικό Μοναστήρι της Παναγίας Θεοτόκου της Κρυπτοφέρρης, που ονομάζεται επίσης Ιερά Μονή του Οσίου Νείλου, ιδρύθηκε το 1004, πενήντα χρόνια πριν από το χωρισμό των Εκκλησιών του Βυζαντίου και της Ρώμης, από μια ομάδα Ιταλοβυζαντινών μοναχών, προερχομένων από τη βυζαντινή Καλαβρία και καθοδηγούμενων από τον Όσιο Νείλο του Ροσσάνο, χαρισματικό Ηγούμενο και εξέχουσας προσωπικότητας, στην εποχή του. Η μοναστική κοινότητα έμεινε σύντομα ορφανή από τον πνευματικό της πατέρα, τον Όσιο Νείλο, και έπειτα καθοδηγήθηκε από τον μαθητή του, τον Όσιο Βαρθολομαίο το Νέο, συνιδρυτή του Μοναστηριού. Οι μοναχοί είναι καθολικοί Ουνίτες της Ίταλο-βυζαντινής Εκκλησίας οι οποίοι τηρούν τους κανόνες του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου. Ο Βασίλειος Βησσαρίων ήταν Ηγούμενος αυτής της Μονής.

Σήμερα η Μονή της Κρυπτοφέρρης είναι το τελευταίο που έμεινε από τα πολυάριθμα βυζαντινά μοναστήρια, τα οποία κατά τον μεσαίωνα ήταν διαδεδομένα στην Κάτω Ιταλία και στην ίδια τη Ρώμη. Η μονή της Κρυπτοφέρρης αποτελεί επίσης «κάτι το μοναδικό», εφόσον ιδρύθηκε πενήντα χρόνια πριν από το Σχίσμα μεταξύ των Εκκλησιών της Ρώμης και της Κωνσταντινουπόλεως, και πάντοτε έμεινε σε κοινωνία με τον Επίσκοπο Ρώμης, διατηρώντας το βυζαντινό τυπικό και την ανατολική μοναστική παράδοση.     

Τάγμα των Βασιλειανών Μοναχών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τάγμα των Βασιλειανών Μοναχών (δηλ. Μοναχοί του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου), είναι ένα μοναστικό ίδρυμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το οποίο δημιουργήθηκε το 1579 με την Αποστολική Διάταξη «BENEDICTUS DOMINUS» του Πάπα Γρηγορίου ΙΓ΄ για να ενώνει, όλα μαζί, τα βυζαντινόρρυθμα μοναστήρια της Ιταλίας.

Συλλογή Φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]