Μετοχικός ακτιβισμός
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Ο μετοχικός ακτιβισμός είναι μία δράση, που εφαρμόζεται κυρίως σε εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο και συνίσταται στην ενεργό συμμετοχή των μετόχων μειοψηφίας στα δρώμενα των επιχειρήσεων.
Φιλοσοφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η βασική φιλοσοφία του Μετοχικού Ακτιβισμού είναι ο έλεγχος του επιπέδου και της ποιότητας της Εταιρικής Διακυβέρνησης που εφαρμόζει η κάθε εταιρεία και γενικά το κατά πόσον σέβεται τους μετόχους της.
Σκοποί
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις σύγχρονες αναπτυγμένες αγορές, ο Μετοχικός Ακτιβισμός αποσκοπεί, αφ' ενός μεν στη θεσμική θωράκιση της Κεφαλαιαγοράς, αφ' ετέρου δε στην δημιουργία μετοχικής κερδοφορίας. Μόνο που αυτή η κερδοφορία οφείλει να είναι υγιής κερδοφορία και όχι άκρατη κερδοσκοπία, όπως συνηθίζεται σε πολλές κεφαλαιαγορές του κόσμου.
Ο Μετοχικός Ακτιβισμός έχει άμεση σχέση με την Εταιρική Διακυβέρνηση, αλλά και με την Εταιρική κοινωνική ευθύνη, δύο θεσμούς που είναι πολύ διαδεδομένοι στις αναπτυγμένες αγορές και, κατά γενική ομολογία, δείχνουν και το βαθμό σοβαρότητας της κάθε επιχείρησης.
Μορφές Μετοχικού Ακτιβισμού
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μία από τις βασικές μορφές Μετοχικού Ακτιβισμού είναι η εξής: Ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με ικανή κεφαλαιακή επάρκεια εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρισης και επιδιώκει, αυξάνοντας τη θέση του, συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Στη συνέχεια πιέζει για την εφαρμογή Χρηστής Εταιρικής Διακυβέρνησης, πράγμα το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αξία της επιχείρησης και συνεκδοχικά αυξάνει την αξία των μετοχών της. Έτσι επιτυγχάνεται, αφ' ενός μεν η εξυγίανση της εταιρείας, αφ' ετέρου δε η υγιής κερδοφορία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου που επένδυσε τα χρήματα του στη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Μια άλλη μορφή Μετοχικού Ακτιβισμού είναι η οργανωμένη συμμετοχή των λεγόμενων "μικρομετόχων" δηλαδή των μετόχων μειοψηφίας, στις Γεν.Συνελεύσεις των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών. Μέσω αυτής της οργανωμένης συμμετοχής οι μέτοχοι μειοψηφίας διεκδικούν καλύτερη και ισότιμη μεταχείριση από τους μεγαλομετόχους, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για τα πεπραγμένα της διοίκησης, ικανοποιητική μερισματική πολιτική και γενικά σεβασμό από τους μεγαλομετόχους, το διοικητικό συμβούλιο και τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων, στις οποίες έχουν επενδύσει τα χρήματα τους.
Μία άλλη, περισσότερο θεσμική, μορφή Μετοχικού Ακτιβισμού είναι οι προτάσεις που υποβάλλονται από οργανωμένους φορείς, αλλά και από απλούς ιδιώτες, προς τις εποπτικές αρχές της Κεφαλαιαγοράς, για την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και των κανονισμών της Κεφαλαιαγοράς γενικότερα.
Ο Μετοχικός Ακτιβισμός στη χώρα μας εφαρμόζεται κυρίως από τον Σύνδεσμο Επενδυτών & Διαδικτύου, ο οποίος εκδίδει και το ομώνυμο περιοδικό:Μετοχικός Ακτιβισμός-Ηλεκτρονικό περιοδικό του ΣΕΔ
Πηγές-Αναφορές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Euro2day.gr-Ο Μετοχικός Ακτιβισμός ξεκινά και στην Ελλάδα
Μετοχικός Ακτιβισμός τώρα και στην Ελλάδα
ΤΟ ΒΗΜΑ-Μετοχικός Ακτιβισμός στη Centric
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-Περισσότερα δικαιώματα στους μικρομετόχους[νεκρός σύνδεσμος]
Reporter.gr-Μετοχικός Aκτιβισμός στη ΖΑΜΠΑ
Μπάμπης Εγγλέζος-Μετοχικός Ακτιβισμός και Εταιρική Διακυβέρνηση