Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θετή οικογένεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μητριά)

Ως θετή οικογένεια ερμηνεύεται ο τύπος οικογενείας όπου τουλάχιστον ένας γονέας δεν έχει βιολογική συγγένεια με τουλάχιστον ένα από τα τέκνα. Είτε ο γονέας είτε και οι δύο μπορεί να έχουν παιδιά από προηγούμενες σχέσεις ή γάμους ή να έχουν υιοθετήσει παιδί. Τα παιδιά σε μια θετή οικογένεια μπορεί να ζουν με έναν βιολογικό ή θετό γονέα ή μπορεί να ζουν με κάθε βιολογικό ή θετό γονέα για ένα χρονικό διάστημα.[1] Ο θετός πατέρας ονομάζεται πατρυιός, η θετή μητέρα μητριά και τα αδέλφια ονομάζονται ετεροθαλή, αδελφός και αδελφή αντιστοίχως.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν ένας θετός γονέας υιοθετήσει νόμιμα το παιδί ή τα παιδιά του συντρόφου, αυτός ή αυτή γίνεται ο νόμιμος γονέας του παιδιού. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γονείς μπορεί να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τους όρους θετός γονέας και θετό παιδί και αντ' αυτού να αναφέρονται στο παιδί απλώς ως υιός ή θυγατέρα τους. Ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας του παιδιού με τον θετό γονέα ή/και την έγκριση των νομικών διαδικασιών που καταλήγουν στην υιοθεσία του παιδιού, το παιδί μπορεί επίσης να αφαιρέσει τον χαρακτηρισμό «step-», που αντιστοιχεί με το ελληνικό "ετεροθαλής".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Teen Health: Living with a Stepparent». WebMD. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2012.